Áder: Fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán integrációját

2017. október 14. 14:26

Aggodalomra ad okot a Nyugat-Balkán helyzete, ezért fel kell gyorsítani a térség uniós integrációját – jelentette ki Áder János a visegrádi négyek államfőinek szekszárdi tanácskozásán. A köztársasági elnök a környezetvédelem kapcsán elmondta: meg kell haladnunk a kialakult ipari és fogyasztási modellt.

2017. október 14. 14:26

Aggodalomra ad okot a Nyugat-Balkán helyzete, ezért cselekedni kell, és a konfliktus megelőzésének legjobb módszere felgyorsítani a térség európai uniós (EU-s) integrációját – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök szombaton Szekszárdon, ahol péntektől kétnapos tanácskozást tartottak a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) államfői.

A biztonságpolitikával, a körforgásos gazdasággal és az információs technológiával kapcsolatos együttműködés lehetőségeiről szóló tárgyalások után tartott sajtótájékoztatón Áder János azt mondta, a Nyugat-Balkánt megoldatlan – például területi, a kisebbségeket érintő és vallási természetű – viták jellemzik. Az utóbbi időben ráadásul a migrációs nyomás és a radikális iszlám befolyásának érzékelhető mértékű növekedése is további gondot jelent – tette hozzá.

A köztársasági elnök a környezetvédelemről is szót ejtett. „Meg kellene haladni a kialakult ipari és fogyasztási modellt, egyre általánosabbá kellene tenni azt a szemléletet, hogy amit eddig hulladéknak tekintettünk, az sokkal inkább nyersanyagforrás legyen” – hangsúlyozta Áder, hozzátéve: a jelenlegi modell nemcsak környezetvédelmi szempontból aggályos, hanem súlyos gazdasági következményekkel is jár. Míg 1900 és 2000 között a természeti erőforrások ára reálértéken számolva folyamatosan csökkent, az elmúlt 17 évben meredeken nőtt. Ezért a visegrádi államfők tárgyaltak az úgynevezett körforgásos gazdaságra való átállás szempontjairól – közölte. Áder János arról is beszélt, hogy miközben a digitalizáció hihetetlen gazdasági-társadalmi lehetőségeket rejt magában, érdemes az árnyoldalairól is gondolkodni, különösen a fiatalokat, a gyermekeket érintő veszélyekről.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2017. október 14. 21:27
Ja. Úgy talán nem leszünk tök utolsók mindenben. "Fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán integrációját"
zakar zoltán béla
2017. október 14. 18:54
De csak kritériumokkal!!!!
Akitlosz
2017. október 14. 17:56
Inkább az EU megszüntetését kellene felgyorsítani.
Felvidék nem szlovákia!
2017. október 14. 14:50
Nyugat-Balkán az ellenségünk! Feldarabolták, széttépték a hazánkat! Magyar emberek fejét fűrésszel vágták le a falujuk főterén a második világháború végén. Az én családom egy részét még csak nem is Szerbiából, hanem Horvátországból üldözték el, Légrádról! ÉS MI SEGÍTSÜK AZ INTEGRÁCIÓJUKAT???????? Nincs már jobboldali politika többé Magyarországon...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!