Újrakezdték hétfőn a vörösiszappert

2017. december 11. 11:24

Ártatlannak vallotta magát Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. egykori vezérigazgatója a hétfőn újrakezdett vörösiszapper első tárgyalásán.

2017. december 11. 11:24

Bakonyi Zoltán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egykori vezérigazgatója a vörösiszapper hétfőn kezdődő, megismételt elsőfokú eljárásának első tárgyalásán úgy fogalmazott, hogy semmilyen formában nem ismeri el büntetőjogi felelősségét, és teljesen ártatlannak tartja magát.
    
A Veszprémi Törvényszék 2016. január 28-án első fokon, bűncselekmény hiányában felmentette a per összes vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól. Az ítélet indokolásában kifejtett tényállás szerint a katasztrófa oka „altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt, amely miatt a töltés átszakadt. Az ügyben másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla azonban idén február 6-án hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék felmentő ítéletét. A határozat indokolása szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt megsértett, ítélete pedig alkalmatlan volt a felülvizsgálatra. 

Az ügy előzménye, hogy Mal Zrt. Ajka melletti zagytározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófában tíz ember életét vesztette, több mint kétszázan pedig megsérültek. A három településen száz lakóingatlan lakhatatlanná vált. Az ügyben tizenöt fő, köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja ellen emeltek vádat halált okozó gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tom hagen
2017. december 11. 13:42
A MÁV nyert a MAL ellen, ez némi bizakodásra ad okot. A Győri Ítélőtábla idén márciusban közölte, hogy a Győri Törvényszék folytatja le a megismételt elsőfokú eljárást. A Veszprémi Törvényszék elnöke ugyanis jelezte, hogy nincs olyan bírája, aki jogosult lenne eljárni az ügyben és nincs kizárva a megismételt eljárásból. Kemény dolgok mehetnek a háttérben.....
istvánkeve
2017. december 11. 12:14
Hát az a hülye "altalaj" a hibás, ennél a veszélyes folyadékot tároló üzemnél ? Egy régi aranyigazság: "Nyilt tengeren, viharban és a bíróságok elött, Isten kezében vagyunk."
Berecskereki
2017. december 11. 12:10
Teljes vagyonelkobzás, 25 év börtön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!