Fogvatartottaknak tartott karácsonyi misét Erdő Péter

2017. december 22. 14:09

Fogvatartottaknak celebrált karácsonyi szentmisét Erdő Péter bíboros.

2017. december 22. 14:09

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai részlegében mutatott be karácsonyi szentmisét a fogvatartottaknak. A bíboros homíliájában kiemelte: a karácsonykor megszülető Jézus „ismeri természetünk és szívünk jó és rossz oldalát. Tudja, milyen szörnyűségekre és milyen nagyszerű dolgokra képes sokszor ugyanaz az ember”. Rámutatott: az embernek nehezére esik belegondolni, hogy mit jelent, mire való és hova vezet az élete. Pedig „ha megértenénk emberi mivoltunk méltóságát, sokkal többre becsülnénk magunkat”, és „nem hajszolnánk olyasmit, ami nem is igazi érték” – fogalmazott Erdő Péter.

Erdő Péter beszélt arról is, hogy Jézus volt szegény, hajléktalan és fogoly is. Minden fogoly sorstársa lett, amikor az Antónia-vár börtönében kínozták, gúnyolták, majd halálra ítélték. Neki még siralomház sem jutott, hiszen alig néhány óra telt el a halálra ítélése és keresztre feszítése között. Hozzáette: ez „nem csupán vigasztaló mese”, hanem „olyan örömhír, amely emberi méltóságunkat mutatja meg”. 

Ha a mindenség teremtője akart közöttünk hajléktalan gyerek és elítélt fogoly lenni, akkor senki nem másodrendű. Akkor maga az Isten ismeri el, hogy mindannyiunknak egyenlő a méltósága” – mondta a bíboros. A mise végén a fogvatartottak saját maguk készítette ajándékkal köszönték meg Erdő Péternek a látogatását, ő pedig egy-egy könyvet ajándékozott a raboknak. Erdő Péter az MTI-nek lemondta: az adventi időszakban minden évben szerepel programjai között a fogyatékkal élők, a börtönben lévők meglátogatása, az ajándékosztás szegényebb sorsú gyermekeknek és ételosztás a hajléktalanoknak. 

A büntetés-végrehajtási intézet tájékoztatása szerint a karácsonyi ünnepkör kiemelt időszak a fogvatartottak számára, hiszen a falakkal körbezárt világban élőket lelkileg jobban megviseli szeretteik, családtagjaik, barátaik hiánya. Ezért az adventi időszakban az intézet munkatársai évről-évre nagy figyelmet fordítanak arra, hogy meghittebbé tegyék a falakon belül töltött ünnepeket. Tartanak ünnepi gyertyagyújtást, istentiszteleteket és más vallási programokat – közölték.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
javellino
2017. december 22. 22:26
Mondjuk jobban tetszene ha pl. Fletó soron következő bérmálkozását láthatnánk a börtönből a képen....
péterx
2017. december 22. 21:58
Erdő bíboros úr sokféle szolgálatának egyik szép megnyilvánulása a rabok iránti figyelmessége .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!