Népszavazással erősítené meg az olimpia ügyét a BOM

2017. február 20. 15:56

Továbbra is támogatja a budapesti olimpiát a Budapesti Olimpiáért Mozgalom, amely közleményében arról ír: a 2024-es pályázat politikai és társadalmi támogatottsága megbomlott, de a kormánynak a fővárosnak és a MOB-nak az a feladata, hogy találja meg a politikai egységhez visszavezető utat, megerősítve azt egy népszavazással.

2017. február 20. 15:56

A Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) változatlanul támogatja egy budapesti olimpia megrendezését. A BOM hétfői közleménye leszögezi, hogy a nyári olimpiai és paralimpiai játékok rendezési joga az Agenda2020 reformprogramnak köszönhetően ténylegesen elnyerhető Budapest számára, és megrendezhető úgy, hogy az Magyarország hosszú távú gazdasági érdekeit szolgálja. 

A BOM szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által 2014-ben bevezetett reformprogram arra teremt lehetőséget, hogy Budapest olyan olimpiát rendezzen, amely nem hasonlít semmiben az elmúlt évtizedek rossz tapasztalatokkal bíró olimpiáihoz, amely nem hagy maga mögött athéni és riói romokat vagy montreali adóssághegyeket, ellenben hosszú távon az ország gazdasági felzárkózását támogatja.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a benyújtott pályázat a gazdasági fenntarthatóságra és az utóhasznosításra fókuszál, Barcelona és London példáját követve jelentős méretű „rozsdaövezetet fejlesztene és integrálna a fővárosban, miközben a közlekedési infrastruktúrát bővítené a vidéki helyszínek irányában.” 

A BOM szerint ennek köszönhetően a budapesti olimpia egy hosszú távú rendező és gyorsító erő lehet a gazdaság szereplői részére, amely olyan irányt és célt adna a fejlődésnek, amilyet utoljára az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz vezető úton volt tapasztalható. „Ezért az első közép-kelet-európai játékok elnyerése Magyarország és Budapest számára kivételes lehetőséget teremtene egy erőteljes gazdasági konjunktúraciklus eléréséhez” – fogalmaz a kommüniké.

A BOM leszögezi, hogy a 2024-es pályázat politikai és társadalmi támogatottsága különböző okok miatt megbomlott, ugyanakkor véleménye szerint a kormánynak, a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak az a közös feladata, hogy mihamarabb orvosolja az ehhez vezető okokat, és találja meg a politikai egységhez visszavezető utat, megerősítve azt egy népszavazással. 

Ha ez valami oknál fogva már nem lenne lehetséges a 2024-es pályázat vonatkozásában, akkor deklaráltan 2019-re kell egy olyan politikai konszenzust teremteni az olimpia ügyében, amely lehetővé teszi, hogy a magyar főváros a 2024-es pályázat tapasztalataival és eredményeivel gazdagabban, valamint nem utolsó sorban a hibákból tanulva, még esélyesebben vághasson bele a 2028-as olimpiai játékok pályázati szakaszába” – áll a közleményben.

(MTI)

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2017. február 20. 19:24
Ez a MoMo vagy mi a szösz, most begyűjtötte az aláírásokat, ki kell írni gyorsan a szavazást, aztán elmenni.
Bayo
2017. február 20. 19:15
Tényleg : migránskérdésben miért nem csak a röszkeiek szavaztak? Vagy az ásotthalmiak? Vagy a VII.kerületiek? Na mindegy. Ha össznemzeti ügy, akkor viszont szavazhassanak a határon túliak IS.
Berecskereki
2017. február 20. 18:39
Miért félnénk megtudni, hogy a többség mit szeretne? A törvény és a demokratikus elvek is azt követelik, hogy a népszavazást ki kell írni. Ha most a pályázatot visszavonják ez azt jelentené, hogy egy ujabb cirkuszos mutatvánnyal meghekkezik a népszavazást. Erre pedig semmi szükség. Meg kell tartani a népszavazást és akkor kiderül, hogy mennyi választó támogatja, vagy ellenzi az olimpia megrendezését. Szerintem egy felelős demokratától ez elvárható.
chack
2017. február 20. 17:56
Ki gondolja azt, hogy az olimpia megrendezése mellett érvényes és eredményes országos népszavazást lehetne tartani? Még migránsügyben sem sikerült annyi embert megmozgatni! Szerintem rendezze meg az olimpiát valamelyik sokszoros milliárdos, a kormány meg támogassa adókedvezménnyel :P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!