Az USA elítéli az újságírók megfélemlítésére tett kísérleteteket

2017. október 17. 13:51

Egyes, a kormányhoz szorosan kötődő médiumok egy listát jelentettek meg olyan újságírókról, akik szerintük fenyegetést jelentenek Magyarországra nézve. Ez veszélyes gyakorlat az újságírók szempontjából, és a szabad, független újságírás szempontjából is.

2017. október 17. 13:51
David Kostelancik

„Az elmúlt években az Egyesült Államok számos alkalommal felszólalt a sajtószabadság terén Magyarországon mutatkozó negatív tendenciákról. Sajnálatos módon, ezek a negatív tendenciák folytatódnak.

A kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett, anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen. A közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett.

Azok az újságírók, akik ezeknél a médiumoknál dolgoznak vagy dolgoztak, úgy tájékoztattak minket, hogy az új tulajdonosok diktálta szerkesztőségi irányvonalat kell követniük, és nem lehet kormánykritikus cikkeket megjelentetniük. A kormányzat ezen túl jelentős állami hirdetést csatornáz a baráti médiatulajdonosokhoz, miközben a független médiumok szinte semennyi állami hirdetéshez sem jutnak. Azt halljuk, hogy magánvállalkozásokkal közlik, ne hirdessenek a független médiumokban, ellenkező esetben retorziókra számíthatnak.

Végül szólnom kell egy a közelmúltban történt, riasztó fejleményről. Egyes, a kormányhoz szorosan kötődő médiumok egy listát jelentettek meg olyan újságírókról, akik szerintük fenyegetést jelentenek Magyarországra nézve. Ez veszélyes gyakorlat az újságírók szempontjából, és a szabad, független újságírás szempontjából is. Ezeknek a médiumoknak jogukban áll bírálni újságírókat, vagy nem egyetérteni velük, de arra kísérletet tenni, hogy megfélemlítsék őket, vagy megnehezítsék a munkájukat, összeegyeztethetetlen a szabad sajtó megvédésére tett nemzetközi kötelezettségvállalásokkal. A velünk kritikus sajtót is meg kell védenünk, hiszen a sajtó a demokrácia egyik alappillére.

Az Egyesült Államok egyértelműen elítél minden, újságírók megfélemlítésére vagy elhallgattatására tett kísérletet.”

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alter_ego
2017. október 18. 20:23
"...újságírókról, akik szerintük fenyegetést jelentenek Magyarországra nézve." Na ne röhögtess! Nemhogy egy listányi, de egyetlen ballib újságíró sem tud olyat írni ami "fenyegetés" lehetne. Még akkor sem, ha zseni lenne az illető.
catalina9
2017. október 18. 07:18
"..Hillary és Bill lesi kívánságait, és jaj annak, aki Chelsea-t bántani merészeli. 2008-ban egy kezdő riportert letiltattak az MSNBC hírcsatornáról, mert rosszalló megjegyzést tett lányukra. A bocsánatkérés nem volt elég számukra, egészen a tulajdonosig, a General Electric főnökéig mentek el, hogy szigorúan megbüntessék a riportert..." nos Kostelancik elvtárs, ehhez mit tetszik szólni?
szancso
2017. október 18. 04:18
Az ügyvivő úr szerint listázva és fenyegetve lettek a "független" újságírók MO-on, vajon mivel? Lehetséges, hogy emiatt nem jelent meg egy mondat sem a Frankfurtban történtekrőll? A frankfurti könyvvásár a legnagyobb és leghiresebb mind NO-ban, mind Európában. Ami ebben az évben ott történt, az nekem majdnem a náci könyvégetést vizionálja. Számomra a könyv a "szentségek" közé tartozik, nem semmisitek meg egyet sem, ezért nagyon sziven ütött, ami ott történt. Három jobboldallal szimpatizáló könyvkiadó állított standot, ezek közül okt. 13-a éjjelén a Manuscriptum Kiadó kiállított könyveit "ismeretlen tettesek eltüntették, standjukat tönkreverték. A következő éjszaka antifasiszták "megtisztították' az Antaios kiadó standját, miután előző nap megprobálták kávéval és fogkrémmel a kiállított könyveket olvashatattlaná tenni. Pervers: a kiállítást rendező fönök, Jürgen Boos, nem tett semmit érdemben, hiszen ő maga volt az, aki a megnyitáskor "aktiv" ellenállásra szólított fel, és nem tett semmit az Antonio Amadeus Stiftung - Frau Kahane volt stasi mitarbeiter Stiftungja, ma még Maas (SPD) szövetségi igazságügyminiszter által kinevezett cenzornő - engedély nélkül az Antaios Kiadóval szemben felállított standjának eltávolítása miatt. Aztán megkérdezném ezeket a "függetelen" újságírókat - bal és jobboldal, mindegy -, miért nem jelent meg egy szó sem a Szocsiban zajló, 180 ország fiataljainak részvételéről a Nemzetközi Ifjúsági Találkozóról? Egyedül Lovas István tette ezt közzé a blogjában.
Akitlosz
2017. október 17. 22:42
"Egyes, a kormányhoz szorosan kötődő médiumok egy listát jelentettek meg olyan újságírókról, akik szerintük fenyegetést jelentenek Magyarországra nézve." Na és hol ez a lista? Csak nem ott, ahol az Iszlám Állam videói?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!