Pulitzer-emlékdíjas lett Brückner Gergely

2017. március 19. 12:34

Pulitzer-emlékdíjat kapott az életmű kategóriában Horvát János, az írott sajtó kategóriában pedig Brückner Gergely – tudatta a Joseph Pulitzer-emlékdíj Alapítvány vasárnap az MTI-vel.

2017. március 19. 12:34

Brückner Gergely kapta az idei Pulitzer-emlékdíjat írott sajtó kategóriában. Brückner 1973-ban született, 1996-ban végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. 1996-tól 2003-ig a Bank&Tőzsde Üzleti Hetilap újságírója, majd szerkesztője. Ezt követően négy éven át a Manager Magazin havilap vezető szerkesztője. 2007-től 2017. márciusáig a Figyelő főmunkatársa volt. Onnan azután távozott, hogy Schmidt Mária megvette és új irányt szabott a hetilapnak. jelenleg az Index gazdasági rovatánál dolgozik.

Sipos Lajos irodalomtörténész, az alapítvány elnöke a díjátadón elmondta, hogy a tényfeltáró-oknyomozó újságírás a végrehajtó hatalom ellenőrzésének, a visszaélések leleplezésnek  egyik eszköze is lehet. Ennek feltétele, hogy a sajtó munkájának középpontjában nem a politikai ellenoldal megsemmisítése, hanem a demokratikus intézmények megerősítése és a felelős újságírói szerep újrafogalmazása álljon. A Joseph Pulitzer-emlékdíjat átvevő, kiváló szakemberek elismerése az alapítói szándékkal összhangban, a minőségre és objektivitásra törekedő magyar sajtó ügyét szolgálja - hangsúlyozta az elnök.

Életműdíjjal idén Horvát Jánost jutalmazták.

A Pulitzer-emlékdíjat 1989-ben a magyar származású Paul A. Fábry és a Magyar Hitelbank Rt. alapította a nyomtatott és az elektronikus sajtó képviselő számára Joseph Pulitzer magyar származású amerikai sajtómágnás családjának kizárólagos engedélyével. 

Az idén 27. alkalommal adták át a díjat. A kuratórium elnöke Sipos Lajos, jelenlegi tagjai Bárándy Péter, Győrffy Miklós, Javorniczky István, Kepes András, Martin József és Rangos Katalin.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik