Fazekas Sándor: Újabb botrányokat okozott a kettős élelmiszerminőség

2017. július 19. 15:12

A földművelésügyi miniszter szerint nemrég Csehországban mértek be a nyugat-európaitól minőségben különböző terméket.

2017. július 19. 15:12

Újabb botrányos esetekre derült fény az élelmiszerminőség terén, ami bizonyítja, hogy a nagy multi cégek ugyanazt a csomagolású élelmiszert más-más minőségben hozzák forgalomba Európa keleti és nyugati országaiban – mondta a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán. 

Fazekas Sándor azt követően beszélt az „élelmiszer kettős mércéről”, hogy az ügy ismét szóba került a V4-ek megbeszélésén, mivel a visegrádi országok folyamatosasan vizsgálják ezt a területet, és most éppen Csehországban mértek be néhány újabb terméket. Például konzerveket, amelyekben Németországban sertéshús van, Közép-Európában pedig húsnyesedék. Ez pedig egyáltalán nem mindegy. De ez a kettősség megfigyelhető például a pizzáknál is, mivel Ausztriában több az adott pizzán a mozzarella sajt, mint a Magyarországon vagy Csehországban vásárolt ugyanolyan terméken – sorolta a miniszter.

Az EU Bizottsága tanulmányozza a kérdést, a multik kénytelenek lesznek a szóban forgó gyakorlatot felszámolni – mondta Fazekas Sándor. A miniszter beszélt arról is, hogy az unió mezőgazdasági és halászati tanácsának legutóbbi ülésén aláírták az európai szójanyilatkozatot, amelynek lényege: Európa elkötelezi magát a még nagyobb mennyiségű GMO-mentes szójatermelés mellett. Magyarország egyik kezdeményezője volt ennek a nyilatkozatnak, így ez jelentős magyar agrárdiplomáciai siker – mutatott rá az agrárminiszter.

(MTI)

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2017. július 19. 17:50
Legjobb az a pizza, amit magunk sütünk. Olasz lisztből, vagy Szabó lisztből.
BőröndÖdön
2017. július 19. 17:24
Megint hazudnak,a vizsgálatok szerint van ami pl.nálunk jobb minőségű,mint nyugaton...
Akitlosz
2017. július 19. 17:13
Ez eddig is mindig így volt. Nem új dolog és nem is csak most tudódott ki. Eddig sok sok éven át miért nem zavarta őket? Program hiányában már egyre erőltetetebben keresik a választási témákat.
Rumpelstilzchen
2017. július 19. 16:43
Azért csak tudnak valamit... http://www.tagesschau.de/ausland/nutella-konflikt-slowakei-101.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!