Hogyan építs birodalmat? Napóleon tanácsai

2017. december 20. 15:20

Pszichopata volt-e Napóleon? A válaszhoz nem csak magát a viselkedést, hanem a körülményeket is figyelembe kell venni.

2017. december 20. 15:20
Parák András

„A fentebb leírt személyiségjellemzők – magas intelligencia és kontrollszükséglet, karizmatikus vezetői személyiség, jelentős munkabírás, alacsony empátia és a stressz hiánya – akár egy pszichopata személyiség jellemzői is lehetnének. Pszichopata volt-e Napóleon? A válaszhoz nem csak magát a viselkedést, hanem a körülményeket is figyelembe kell venni.

A hideg, érzelemmentes megjelenést nem szükségszerűen a pszichopátia, hanem a katonai iskolákban eltanult, tekintélyközpontú, dehumanizált, fegyelmezett viselkedés alapozta meg. Az áldozatokkal szembeni empátia hiánya és a szerelmi élet elhanyagolása Napóleon erős ambícióival magyarázható – céljai, vagyis az erős Franciaország és a saját dinasztia megteremtéséhez semmit nem tartott nagy áldozatnak, »a cél szentesíti az eszközt«. Habár, amikor szükségesnek ítélte, véres csatákat vívott, Napóleon a fölösleges fosztogatást és kegyetlenkedést határozottan tiltotta. Szerelmi életét és kötődési szükségletét határozottan alárendelte egyéb céljainak, de testvéreihez és feleségeihez is vitathatatlanul kötődött, Franciaországot pedig – noha fiatalkorában még erősen franciaellenes volt – »lángolva szerette«, tehát közel sem volt híján az érzelmeknek, ami a pszichopátia fontos jellemzője.

Összességében, bár Napóleon valószínűleg az átlagosnál magasabb értékeket érne el a pszichopátiát mérő teszteken (pl. a PCL-R) de közel sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy pszichopátiás személyiség lett volna.”

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. december 21. 04:37
Ennek a cikknek mi értelme volt? Kitalálnak valami hülyeséget, aztán megfejtik, hogy hülyeség, amit kitaláltak.
noMores
2017. december 20. 21:35
Megfelelő hűbéruralmat kell kiépíteni. Szerintem Orbán Viktor Úr is így jár el nagyon helyesen!
még fokozza
2017. december 20. 21:10
145-ös IQ nem olyan nagyon hatalmas.
zakar zoltán béla
2017. december 20. 20:07
MINDSZENTY!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!