Madártömegek pusztulnak egy Váci úti irodaház miatt

2017. január 30. 12:16

Naponta több tucat madár pusztul el egy budapesti, Váci úti irodaház hatalmas üvegfalának repülve, köztük védett madárfajok is.

2017. január 30. 12:16

A Váci út 45 alatti, hatalmas üvegfallal rendelkező irodaház napi szinten tizedeli a madarakat: több tucat madár repül neki a falnak és pusztul el a nekicsapódás miatt naponta.

Az IttLakunk XIII. kerületi oldala arról ír: a helyszínre, a helyiek bejelentésére érkezett ki Márton András madármentő, aki borzasztó állapotokról számolt be: halmokba lehetne gyűjteni az irodaház épületébe ütköző fenyőrigókat, többségüket már holtan, illetve olyanokat is, amelyek éppen az utolsókat rúgják.

A madármentő kommentben így számol be a tapasztalatairól: 

„Amíg a helyszínen voltam, s összeszedtem a tetemeket, addig a szemem láttára repült neki egy fenyőrigó az üvegnek olyan sebességgel, hogy az üvegfalról kb 6m-t pattant vissza egészen a szervizút úttestjéig. Még élt, de csőréből vér szivárgott, nem nagyon volt magánál. Őt gyorsan biztonságba helyeztem, mielőtt egy kocsi áthajtott volna rajta. Életbenmaradása kétséges, szörcsög a tüdejében a vér. Ugyanilyen állapotban van kb tucatnyi sérült egyed, amiknek volt ereje a környező fákra még feljutni.

Értesítettem a területileg illetékes Zöldhatóság (Pest megyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya) ügyeletét, átküldtem a helyszíni fotókat is.Abban maradtunk, hétfő reggel egyeztetünk, és együtt megkeressük hétfőn az épület tulajdonosát, hogy SOS tetessenek az üvegfalra egy takaró-hálót, olyat, amivel az építkezések állványzatát szokás beboritani. Aztán az időjárás javultával a mostani teljesen haszontalan sziluett matricák helyett az üvegfalra tegyenek hatékonyabb üvegfóliát”.

(Fotó: IttLakunk)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyest
2017. január 31. 09:23
Ez az iszonytató üvegrémség nemcsak a madarakat pusztítja, hanem a városképet is. Pedig ha óriási méretű nyersbeton gerendákkal ,,berácsoznák'', legalább a madarakra nem jelentene veszélyt, ellenben az amúgy is elrettentő összképen nem változtatna :-(
Gregorius
2017. január 30. 21:52
Kicsiben, de ilyen volt (van) a BME-n is. Az E-H-T-R épületeket összekötő, hosszú folyosó nagy üvegtábláinak is sok madár repült neki.
Lanchaster
2017. január 30. 16:31
Elég horrorisztikus ez a történet... Egy dolgot azért nem igazán értek. Ezeket az irodaházakat 2013 eleje és 2014 közepe között adták át. Korábban hogy kerülték ki a madarak?
GV0917
2017. január 30. 15:28
Tisztázzunk valamit "Zöldkáder úr"! Egyáltalán sejti mit jelent a megnevezés? Igen! Szökevényt!A civilizáció szökevényét!Az állatok a rendkívüli hideg miatt érkeznek Skandináviából, Orosz országból.Isten háta mögötti fenyvesek lakói, ahol egy hetes sí-túra után sem látni üvegfalú, többemeletes épületet. Egyébként csodálkozom rajtuk. Rendkívül éles a látásuk. Sorházunk mögötti kertünkben az idén a gombabetegségek és a baktériumos fertőzés sok múmiát(zsugorodott szőlőszemek)eredményezett.Erre járnak a fenyőrigók.Szisztematikusan három-hat irányban helyezkednek el az őrszemek. Azok nem félősek. Veszély esetén adott jelre tovább hömpölyög a csapat. Aztán visszatérnek.Az ablakunkon gyári szúnyogháló. Ahogy ott állok azonnal észrevesznek és a legkisebb mozdulatomra elröppennek.Tehát a látásuk kifogástalan. Mivel EGYEDEK nem válnak az illúzió áldozatává, az egyetlen helyes magyarázat, hogy a tetszés szerinti szabad téren annyi rigó alkot egy "sereget"(innen a nevük) biztonságosan, de "vakon" repülnek. Mivel sebességük meglehetősen nagy és a sereg külső zónájában repülő egyedekben bíznak-vakon nekirepülnek még a tömör falnak is. Mint a mai ellenzék a szoclib üvegutánzat szappanbuborék ígéretein lelkesedve bár minek nekimegy pl a falnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!