Top 10 magyar politikai sláger

2017. december 31. 10:00

Szilveszter napján mivel is tudná jobban szórakoztatni magát a politikára fogékony Mandiner-olvasó, mint hogy meghallgatja a Top 10 (szerintünk) legjobb magyar politikai slágert? Vigyázat, erősen szubjektív tartalom következik.

2017. december 31. 10:00
Szalai Zoltán – Hidvégi Áron

10. Igen, igen: az MSZP 2006-os kampánydala

Talán ez a valaha volt legemlékezetesebb kampánynóta Magyarországon, és érdekes elgondolkozni azon, hogy slágerré válása után fél évvel több hónapig lángokban állt a budapesti belváros, a rendőrség pedig azonosító nélkül kedvére viperázta a tüntető tömeget. Zeneileg frenetikus, a refrénben benne van mind a 4, azaz négy kötelező akkord, amitől sláger a sláger. A szövegírónak is csillagos ötös, hiszen bármennyi házipálinka után is tisztán, csordában vagy egyedül énekelhető. Kis módosítással indíthatnánk bármikor az Eurovíziós Dalfesztiválon is. A videó képsorait nézve érdemes áttekinteni az MSZP jelenlegi állapotát, külön figyelemre érdemes a fekete napszemüvegben Gyurcsány Ferenc mögött feltűnő D-209-es. Kell ennél több egy eredményes áprilisi Fidesz-mozgósításhoz?

9. Schmuck Andor: Budapest

Schmuck Andornak sikerült az, ami csak keveseknek manapság, megidézte a Táncdalfesztivál szellemét egy csipetnyi Uhrin Benedekkel fűszerezve. Vizuálisan, zeneileg és intellektuálisan is Budapest TV kategória. Népszavazást kezdeményeznénk azért, hogy a következő önkorin induljon újra, és maradjon ez a kampánynóta, de Liza Minellivel duettben.

 

8. Belga: Képviselő boogie

A Belga számát végighallgatva a választópolgár gyorstalpalót kap a rendszerváltozás óta eltelt magyar politikai életről. Ez bizony többet ér, mint több magyar egyetem politológia BA diplomája, így megérdemelt az előkelő nyolcadik hely.

 

7. Illés: Ne gondold

Szörényi és Bródy talán legnagyobb slágerét sokan politikai üzenetet sejtve énekelték teli torokból a 60-es, 70-es években. Sok anekdota van, ki hogy értette, kinek mit jelentett és a szerzők mit gondoltak a dalról (visszaszólás Vitray Tamásnak), nekünk mindig is a Kádár-rendszer elleni kritika jut eszünkbe, ha meghalljuk a kezdő sorokat.

 

6. Beatrice: Azok a boldog szép napok

A lista hatodik helyére már csak kifinomult intellektuális tartalommal lehetett felkerülni. A kommunista rendszert kijátszó Feró ezt bőven teljesíti. A videón megnézheti a kedves Olvasó a Fidesz Rendszerzáró házibuliján a dalt együtt éneklő Nagy Ferót, Vikidál Gyulát, Orbán Viktort, Szájer Józsefet és Fodor Gábort.

 

5. Sára Elemér és cigányzenekara: Lesz, lesz, lesz

A trianoni fájdalom revízió útján való feldolgozásának legismertebb dala Szerdahelyi Zoltán zenéjére és Kulinyi Ernő versére íródott 1938-ban. A zivataros történelem nem igazolta a dalban megfogalmazott reményeket, de megrendítő őszintesége segít megértenünk nagyszüleink gondolkodását és a két világháború közötti magyar közhangulatot.

 

4. Ismerős arcok: Nélküled

Nincs focimeccs (különösen DAC-Slovan), hokimeccs vagy tusnádi fesztivál az Ismerős arcok slágere nélkül. Bizonyíték, hogy a trianoni traumát másképp, pozitív erőt sugározva is meg lehet énekelni. Nézze meg a videót, ahol a szerdahelyi szurkolók éneklik a dalt, libabőr garantált: „mi egy vérből valók vagyunk”.

3. Ákos: 1956

1956: mert soha nem felejtünk és a dal is zseniális. A videón nézzen elődeink őszinte tekintetébe, mert ha rövid időre is, de minden nemzet életében vannak tiszta, kegyelmi pillanatok.

 

2. Vikidál Gyula: Koppány dala

„Nem kérdem én, anyád hol szült világra
Nem kérdem én, apád ki volt
Csak annyit kérdezek, a válaszra várva:
Rabok legyünk vagy szabadok?”

Bármelyik politikai spindoktor becsületére válna az ilyen tömör, integráló és érthető politikai üzenet megfogalmazása. Szörényi és Bródy, valamint Koltay Gábor zsenialitásáról tanúskodik a hatás, amit ezzel a dallal és az István a királlyal elértek a kései Kádár-rendszerben.

 

1. Cseh Tamás: Demokrácia

Egy választási évben érdemes végtelen lejátszásra állítani Cseh Tamás slágerét (szöveg, mint szinte mindig, Bereményi Géza). Megtudhatjuk belőle, mit jelent a demokrácia, mire képes Európa és a rusz medve mancsa, és hogy miért tart a művész a „marha magyar szavazótól”.

 

+1 (mert mindig van plusz egy)

Belga: VengGong

Ez a nóta igazi gyöngyszem, a politika alfája és ómegája, egy életérzést közvetít, amit csak akkor ért, ha Ön a politika része, és ki ne szeretne a politika része lenni? BÚÉK!

 

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2018. január 01. 21:26
Nagyon jó még Demjén Rózsi Fidesz indulója is !
teljesenertelmetlen
2018. január 01. 16:16
Ákos: A bosszú népe...
Kanóc
2017. december 31. 20:51
Minden nap politika, ehh... legyen most egy kicsit másfajta 'day by dey'...a BUÉK mellé jófajta kis póver, annak, aki értékelni tudja. Na csaó! https://www.youtube.com/watch?v=sBN9i_NIbxQ
zakar zoltán béla
2017. december 31. 17:39
Most néztem újra az Echo-n=====>>>Az év sportolónője nem- olimpiai számok-Lukácsi Katalin vitakultúra és tüntetés ródsó!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!