Pénzbírságra ítélték a szovjet emlékművet festékkel megdobáló aktivistákat

2017. április 18. 18:58

A bíróság szerint a szovjet emlékmű megdobálásával kihívóan közösségellenes magatartást tanúsítottak, amely objektíve alkalmas volt arra, hogy a cselekményt észlelőkben megbotránkozást keltsen. A két férfit fejenként 30 ezer forintos pénzbírságra ítélték, de csak 4400 forintot kell fejenként megfizetniük, mert beszámították a szabálysértési őrizetben töltött időt.

2017. április 18. 18:58

Garázdaság miatt pénzbírságot szabott ki a bíróság az V. kerületi Szabadság téren lévő szovjet hősi emlékművet festékkel dobálókra – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék kedden az MTI-t. A bíróság közleményében felidézte: a két férfi hétfő délután narancssárga festéket tartalmazó lufikkal dobálta meg az emlékművet. Az V. kerületi rendőrök még aznap őrizetbe vették őket.

A törvényszék előtt a két férfi úgy vélekedett: tettük nem minősülhet szabálysértésnek, mert azt „figyelemfelkeltésnek szánták és politikai véleményüket szándékoztak” kinyilvánítani. Elmondták azt is, hogy a festék vízzel könnyen eltávolítható, s ezt korábban ellenőrizték is. Hozzátették: nem állt szándékukban semmiféle kárt okozni az emlékműben. Védekezésüket a bíróság nem fogadta el – olvasható a törvényszéki közleményben.

A bíróság azt állapította meg, hogy a férfiak tettükkel „a társadalmi együttélési szabályokkal nyíltan szembehelyezkedtek, és ekként kihívóan közösségellenes magatartást tanúsítottak, amely objektíve alkalmas volt arra, hogy a cselekményt észlelőkben megbotránkozást keltsen”. A bíróság mindkét férfival szemben 30 ezer forint pénzbírságot szabott ki, amelyből a szabálysértési őrizetben töltött idő beszámításával fejenként 4 400 forintot megfizetettnek tekint.

A határozattal szemben a két férfi és védőjük az eljárás megszüntetése érdekében fellebbeztek, a szabálysértési hatóság tudomásul vette a határozatban foglaltakat.

(MTI)

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2017. április 19. 11:34
Semmi közmunka? Ezek szerint Fideszesek voltak a rongálók. Mindenki másnak dolgoznia kell! "Pénzbírságra ítélték a szovjet emlékművet festékkel megdobáló aktivistákat"
Anti Komcsi
2017. április 19. 09:30
A ruszkik minden falu férfilakosságának 90% át Szibériába hajtották. A vagyonukat elvették, ellopták, as ottmaradt védtelen nőket brutálisan megerőszakolták. Minek ennek a tetves, erőszakos hordának emlékmű? Rohadjanak a pokolban!
cutcopy
2017. április 19. 09:22
„figyelemfelkeltésnek szánták és politikai véleményüket szándékoztak” Na ja, amit 2006-ban még garázdaságnak tartottak a libsik mára már véleménynyilvánítás lett..
alphaville
2017. április 19. 08:52
Nagy katyvasz van ezeknek a szélbalosoknak a fejében. Putyinoznak, megy a "ruszkik haza", miközben a vörös csillagot védik. Szovjet emlékművet dobálnak, miközben nekik a Széll Kálmán tér még mindig Moszkva tér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!