Bartis Attila fotói a Mai Manó Házban

2018. március 01. 13:47

Bartis Attila író, fotográfus fényképeiből nyílik kiállítás a Mai Manó Házban.

2018. március 01. 13:47

Bartis Attila író, fotográfus fényképeiből látható kiállítás csütörtöktől a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban. A többségében Jáva szigetén készült, mintegy 80 fekete-fehér fényképen Bartis Attila a világ töredékeit rögzíti. Munkamódszerét ösztönösség jellemzi, előre kiszámíthatatlan pillanatokat örökít meg – mondta el Petrányi Zsolt, A szigeteken című tárlat kurátora csütörtökön, a kiállítás sajtóbemutatóján.

A galéria két szintjén megtekinthető felvételek helyszínének és idejének beazonosítását nem segítik képaláírások, ezzel arra szeretnék ösztönözni a látogatót, hogy ne azzal foglalkozzon, hol készültek a fotók, hanem magukra a képekre figyeljen – fűzte hozzá a művészettörténész, aki szerint Bartis Attila nem dokumentarista fotós, képeivel nem egy egzotikus táj hangulatát akarja visszaadni, hanem személyes érzéseit közvetíti a valóságról.

A leginkább regényeiről ismert Bartis Attila kiemelte, hogy az elmúlt négy évből kettőt töltött Jáván, ahová elsősorban alkotni jár. Mint fogalmazott, az indonéz szigeten mindig kívülálló és idegen marad, függetlenül attól, mennyi időt tölt ott, vagy hogy helyi nőt vesz-e feleségül. Ebből a speciális helyzetből adódik az ott megélhető létformája, amely elmondása szerint olyan, jó értelemben vett „infantilis szabadságérzetet” nyújt neki, amelyet itthon csak gyermekkorában tapasztalhat meg az ember.

Bartis Attilának a kiállításon is látható fényképeiből az alkalomra a Magvető Kiadó egy nagyméretű angol és magyar nyelvű fotóalbumot jelentetett meg. Dávid Anna, a kiadó vezetője hangsúlyozta: a kiadványban a felvételek mellett három szöveg is olvasható, amelyek többek között a képek művészettörténeti vonatkozásait, valamint Bartis Attila fényképeinek és írásainak viszonyát elemzik.

Az elmúlt évtizedben készült felvételekből válogató tárlat újabb mérföldkő Bartis Attila fotográfiai munkásságában – emelte ki Baki Péter, a Mai Manó Ház ügyvezetője. A kiállítást, amelyet csütörtök este Kemény István költő, író nyit meg, május 13-ig lehet megtekinteni.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2018. március 01. 19:56
Pontos megfogalmazás, hogy idegen környezetben az ember infantilizálódik. Lehet látni a migránsokon, akik természetesnek veszik, hogy majd itt a felnőtt európai emberek vigyáznak rájuk. Öltöztetik, etetik őket, mint a magatehetetlen kisgyerekeket. Pár megdöbbentő példa: - 71-en bezsúfolódnak egy furgonba. Otthon tisztában lennének vele, hogy ez nem lehet, de Európa a csodák földje, itt minden megtörténhet. - beszállnak a gumicsónakba, mert egy mesevilágba indulnak, ahol a tenger is csak egy feszített víztükrű medence. - síneken gyalogoltatják éjszaka a gyereket, és csodálkoznak, hogy elcsapja a vonat. - leveti magát a sínek közé és a földön fekve toporzékol, mint egy két éves, aki nem kap gumicukrot. - sínek között ugrálnak, miközben 140-nel száguld a vonat http://mandiner.hu/cikk/20150907_alig_birtak_elugrani_a_140_nel_szaguldo_vonat_elol_a_masik_szerelvenyhez_tarto_migransok Majd a jó európaiak vigyáznak rájuk. Az európaiak a felnőttek, akikhez képest ők szabadon lehetnek gyerekek. Még azt az önkontrolljukat is elveszítik, amivel - feltehetően - otthon rendelkeztek. Idejönnek a brit fiatalok randalírozni, utcán hányni-hugyozni-szarni. Jól ismert és közkedvelt film a Másnaposok - ha idegen helyen van az ember, kivetkőzhet magából és lehet teljesen idióta. Svéd turista úgy rúgott fejen egy bolgár takarítónőt, hogy annak eltört az állkapcsa. "Egy újságíró a Localnak elmondta: rendszeresek a szállodai alkalmazottak elleni támadások, ráadásul a tettesek jellemzően mindenféle következmény nélkül megúszhatják a bántalmazásokat." https://24.hu/kulfold/2017/06/08/megszolalt-a-takaritonot-fejbe-rugo-turista/ Az orosz katonák végigerőszakolták a nőket, mert végre nem otthon voltak. A sort a végtelenségig lehet folytatni. Már az Odüsszeuszban lehet olvasni, hogy az idegen helyen bolyongó vándorokat ki kell szolgálni, hiszen nem tudnak magukról gondoskodni. És ki nem tud magáról gondoskodni? Hát a gyerek. Ráadásul, ha az ember idegenben van, nem ismeri ki annyira magát, tudatlan, járatlan a helyi viszonyokban. Nagyon sok szempontból igaz, hogy ha az ember idegenben van, infantilizálódik. Ez nagyon pontos megfogalmazás, és óriási hátulütője a vándorlásnak. A vándorcigányok képtelenek felelősségteljes felnőttként viselkedni. Anyám és más futóbolondok a családból: https://www.youtube.com/watch?v=zuMlwUON44s "Anya kilencvennégy évet él és huszonhétszer költözik életében. A viharos természetű és példás veszélyérzettel megáldott nő végigvonszolja a férjét meg a lányát a fél országon, valahányszor veszélyt szimatol." - Neked van gyereked? - Nincs. Nekem anyám van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!