Vona szerint bérrendezésben az NDK a példa

2017. augusztus 20. 15:31

Vona Gábor, a Jobbik elnöke vasárnapi beszédében úgy vélte, az Európai Unió vagy a bérunióval lesz, vagy nem lesz. Pártja akkor is támogatná a béruniót, ha azt Orbán Viktor vagy Botka László kezdeményezte volna.

2017. augusztus 20. 15:31

Vona Gábor elkerülhetetlennek nevezte a bérek rendezését a Jobbik augusztus 20-i rendezvényén a Városligetben, ahol útnak indította a párt által kezdeményezett európai bérunióról szóló aláírásgyűjtést. Az ellenzéki pártelnök a bérunióra pozitív példaként említette az NDK-t. 

A Jobbik miniszterelnök-jelöltjének értékelése szerint változtatni kell, mert Magyarország nem érzi jól magát Európában. Az európai polgári kezdeményezés nem arról szól, hogy a bérek egyik napról a másikra megemelkednek, sem arról, hogy Brüsszel adjon több pénzt, vagy a kormány automatikusan emeljen – fejtette ki a néhány 100 fős hallgatóság előtt, hozzátéve: meg kell reformálni Európát, ugyanis szerinte nem működik igazságosan és szolidárisan.

Véleménye szerint a kelet-közép-európai országokat nem a felzárkózás miatt vették fel az unióba, hanem azért, hogy a többi tagállam olcsó munkaerőhöz és piacokhoz jusson. Bírálta, hogy a 2004-es és a mai átlagkereset között nőtt a szakadék a nyugatihoz képest.

Vona Gábor a bérunió megvalósíthatóságára pozitív példaként hozta az NDK-t, amely az egyesítés óta komoly fejlődésen ment keresztül és erősebbé tette a német gazdaságot. Úgy fogalmazott: az Európai Unió vagy a bérunióval lesz, vagy nem lesz. Közölte azt is, hogy a Jobbik akkor is támogatná a béruniót, ha azt Orbán Viktor vagy Botka László kezdeményezte volna, mert szerinte az pártok felett áll. Ócska és szánalmas politikai kisszerűségnek nevezte a bérunióval szembeni kritikákat, s kijelentette: nemcsak a jobbikosoknak, hanem az összes párt szimpatizánsának európai bért akarnak.

(MTI)

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szancso
2017. augusztus 21. 07:22
Azt hittem rosszul olvasok, NDK? Vona elfelejtette, hogy megszünt a szocializmus? NO-ban, annak ellenére, hogy már több mint 28 éve fizeti a dolgozó nép a szolidáris adót, amit eredetileg 7 évre terveztek, és minden választás előtt igéretet tesznek - most is - az eltörlésére, a bérek a keleti részen alacsonyabbak valamivel, mint a nyugatiak, pedig Schröder és bandája mindent meg tett annak érdekében, hogy a nyugati bérek közelítsék a keletieket. Ha egy párt vezetője ennyit sem tud, akkor az a párt annyit is ér. Csak zárójelben jegyezném meg, hogy mi lenne a kiadásokkal, azok csökkennének?
Einar
2017. augusztus 21. 01:33
Ha ballibekét Vona be nem kapta volna, az én mesém is tovább tartott volna!
Strassnoff Ignác
2017. augusztus 20. 23:38
Húúú, ez mekkora fasz! Ha meghúznánk a tarkóján, tuti lecsúszna a fejéről a bőr. Ettől a béruniós dumától várja most, hogy kirántsa a pártját abból a zuhanórepülésből, amibe ő maga vitte? Nem fog sikerülni. Láthatóan nem izgult rá a nemzet. 100 fős hallgatóság... Gondolom a saját embereivel együtt. Vagy lehet, hogy egy buszmegállóban szónokolt. Aztán mikor elment a busz, már csak 30-an hallgatták... Zázrivecz koma, fájdalom azt még itt a rendkívül szerény képességűek zöme is felfogja, hogy ha holnap bérunió lesz, akkor a jövő héten nem lesznek itt multik, nem lesznek munkahelyek és 3 hét múlva megsütheted a macskádat, ha nem akarsz éhen dögleni. Na nem mintha kár lenne érted... Az NDK egy tökéletesen barom példa volt. Megsúgom bogaram, hogy miért, nyisd nagyra a zsíros füledet!: Az NDK-ban nem nőttek automatikusan az NSZK szintjére a bérek, bár jelentősen közeledtek hozzá az NDK márka megszűnésével. Az egy kurva nagy érvágás volt a nyugati országrésznek, hogy így megelőlegezte keleti honfitársaiknak a nyugatihoz közeli béreket, de gőzerővel indult be a keleti gazdaság felpörgetése is, hogy legyen ennek a béremelésnek fedezete. Mára a volt NDK gazdasága fényévekkel tart előrébb, mint mondjuk a dübörgő magyar, így van miből nyugati pénzt fizetni a melósoknak. Bár még ma sem teljesen azonosak a két országrészben a fizetések. Te viszont mindenféle gazdasági háttér nélkül emelnéd a többszörösére a nyugatiaknak dolgozó magyar bérmunkások fizetését. Meg magyar gazdaság nélkül a magyar közszféra bérét. Miből? Mert multi egy percig nem maradna itt, ha annyiért kéne dolgoztatnia, mint otthon. Szóval hülye vagy, mint a segg pubikám. Találj ki valami újat!
Mich
2017. augusztus 20. 22:15
Jobbik = Ballik, csak még aljasabbak és még többet hazudnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!