Reggel hattól szmogriadó van érvényben Budapesten

2017. január 23. 07:09

Hétfő reggel hat órától tilos olyan gépjárművel közlekedni Budapesten, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. A Főpolgármesteri Hivatal arra kéri a lakosságot, hogy a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

2017. január 23. 07:09

A magas szállópor-koncentráció miatt hétfő reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot – közölte a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap éjszaka az MTI-vel.

Hozzátették: a vasárnapi mérési adatok alapján a szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosi működő 10 mérőpontból mindenhol meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 ?g/m3), tehát vasárnap gyakorlatilag az egész városban változatlanul veszélyesen magas volt a fővárosi környezeti levegő szállópor-szennyezettsége.

Korlátozzák az autóforgalmat

Tekintettel a fővárosi környezeti levegő tovább romló állapotára, a szombat délutáni előzetes tájékoztatással és a vasárnap hajnali hatósági határozat kiadásával összhangban hétfő reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot – írták. A forgalomkorlátozó intézkedés – további hatósági intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart.

A forgalomkorlátozás nem terjed ki az M0-ás autóút Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő útszakaszokra: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa.

A gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben – százötvenezer forintig terjedő – bírságot szabhat ki.

Gyerekek, betegek és idősek inkább maradjanak otthon

A szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében a főpolgármester egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, mellőzzék a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő –alapjárati üzemeltetését, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató és termelő üzemeket pedig arra, hogy csökkentsék porkibocsátásukat. Felhívták a figyelmet arra, hogy a papírhulladék és kezeletlen fahulladék kivételével nem szabad a háztartási szemetet elégetni.

A közlemény szerint az őszi-téli fővárosi szállópor-szint egyharmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkább fatüzelésből, míg egyhatoda a közlekedési kibocsátáshoz köthető. A fővárosi szálló por szennyezettségi szinthez a közlekedés és/vagy a szél által felkavart por is mintegy 10-20 százalékban járul hozzá, továbbá 5 százaléka a gépjárművek gumiabroncsainak kopásából származik. Ugyanakkor publikált számítások azt mutatják, hogy például külföldről Magyarországra 30 százalékkal több aeroszol részecske érkezik, mint amennyit Magyarország területén összesen kibocsátanak, vagy amennyi itt keletkezik.

Azt javasolják, hogy elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében, és csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aleb19
2017. január 23. 11:06
demszky ezt a kerdest ugy oldotta meg tobbszor is ,hogy elsumakolta az autok kitiltasat kulonosen a valasztasok eveben
smarton
2017. január 23. 09:35
Bravó. A belegondolás nélküli sommás rendeletekért. Ma számtalan idős ember nem fogja az ebédét megkapni, mert a ragyogó ételszállító karrier alanyai nem biztos, hogy viszonylag nagyméretű autóikat a legújabbakból képesek "kiválasztani". Persze, pár ismerősömön látom, hogy szegény fiúk mindent megtesznek, hogy próbáljanak kölcxsön autót szrezni, de ahhoz méret is kell. Beteggondozók, hogy jutnak el cuccaikkal a páciensekhez? És a kisboltok sem kapnak árút? Más. Ha a gyermek családja nem túl jómódú, akkor ma Budapesten a bölcsis, ovis, iskolás gyerekek nyugodtan tömegközlekedjenek (pénzért) a veszélyes légköri helyzetben. Egyébként világosan emlékszem, hogy hideg teleken mindig voltak ilyen légköri viszonyok, mert hogy tél van. Nem volt annyi autó talán, de sokkal többen tüzeltek szénnel, fával. Nekem speciel egy katalizátoros kicsi autóm van, se nem füstöl, se semmi, mégsem használhatom. Ennél még a páros-páratlan rendszám is jobb. Manapság a gazdagok világa jött el.
rosszkutya
2017. január 23. 08:44
Azt az egyet nem értem, hogy a hírszerkesztőknek úgy általában miért okoz nehézséget azt az információmorzsát megosztani a puruttya autósokkal, hogy a környezetvédelmi besorolást a forgalmi engedélyük V.9 rovatában találják. Ezt a 0; 1; 2; 3; 4-et, ezt mindenhol szorgalmasan leírják, aztán keresd meg, gyökér, magadnak.
Márokmami
2017. január 23. 08:28
A szegényekkel kéne foglalkozni,hogy ne bálás ruhákkal tüzeljenek a szerencsétlenek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!