Elhunyt Soros György anyjának megmentője

2018. január 06. 13:24

Brandeisz Elza 110 éves volt.

2018. január 06. 13:24

Szombaton reggel elhunyt Brandeisz Elza – írja a Kisalföld. A Világ Igaza címmel kitüntetett egykori mozgásművész tavaly szeptemberben ünnepelte 110. születésnapját.

Brandeisz Elza 1907. szeptember 18-án született Budapesten. Államilag engedélyezett okleves tanárnőként mozgásművészeti tanfolyamokat tartott, a művészi torna egyik nehéz, speciális fordulatát, a Brandeisz-ugrást róla nevezték el. A második világháború idején balatonalmádi telkén tartózkodott, itt ismerkedett meg egy tanítványa révén Sorosné Júliával, akit a zsidóüldözés alatt otthonában bújtatott. Az almádi nyaralóban az asszony fia, Soros György is többször megfordult. Brandeisz Elza bátorságáért megkapta a Világ Igaza-kitüntetést. A háború után Vörösberényben tanított, majd Sopronban telepedett le. Négyszer is meglátogatta Soros Györgyöt az Egyesült Államokban, a milliárdos az ő kérésére százmillió forinttal támogatta egy balatonalmádi általános iskola felújítását.

(Fotó: Kisalföld)

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
craopolus
2018. január 08. 14:03
Komolyan, mandi, minek kell itt hergelni a törzskommentelőket ilyen súlytalan, fölösleges cikkekkel?! Ez tényleg nem jó semmire, semmi relevanciája nincs annak, hogy s.gy. a. m. él e még vagy sem.
smarton
2018. január 08. 11:25
Nálunk divat volt zsidót menteni. Az I.vh-ban nagybátyánk mentett meg valakit, akinek a gyereke később egy undorító nagyhatalmú szürkeeminenciása lett a kádári rendszernek. Majd a II. vh-ban a család 2 zsidó orvost mentett meg, akik később nagynevűek lettek. Csak úgy, és még csak igazak plecsnijére sem vágytak soha ezért. Sokan mentettek zsidókat. Jóval többen, mint a közvélekedés.
Rugo
2018. január 06. 19:17
"A második világháború idején balatonalmádi telkén tartózkodott, itt ismerkedett meg egy tanítványa révén Sorosné Júliával, akit a zsidóüldözés alatt otthonában bújtatott. " *** a balatoni nyaralójában.... ezek tudtak élni:)
Box Hill
2018. január 06. 17:02
Úgy tanultuk, hogy a vidéki zsidókat deportálták. Balatonalmádi nem vidék?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!