Jerusalem Post: Magyar törvényalkotás ellen lobbizott Soros magyar embere

2018. március 16. 14:17

Az izraeli Jerusalem Post hangfelvétel alapján mutatja be, hogyan lobbizott a civil törvény ellen Dénes Balázs, a Soros-alapítványból induló Civil Liberties Union for Europe elnöke nemzetközi szinten. Dénes Balázs elismerte és megerősítette kijelentéseit: ő nem lát problémát a tevékenységében.

2018. március 16. 14:17

A Jerusalem Post arról írt riportot, hogyan lobbizik a magyar törvényalkotás ellen egy a Soros-alapítvány támogatásával újonnan, 2017-ben elindult nemzetközi szervezet, a Civil Liberties Union for Europe magyar elnöke, Dénes Balázs.

A CLUE saját honlapján a bemutatkozásában köszöni meg a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványnak (OSF) a szervezet elindulásában nyújtott segítségét.

A JP hangfelvétel alapján mutatja be Dénes tevékenységét: a magyar aktivista Amszterdamban beszélt valakinek a céljairól, terveiről, és ezen a találkozón született az izraeli lap által közölt felvétel. A riport szerint a Dénes Balázs vezette szervezet a német kormányra igyekezett nyomást gyakorolni, hogy lépjen fel a magyar kormánnyal szemben.

A szervezet elnöke német gazdasági nyomást javasolt Budapesttel szemben.

A hangfelvétel szerint Dénes arról beszélt: egy a német kormányra és a berlini Külügyminisztériumra hatással lévő think tankkel egyeztetve juttatta el a magyarországi civil törvény másolatait, elmagyarázva azt, mit lehetne az ellen tenni.

Dénes Balázs

Majd Berlin megoldja

Arra a kérdésre, hogy Németország hogyan tud egy magyar törvénnyel szemben fellépni, Dénes a magyarországi német gyárakra, a Mercedesre, Audira és Boschra utalt válaszában. Szerinte ha a német külügyminisztérium akar valamit, ezeken keresztül el tudja érni a céljait.

Dénes azt is elmondta: szervezete jogászcsapatot állít össze, akik az uniós jogot használnák fel Magyarországon a nem-kormányzati szervek (NGO-k) jogainak védelmére. 

A JP által idézett hangfelvétel szerint Dénes Balázs elmondta: „Egymillió dollárunk van a Nyílt Társadalom Alapítványtól. Mivel ez egy OSF-spinoff, a projektem az OSF-nél futott. Aztán négy év után azt mondtuk: oké, készen vagyunk, létrehozhatjuk ezt a dolgot”.

Hozzátette:

„Soros azt mondta nekem, tudod, mi adunk neked 3 millió dollárt a következő három évre”.

Dénes Balázs szerint az a céljuk, hogy emberi jogi szervezetként kontroll alatt tartsák az EU-t, és ezzel a kontrollal visszaverjenek egyes ügyeket, megszervezzék, mobilizálják az embereket és elindítsanak kampányokat.

A Jerusalem Postnak Dénes Balázs megerősítette a hangfelvételeken elhangzottakat. Szerinte ha a német külügyminisztérium el akar valamit érni Magyarországon, az ő hangjuk elég erős lehet ahho, hogy komolyan vegyék azt a magyarországi német befektetések miatt.

Nincs ezzel probléma

Az izraeli lap azon kérdésére, hogy legitim dolog-e Németországra nyomást helyezni, hogy Berlin befolyásoljon magyar törvényeket, Dénes Balázs úgy válaszolt: „Ha ezek a törvények nem felelnek meg az EU-nak, a lisszaboni szerződésnek és az EU alapvető értékeinek, akkor azt gondolom, ez egy lehetőség. Az EU jelenleg fel akar lépni a törvény ellen. Ez nem egy ártatlan, adózást vagy mást szabályozó törvény, ez egy NGO-k jogait korlátozó törvény”.

Déne hozzátette: „Nem a törvényalkotást befolyásoljuk, hanem döntéshozókhoz és más emberekhez beszélünk közvetlenül, de más eszközünk nincs a törvényalkotás befolyásolására”.

Dénes Balázs szerint az emberi jogi szervezeteknek bármelyik közintézmény ellenőrzésére joguk kellene, hogy legyen, és az ő nemzetközi szervezete is elmondhatja különböző külföldi kormányzatoknak, hogy mi legyen a politikájuk más kormányzatok politikájával szemben.

„Én nem látok ebben problémát”

– mondta Dénes Balázs a Jerusalem Postnak.

Összesen 298 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2018. március 17. 11:27
Magyar törvényalkotás ellen lobbizott Soros magyar embere" erről nem oknyomozott az atv, hírtv, index stb.
tolan
2018. március 17. 10:24
"A választások után természetesen elégtételt fogunk venni, erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is!" A Bödönpofájúaknak 1990 óta először tudomásul kell venniük, hogy bödönpofájuk minden egyes szaváért vállalniuk kell a következményeket!
áfonya
2018. március 17. 01:20
Az elmúlt néhány napban megint fellángolt a vita, hogy Budapest a biztonságosabb vagy a nyugatabbra lévő európai nagyvárosok, például Bécs. Miközben itthon sokan azt hangoztatják, hogy sokkal jobb a helyzet külföldön, sok magyar család éppen a biztonsági problémák miatt költözik haza. Merthogy ők testközelből látják, hogy milyen az élet a no-go zónák között. Egy Svédországból hazatérő svéd–magyar nővel készített interjút az M1. https://www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2018/03/09/a-migracios-helyzet-miatt-ter-haza-a-sved-magyar-holgya-biztonsagi-problemak-miatt-koltozott-haza-stockholmbol-egy-sved-magyar-no/
áfonya
2018. március 17. 01:18
Brüsszeli humánus demokráciáról a betolakodó megszállók mesékről a leplet lerántotta . ........"Natalie Contessát már profi, ex-katonákból álló testőrök védik – mondta az M1-nek Georg Spöttle. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: miután többször beszélt a Svédországból hazatelepült hölggyel, egy barátja segítségével úgy döntöttek, hogy személyvédelmet biztosítanak neki. Georg Spöttle szerint, mivel a Natalie által felsorolt tényeket nem tudják cáfolni, ezért most megpróbálják a rossz hírét kelteni. Georg Spöttle azt mondta: „tipikus balliberális lejárató kampányról van szó”. https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/03/16/eletveszelyesen-megfenyegettek-a-svedorszagbol-hazakoltozott-magyar-not/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!