Kétmilliárd forintot ad a kormány a nagyváradi püspöki palota felújítására

2017. június 26. 07:55

Az emberi erőforrások minisztere a nagyváradi Szent László-napok zárása alkalmából mondott beszédében jelentette be, hogy a magyar kormány kétmilliárd forinttal támogatja a nagyváradi püspöki palota felújítását, Szent László örökségének megerősítését.

2017. június 26. 07:55

A magyar kormány kétmilliárd forinttal támogatja a nagyváradi püspöki palota felújítását, Szent László örökségének megerősítését – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap Nagyváradon. A támogatást a Bethlen Gábor Alapon keresztül folyósítják majd. A tárcavezető az ötödik alkalommal megrendezett nagyváradi Szent László-napok zárása alkalmából mondott beszédében kifejtette, hogy Nagyváradon Szent László személye jelenti „az alfát”, a kiindulópontot.

Balog Zoltán felidézett a magyar király halálához kötődő legendát, amely szerint Szent László holttestét a nagy meleg miatt a katonák nem akarták Váradra elvinni, Fehérváron akarták eltemetni. Ám egy éjjel az uralkodó holttestét szállító szekér – a legendárium szerint lovak és hajtók nélkül – elhagyta Fehérvárt és hazatért Nagyváradra. A miniszter a teljesen megtelt várudvaron kijelentette, a magyaroknak is így kell megtalálniuk az utat egymás felé.

A tízezreket megmozgató kulturális fesztivál főszervezője, Zatykó Gyula elmondta: jövőre is megszervezik a Szent László-napokat. A beszédeket követően – Nagyváradon először – az Omega együttes adott koncertet. 2017-et Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából nyilvánították Szent László-emlékévvé.

Nagyváradon június 19. és 25. között tartották a Szent László-napokat. Zatykó Gyula főszervező szerint az ötödik éve megrendezett programsorozat minőségi kultúrát és szórakozást kínál, hidat teremt a nagyváradi románok és magyarok, a Nagyváradon és a környéken élők, valamint Nagyvárad és a határ mentén élő magyarországiak között.

(MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foma
2017. június 26. 18:57
Igen, jól röfögtök! Hagyni kell mindent szétrohadni, ahogy a kocsik tették! Ne restauráljanak semmit, ami a magyarok történelméhez kapcsolódik. El kell törölni minden emléket, magára hagyni az elcsatolt területeken élő magyarokat! Dőljön össze minden körülöttünk! Ezt jól megtanultátok az előző kormányoktól, akiktől senki nem kapott semmit, minden pénz 'eltűnt' az üvegzsebeikben! Milyen emberek vagytok ti? Megmondom: szar emberek!
Szívemből magyar
2017. június 26. 12:10
Semmi értelme nincs ilyenekre költeni, nem ettől fog a magyarság megmaradni, bár Nagyvárad már amúgy is veszett fejsze nyele sajnos, Székelyföldre kéne koncentrálni, ott még van remény a megmaradásra, de ott sem értelmetlenségre kell költeni.
kgyula
2017. június 26. 10:25
Nincs oénze a katolikus egyháznak a püspöki palota felújítására? El kell adni, és szerényebb hajlékba köldtözni.
kortárs
2017. június 26. 10:05
A frusztrált baloldaliak ilyen hírekre fullba nyomják az irigységüket, csak annak tudnak örülni ha a migráncsok, cigók, zsidók, buzik kapnak támogatást. Hogy az örömük a proliknak még nagyobb legyen: A baloldali Publicus intézet most közölte hogy a Fidedzt már megint 50% fölött támogatja a magyar. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!