Civil törvény: újabb szakaszba lépett az uniós kötelezettségszegési eljárás

2017. október 04. 13:50

Az Európai Bizottság megkapta a magyar hatóságok válaszlevelét, de továbbra is fenntartja azon korábbi megállapításait, amelyek a jogsértési eljárás megindításához vezettek.

2017. október 04. 13:50

Újabb szakaszba léptette szerdán az Európai Bizottság a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt júliusban Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

A brüsszeli testület közölte: úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött az ügyben a magyar kormánynak, ami az eljárás második szakaszát jelenti. Az uniós jog végrehajtása felett őrködő szervezet arról számolt be, hogy augusztus 14-én megkapták a magyar hatóságok válaszlevelét, de alapos elemzés után is fenntartják azon korábbi megállapításaikat, amelyek a jogsértési eljárás megindításához vezettek.

Az Európai Bizottság több szempontból is aggályosnak találja a civil törvényt, amely a testület értékelése szerint indokolatlan „beavatkozást” jelent az uniós alapjogi chartában garantált jogokba, különösen az egyesülési szabadság, illetve a magánélet és a személyes adatok védelme terén. Brüsszel emellett úgy véli, hogy a jogszabály indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a tőke szabad mozgását, az új nyilvántartásba vételi, bejelentési és nyilvánosságra hozatali követelmények ugyanis diszkriminatívak, és szűkítik a civil szervezeteknek juttatott külföldi támogatásokat.

Magyarországnak egy hónapja van, hogy összhangba hozza az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényt, különben a bizottság az Európai Bíróság elé terjesztheti az ügyet.

A parlament által júniusban elfogadott törvény értelmében a civil szervezetek kötelesek bejelenteni, ha a külföldi támogatásaik összege egy évben elérte a 7,2 millió forintot, és ebben az esetben külföldről támogatott szervezetként kell feltüntetniük magukat a kiadványaikon.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2017. október 04. 15:48
Európai Bizottság: elnöke - a csókos Jean-Claude Juncker Ugye ennyi elég? Van egy nagyon fontos pontja a bizottság faladati körének! "az EU összes állampolgárának az érdekeit kell képviselniük. " Mikor tettek ennek eleget? Merkelnél aki a merkelhordát az Eu-ra szabadította? Vagy netán az volt az EU összes állampolgár érdeke, hogy ártatlan emberek haljanak meg egy mocskos elmebajos ámokfutónak (Merkel és bandája) az olcsó munkaerő reményében meghívott hordái miatt??? Vagy, hogy Merkel minden felhatalmazás nélkül ilyen veszélybe sodorja Európát?????? Lehetne sorolni mit, és mennyit ér ez a megélhetési banda, melyet egy olyan agyalágyult szarember vezet, mint Juncker! Majd ha ez a szarember felelősségre vonja azokat akik miatt ártatlan embereknek kellett meghalni, aminek ő is a felelőse, mert ugye Juncerék szerint - feladatuknál fogva ez az EU összes állampolgárának az érdeke - akkor lesz joga pofázni, addig kuss a neve!!!! Ennyi elég is.
madarasi.abel
2017. október 04. 15:47
A végén még a CEU is maradhat. hol élünk, gyorsan lépjünk ki :)
TAVIROZSA
2017. október 04. 15:26
Bocsi, ez belügy !!!
cutcopy
2017. október 04. 15:15
"a testület értékelése szerint indokolatlan „beavatkozást” jelent az uniós alapjogi chartában garantált jogokba, különösen az egyesülési szabadság, illetve a magánélet és a személyes adatok védelme terén. Brüsszel emellett úgy véli, hogy a jogszabály indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a tőke szabad mozgását" Hűbammeg, ez most komoly..? Gyuribá tőkéje nem mozog és még a magánéletébe is beavatkozunk ha nyilvánosságra kerül hogy ő pénzeli a migricsempész NGO-kat..?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!