Simicskó: A kormány határozott célja a honvédség megerősítése

2017. július 25. 16:00

A NATO iránti kötelezettségek teljesítésével összhangban a magyar légierő fejlesztését tervezi a kormány a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretében – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter a szolnoki repülőbázison.

2017. július 25. 16:00

A kormány határozott célja, hogy megerősítse a Magyarország biztonságát garantáló honvédséget – közölte a honvédelmi miniszter kedden Szolnokon, a nagyjavításból visszaérkezett Mi-17-es szállítóhelikopterek alkalmazásba vételi ünnepségén. Simicskó István az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison tartott eseményen azt mondta, hogy Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik: a magyar honvédség képességein, a NATO szövetségi rendszerén és az állampolgárok áldozatkészségén, hazafias elkötelezettségén. A miniszter kiemelten fontosnak nevezte a szolgálatot teljesítő katonák megbecsülését, kiképzését, felkészítését, de hozzátette, hogy a szükséges eszközökkel is el kell látni őket.

Felidézte, hogy kormányzati döntés született 4+1 Mi-17 típusú közepes szállító helikopter ipari nagyjavításáról az elmúlt időszakban. A felújítás után a helikopterek még nyolc évig vagy kétezer repült óráig üzemben tudnak maradni, ezzel erősítve a magyar honvédség helikopterképességét – közölte.

Simicskó István kiemelte: a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program része új helikopterek beszerzése is, a költségvetési források bővülésével a következő tíz évben ütemezetten fejlesztik a magyar honvédséget. 

A miniszter az MTI kérdésére elmondta: a magyar honvédség erősödésével a NATO szövetségi rendszere is erősödik. Szólt arról is, hogy nincs olyan törekvés a NATO-ban, amely szerint meglévő, még használható technikai eszközöktől meg kellene válni csak azért, mert azok nem NATO-szövetséges országból származnak. A nagyjavítás teljes mértékben összhangban van a NATO iránti kötelezettségek teljesítésével – emelte ki.

Simicskó István további kérdésre válaszolva elmondta: a tízéves fejlesztési tervet magában foglaló Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programban a légi szállítási képességtől akár a tüzérség megerősítéséig mindenféle fegyvernemkultúrát szeretnének megtartani és fejleszteni.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. július 26. 00:45
"akár a tüzérség megerősítéséig" Milyen tüzérség? Nem létezik a Magyar Honvédségnél semmiféle tüzérség. 2 darab gyalogos dandár 1 darab légvédelmi ezred 1 darab "különleges erők" ezred 1 darab csupán szállító helikopter már csupán zászlóalj 1 darab vadászgép század És ennyi. Ennyi az egész magyar hondvédség összes hadra fogható alakulata. Egyetlen hadosztálynyi erőt sem tesznek ki., legfeljebb egy "könnyű" hadosztálynyit Semmiféle tüzérség nem létezik. Sem harckocsizó alakulat. Sem harci helikopterek. 15 darab tankja van a Magyar Honvédségnek és 12 darab lövege, mindegyik ősrégi szovjet gyártmány, a lövegeket 1947-ben tervezték, ezeket hívja Simicskó tüzérségnek.
Akitlosz
2017. július 26. 00:22
Simicskó: A kormány határozott célja a honvédség megerősítése Akitlosz: Így 11 évnyi kormányzás után még 11 év múlva a honvédség talán el is fogja érni a 21, akkor már 32 évvel ezelőtti szintet. Talán. Azért erre nem fogadnék.
Ultima Ratio
2017. július 25. 19:34
Éljen a kiszolgált ruszki szarok foltozgatása tízszeres áron.
Gregorius
2017. július 25. 18:32
Ha az eredeti állapotba állították vissza az több, mint semmi...Annak örültem volna, ha valamennyire modernizálták volna is, ezek mégiscsak katonai helikopterek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!