Kapóra jött

2017. július 15. 17:50

A mostani magyarországi lehetőség a szerbiaiak részére nem elsősorban a nagy pénz miatt, hanem az egyszerű megélhetési forrás és a gyakori hazautazás, azaz a kétlakiság miatt lehet vonzó.

2017. július 15. 17:50
Friedrich Anna

„A magyarországi munkára kettős állampolgárokat invitáló, folyamatosan ismétlődő hirdetésekből látjuk, hogy a kereslet állandó. Most, a magyar Nemzetgazdasági Minisztérium ide vágó rendelet-módosításával június óta szerb és ukrán állampolgárok bizonyos ágazatokban szabadon munkába állhatnak, külön munkavállalási engedély nem szükséges, ha a hiányszakmákban helyezkednek.

(...)

Valljuk be, a régi Jugoszláviából is folyamatosan vállaltak néhány hónapos külföldi munkát az emberek, és ezt akkoriban nem túl nagy negatívumként, inkább vonzó lehetőségként éltük meg. Nem csak vendégmunkásként mentek el tehát az emberek, hanem néhány hónapos, egy konkrét feladat elvégzésére is vállaltak munkát megfelelő cégek által. Sokan az akkori Líbiában, vagy éppen a Szovjetunióban - később pedig annak utódállamaiban - hegesztőként vagy villanyszerelőként dolgozva keresték meg a házépítésre valót… Ez a mostani magyarországi lehetőség a szerbiaiak részére nem elsősorban a nagy pénz miatt, hanem az egyszerű megélhetési forrás és a gyakori hazautazás, azaz a kétlakiság miatt lehet vonzó. Sokkal jobb ez is, mint havi 15 ezer dinárért a pékségben dolgozni – mondanánk.”

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. július 16. 18:31
Hát csak a határátkelés nem teszi lehetővé, hogy rendes munkaidőben átjárjanak, meg haza.
balbako_
2017. július 16. 05:42
Mert végre Magyarország tényleg anyaországként működik.
csehov
2017. július 15. 22:49
Szigorúan véve nem nyelvtani hiba, de - megkockáztatom - még logikailag sem feltétlenül hibás. Némi absztrakciós készséggel, és a malíciát félretéve: a gondolatjelek közé tett "látszólagos" súlytalan , a hangsúly a "felfutáson" van ezzel szemben az "elszipkáz"megáll. "Van valami egészen arcátlan abban, ami ez alatt a cikk alatt folyik." Értsem logikusan, hogy a cikk alatt buzog-bugyog az arcátlanság?
csehov
2017. július 15. 21:35
Az építőiparnak ez a - látszólagos - felfutása, és ezen belül a társasház építések, teljesen elszipkázták a szakembereket például a magánépítkezések elől. A szakemberek bérét úgy emelni, hogy magát az építkezést drágítják (a haszon ugye szent) szembemegy az elemi logikával, már középtávon sem tartható. Egy magánépítkező - nehezen talál már akár kivitelező céget is , amelynek van elég szakembere. Ebben a helyzetben a szakember diktál, miáltal olyan helyzet alakul ki, mint amikor a farka csóválja a kutyát. Kell szakember , mert most egyáltalán nincs. Ebben segíthetnek a határon túli magyarok - nem migránsok. Nem elveszik a munkánkat, hanem a hiányzó munkaerőt pótolják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!