FINA: Az idei lehet az eddigi legjobb vizes vb

2017. március 27. 12:16

Minden adott ahhoz, hogy a budapesti legyen az eddigi legjobb vizes vb – jelentette ki a helyszínek bejárása után a FINA igazgatója. Hozzátette: mindig vannak olyanok, akik sokallják a költségvetést, de a befektetés az előző években is többszörösen megtérült.

2017. március 27. 12:16

A vizes világbajnokságok eddigi legjobbjának ígérkezik a nyári, magyarországi vb Cornel Marculescu, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA ügyvezető igazgatója szerint – közölte az MTI-vel hétfőn a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft..

A nemzetközi szervezet vezetője és a FINA sportági technikai bizottságainak képviselői a magyar szervezőkkel közös múlt heti munkaértekezletek és helyszínbejárások után értékelték a 17. FINA-vb előkészületeit, s amint az a szervezők közleményében olvasható, az egyes területek illetékesei elégedettek az előkészületekkel. A FINA ügyvezetője kiemelte: minden adott ahhoz, hogy a nyári világesemény a vizes világbajnokságok eddigi legjobbja legyen, s ennek a véleménynek az alátámasztására „a magyar kormány kiemelkedő támogatását, a szervezők kemény munkáját és a versenyhelyszínek különleges szépségét” említette.

„A világbajnokság költségvetésével kapcsolatos vita minden egyes nagy eseményen előjön. Mindig lesznek olyanok, akik azt mondják, hogy túl sokat költenek a rendezők. A helyzet az, hogy minden egyes világbajnokság után egy független szervezetet kérünk fel egy tanulmány elkészítésére, amely a gazdasági hatásokkal foglalkozik. Ez alapján egyértelmű, hogy legutóbb Kazanyban, előtte Barcelonában az invesztíció kétszeresen-háromszorosan megtérült” – mondta Cornel Marculescu, majd hozzátette:  „ez csupán egy dolog. A másik, hogy mi egy világbajnokság klasszikus öröksége. Itt van például a Duna Aréna. Ennek a csodálatos komplexumnak az előnyeit nem csupán a budapestiek élvezhetik, hanem minden magyar. A társadalom, különösen a fiatal generáció egészsége szempontjából kiemelten fontos egy ilyen beruházás” .

Mindent bejártak

A nemzetközi szervezet képviselői egy-egy napot szántak a sportágak előkészületeinek szemlézésére. Kedden Kathy Seaman, a FINA műugró technikai bizottságának elnöke értékelte a Duna Arénát, a műugróversenyek helyszínét. „Fantasztikus a helyszín, le vagyok nyűgözve. Úgy látom, a világbajnoki felkészülés jól halad, mindenki keményen dolgozik” – vélekedett.

Szerdán a szinkronúszásnak otthont adó Városligetbe látogatott ki a nemzetközi szervezet képviselete. Igor Kartasov, a szinkronúszó technikai bizottság alelnöke a helyszíni előkészületek megtekintése után úgy fogalmazott, hogy az elképzelés és a látványterv lenyűgözte őt.

Csütörtökökön a nyíltvízi úszásé volt a főszerep. Ronnie Wong, a nyíltvízi úszás technikai bizottságának elnöke különleges házigazdának nevezte Balatonfüredet. „A szervezés itt mindig professzionális, ezt magam is tapasztaltam a korábbi látogatásaim során, hiszen már többször is jártam Füreden” – utalt a korábbi évek versenyeire.

Pénteken a vízilabda-szövetség székházában tartották a soron következő egyeztetést. A FINA sportági technikai bizottságainak látogatássorozata az utolsó állomásához szombaton érkezett, amikor az úszásnak otthont adó Duna Aréna komplexumát vették szemügyre. Cornel Marculescu szerint a Duna Aréna a világ legjobb uszodái között említendő. A 2020-as tokiói olimpia szervezőit már korábban lenyűgözte a példaértékű úszókomplexum, mely központi helyszíne lesz a nyári világeseménynek.

(MTI)

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2017. március 28. 09:00
Nagyon örülök, hogy nemsokára lezajlik nálunk egy ilyen nagy világverseny, amire odafigyel a világ. Nekünk pedig arra kell odafigyelnünk, hogy milyenek lesznek a tapasztalatok. Képesek vagyunk-e zökkenőmentesen, profi módon lebonyolítani. És hogy bírja a terhelést maga a város (infrastruktúra+lakosság együtt). Milyen fejlesztések szükségesen még, hasonló esetekben? Elég-e a szálláshelyek száma (és befolyik-e valóban a tervezett bevétel az államkasszába), és a tömegközlekedés, a vendéglátás bírja-e a plusz terhelést? Pl. el lehet dönteni objektív adatok alapján az airnb-vel és az optimális taxiengedély számmal kapcsolatos régi vitákat. Eldőlhet az is végre, hogy az olimpia megrendezésével kapcsolatban az optimista vagy a pesszimista jóslatok álltak közelebb a valósághoz. Jobb lenne, ha elhamarkodott döntések helyett a jövőben eleve hasonló tesztekkel mérnénk meg magunkat, és reálisan tágítanánk a jövőben a vállalásaink határait. Erre a vizes VB biztosan jó lesz. Hajrá magyarok!
pemete jakab
2017. március 27. 18:13
"Hozzátette: mindig vannak olyanok, akik sokallják a költségvetést, de a befektetés az előző években is többszörösen megtérült." Lásd a magyar fociválogatott lisszaboni kabaréját.
pemete jakab
2017. március 27. 18:12
"Hozzátette: mindig vannak olyanok, akik sokallják a költségvetést, de a befektetés az előző években is többszörösen megtérült." A vita nem arról megy, hogy megtérül-e. Mert erre a válasz: igen. A kérdés az, hogy kinek?
pemete jakab
2017. március 27. 18:10
"FINA: Az idei lehet az eddigi legjobb vizes vb" Hát én ezt nem tudom, de hogy az idei budapesti vizes vb lesz a legjobb vizes vb a világon 2017-ben az biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!