Visegrádi négyek: Erősíteni kell a nemzeti parlamentek súlyát az EU-ban

2017. szeptember 25. 16:30

Meg kell erősödniük a nemzeti parlamenteknek az európai döntéshozatalban – áll a V4-ek hétfőn elfogadott zárónyilatkozatában. A visegrádi országok a Brexittel kapcsolatban is megfogalmazták elvárásukat, mégpedig hogy az uniós fél a tárgyalások során markánsan képviselje a négy közép-kelet-európai ország érdekeit is.

2017. szeptember 25. 16:30

A visegrádi országok a nemzeti parlamentek súlyának erősítését szeretnék elérni az európai uniós politikán belül, valamint elvárják a V4-ek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – érdekeinek hatékony képviseletét az uniós tárgyalópartnerektől a Brexit-egyeztetések során.

Ezt tartalmazza az a zárónyilatkozat, amelyet a V4-országok európai ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságainak tanácskozása fogadott el hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon. Hörcsik Richárd (Fidesz), az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke a tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország július elsején vette át és egy évig tölti be a V4-ek elnöki tisztét, ennek az időszaknak az első parlamenti szintű tanácskozása volt a sárospataki.

Hangsúlyozta: a visegrádi országok már többször kinyilvánították, hogy az EU-n belül fontosnak tartják a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését. Erre a lisszaboni szerződés két pontja is lehetőséget ad, azokra fognak hivatkozni, amikor a brüsszeli "lopakodó jogalkotással" szemben föl szeretnének lépni – fogalmazott.

Közölte, a másik fontos napirendi pontjuk a Brexit volt, ugyanis Nagy-Britannia kilépése az EU-ból „mindenkinek fájni fog”. Az ebből eredő károk csökkentése minden uniós ország érdeke – hangsúlyozta. Tájékoztatása szerint elhangzott, a V4-tagországok nem kötnek különalkukat a britekkel, a tárgyalásoknak a 27 tagország nevében kell lezajlaniuk. Az egyeztetések során azonban elvárják az uniós képviselettől azt, hogy a négy közép-kelet-európai ország érdekeit is markánsan megjelenítsék. Ha úgy látják, hogy bármelyik V4-tagország hátrányt szenved a Brexit-tárgyalások során, egységesen lépnek majd fel – jelentette ki Hörcsik Richárd.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2017. szeptember 25. 20:41
Reszket a Nyugat...:)
áfonya
2017. szeptember 25. 20:35
Soros gané alak lebontaná a magyar határkerítést,,magyarok meg ármerika határkerítését bontaná le . ki ez a kommunista zsidó magyaroknak parancsol.
KannibálTatárÚr
2017. szeptember 25. 19:56
"A visegrádi országok a nemzeti parlamentek súlyának erősítését szeretnék elérni az európai uniós politikán belül",,, Uj egyezséget kell kötni, amelyből egyértelmű, hogy az EU nem önálló állam, hanem szuverén államok szövetsége. Belépéskor szó sem volt a szuverenitás elvesztéséről. Az európai bíróságok pedig legfeljebb két állam vitájában dönthetnek, szuverén államok belügyeiben nem.
noMores
2017. szeptember 25. 18:33
Jopofa szlovakok es csehek kozben elkezdtek kihatralni viktorka mogul, a lengyelek orbanizalodasat is befogott orral nezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!