Júdás napja

2017. november 05. 09:59

Szegény Bibó! Szegény hazám!

2017. november 05. 09:59
Pilhál György

„A Parlamentben, ahonnan a kormány már elmenekült, de ahová a megszállók még nem törtek be, röpke órán át csak Bibó István tartózkodik. Már csak ő a működő »kormány«. Közleményt fogalmaz: »Magyarország népe elég vérrel adózott, hogy megmutassa a világnak […], most a világ hatalmain a sor, hogy megmutassák…« Szegény Bibó! Szegény hazám! A világ hatalmai »megmutatták«: már rég döntöttek rólunk – ahogyan szokták: nélkülünk. Összekacsintottak. Bólintottak. Erre a reggelre, a következő napokra már »csak« a véres formaság maradt.”

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jucidom
2017. november 05. 22:51
B. Szabó István írása (a Kisgazdapárt minisztere Nagy Imre kormányában) „Két tiszt – írta B. Szabó – jelent meg azzal, hogy Tildy miniszter úr kéri, azonnal menjek a Parlamentbe. Gépkocsi várt rám a kapuban. A tisztek nem tudtak egyebet mondani, de akkor már erősen hallatszottak az ágyúlövések. A Parlamentbe megérkezvén Nagy Imre hivatala előtt találkoztam egy kis csoporttal, vagy öt-hat személy, akkor jött ki Nagy Imre szobájából. Köztük volt Nagy Imre és Vas Zoltán is. Első kérdése az volt, hogy mi van, Imre? Ő csak annyit felelt, hogy mindenki menjen az óvóhelyre. Azzal ők már indultak is. Feltűnt nekem, hogy mindannyiukon nagykabát és kezükben különböző nagyságú táska volt. Én bementem Tildy szobájába, ahol már ott volt Mindszenthy bíboros. Tildy bemutatott neki. Én akkor találkoztam vele először és utoljára. Elmondtam neki, hogy találkoztam Nagy Imréékkel, akik szóltak, hogy mindenki menjen az óvóhelyre. Ekkor mi hárman, én, Tildy és Mindszenthy lementünk az óvóhelyre, egy nagyon mélyen levő helyiségbe, ahova nagyon sok lépcsőn jutottunk le. Tulajdonképpen ott tudtam meg, hogy mi a helyzet.”8 Azt tehát, hogy a Maléter Pál vezette küldöttséget az oroszok a tárgyalás színhelyén elfogták és letartóztatták, hogy Moszkva ismételten megszegte a szavát és katonai támadást indított a magyar főváros ellen. Világossá vált az is, hogy a Nagy Imre-csoport elhagyta a Parlamentet, egyedül hagyva Tildy Zoltánt, a jugoszláv követségre menekültek. Mindszenthy bíboros elindult az amerikai követségre, ahol már Kovács Béla próbált menedéket keresni. B. Szabó István a körülzárt Országház épületéből eltávozott, és a Veres Pálné utcai lakásba ment. Attól tartva, hogy esetleg a Nagy Imre-kormány tagjait elkezdik keresni és letartóztatják, a közelben levő Bástya utcában egy ismerősénél keresett menedéket. Attól tartva, hogy veszélyt hoz rá, megpróbált néhány külképviseletnél menedéket keresni, de az angol követségen még az ajtón sem engedték be, az amerikai követségnél is teljes elutasításban volt része.
Bástyaelvtárs
2017. november 05. 19:26
hogy meri ez a magyaridőkös újságírónak csúfolt senkiházi Bibó nevét egyáltalán a szájára venni? Igen, szegény Bibó ha látná mi lett a magyar demokráciából forogna a sírjában szerencsétlen. "Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni: nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvésektől, az ellenség ismeretlen gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától, a lekicsinyléstől és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük. Közép- és Kelet-Európa országai azért féltek, mert nem voltak kész, érett demokráciák, s minthogy féltek, nem is tudtak azokká válni. " hihetetlen milyen aktualitása van ma is Bibó szavainak!
balbako_
2017. november 05. 10:58
Ha csak nem segítettek volna! De hazug hírekkel tüzelték - az ENSZ csapatok jönnek! - a szerencsétlen forradalmárokat hagy hulljon a magyar vér!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!