Szili Katalin: A nemzet jövőjét az identitás megőrzése jelenti

2017. szeptember 17. 17:52

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott vasárnap a horvátországi Sepsén beszélt arról, hogy az identitás és a nyelv megőrzése a magyar jövőt jelenti a határainkon túl.

2017. szeptember 17. 17:52

Összefogás nélkül nincs jövője a magyarságnak, ahogy Szili Katalin fogalmazott, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott vasárnap a horvátországi Sepsén, ahol a pécsi székhelyű Határon Túli Magyarságért Alapítvány állított emléktáblát Ádám Jenő horvátországi és magyarországi magyar politikus, polgármester, megyei képviselő emlékére.

Szili Katalin emlékeztetett: 1923-ban, amikor Ádám Jenő született, Sepse már nem tartozott Magyarországhoz. Viszont ez a település egy olyan embert adott a magyarságnak, aki mindig magyar volt, magyarul álmodott, magyarul imádkozott, magyarul gazdálkodott és tartotta össze közösségét. 

Részt vett a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány munkájában még 90 évesen is, és örömmel üdvözölte azokat az intézkedéseket, amelyek, az állampolgárságtól kezdődően azokat a jogokat jelentette, ami az itt élő magyarság számára ma is a legfontosabb – fogalmazott Szili Katalin. 

Szili Katalin úgy vélte: a magyarságnak csak és kizárólag akkor van jövője, még ezekben az időkben is, amikor a kárpát-medencei magyarság nagy része már az Európai Unión állampolgára, ha meg tudja tartani közösségeit és nyelvét, meg tudja őrizni identitását Sepsén, a Drávaszögben, de akár Székelyföldön, a Felvidéken, a Muravidéken vagy a Kárpát-medence bármely sarkán.

„Számomra Ádám Jenő az összefogást jelenti, a példát” – mondta a miniszterelnöki megbízott, majd hozzáfűzte: emléktáblát annak állítanak, aki nem csak a mának szól, hanem a következő generációknak is. 

Bokor Béla, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta: az emléktáblával példát akartak mutatni a fiataloknak, hogy aki ilyen életutat járt be, különleges és megbecsülendő.

Ádám Jenő 2014-ben halt meg 91 éves korában.

(MTI)

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2017. szeptember 18. 11:17
Létom itt a sok likot katika mondataira....azért ezt akkor el is feledjük? Gyurcsány 2002, szilikati szerepe: "Mi csináltuk meg a "köteles akciót" is. Semmi kétség: ami elhangzik, az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív, és nem fenyegető. Kövér nem akar akasztani. De amit mond, az - egy kis rossz szándékkal - ellene fordítható. Még kiforgatni se nagyon kell, csak kihasználni a benne rejlő lehetőségeket (...) És összerakjuk. Fölhozatjuk még aznap reggel az egy szem kazettát, ami van, lejátsszuk a sajtónak. Szili Kati félig oldalra hajtott fejjel, sírós hangon mondja el, hogy ez milyen borzasztó. Nagyszombaton Lendvai Ildikó még a Fidesznek kézbesít mindenfajta leveleket, és elindítjuk azt az SMS-kampányt, amelynek a vége a köteles tüntetés."
files32
2017. szeptember 18. 06:27
Ez a néni nemzeti szocialista?
BőröndÖdön
2017. szeptember 18. 05:40
Katika a gerictelenség élő "szobra"...
békepap
2017. szeptember 18. 01:21
szili for prezident! ja nem, a vakondokokokok sikeresen megakadályozták. már biztos bánják :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!