A CEU megállapodásra kéri a kormányt

2017. október 17. 19:38

A CEU kedden arra kérte a magyar kormányt, hogy hagyja jóvá a New York állammal kialakított megállapodást, amely megteremthetné az egyetem további magyarországi működésének jogalapját.

2017. október 17. 19:38

A Közép-európai Egyetem (CEU) vezetőség arra kérte keddi budapesti sajtótájékoztatóján a magyar kormányt, hogy írja alá a New York állammal már letárgyalt, a működésüket lehetővé tevő megállapodást.

Michael Ignatieff elnök-rektor azt hangsúlyozta, hogy az intézmény mára, a Bard College-dzsal kötött megállapodás révén, mindenben megfelel az általa többször „lex CEU-ként” említett felsőoktatási törvénymódosítás előírásainak: van külföldi campusa és oktatást folytat ott.

Hangot adott azon véleményének, hogy a magyar kormány szándékosan tartja a CEU-t bizonytalanságban, mert az felel meg a programjának. Hozzátette: „Európa egyetlen egyetemével sem történt meg az, ami velünk”.

Jelezte, New York állam oktatási biztosa levélben tájékoztatta a magyar miniszterelnököt arról, hogy a CEU és a Bard által kötött megállapodás mindkét intézmény alapító okiratával összhangban van. Szólt arról is: a diszkrimináció gyanúját vetheti fel, hogy egy másik intézmény esetében a magyar kormány Maryland állammal már aláírta a megállapodást, New Yorkkal nem, holott a két dokumentum szövege szinte megegyezik.

Michael Ignatieff szerint a helyzet megoldása az, ha az emberi erőforrások minisztere mint a kormány oktatási ügyekben illetékes tagja aláírja a megállapodást. Az elnök-rektor kérdésre válaszolva elmondta, azért mondta korábban, hogy teljesíthetetlenek a törvénymódosítás támasztotta követelmények, mert az szövetségi szintű megállapodást követelt meg tőlük, holott az Egyesült Államokban az oktatás tagállami hatáskör. Megjegyezte, pontosan ezért kellene a magyar kormányzatnak New York állam illetékesével a megállapodást aláírnia.

Órákkal korábban meghozott döntésével, 118 igen és 31 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett, a parlament 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett indítvány arra hivatkozott, hogy a jogszabály szerinti nemzetközi megállapodást eddig csak a McDaniel College Budapesttel kötötte meg Magyarország, a többi intézmény esetében a tárgyalási szakaszban tartanak.

A kormány (részben a Velencei Bizottság véleményére is utalva) a határidő meghosszabbítását tartotta szükségesnek a jogkövetés megkönnyítése érdekében.

(MTI)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kombinátor
2017. október 18. 10:04
a CEU szerint mindenben eleget tettek a törvénynek ... OK, De akkor miért is virnyogták végig a világot tavasszal, ha ez ennyire egyszerű volt nekik????
Pinter68
2017. október 17. 22:40
Az Orbán kormány rapid gyorsasággal, előzetes egyeztetés nélkül hoz egy törvényt, amivel el akarja lehetetleníteni a CEU-t. Ezt persze tagadja és folyamatosan arra hivatkozik, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Majd miután a CEU teljesíti a lehetetlennek tűnő és értelmetlen törvényi kitételt, a kormány elkezd kifarolni és az időt húzni. Igazi prosztó fideszes tempó!
Einar
2017. október 17. 21:11
Sorosból csináltak bohócot, nem tűnt fel? Ezek után, idióta aki még egy szóval is mentegeti ezt a migrációbuzi gendergurut!
Berecskereki
2017. október 17. 21:07
Akkreditáció rendben? Ja, hogy még nincs? Akkor tessék sürgetni a New York állam hivatalát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!