Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Áder János: Nem leszek a pártok döntőbírója

2016. december 02. 14:43

Nem kíván a pártok döntőbírója lenni Áder János. Vona Gábor, a Jobbik pártelnöke az előző héten arra kérte a köztársasági elnököt, hogy a betelepítésekről és a letelepedési kötvényekről szóló alaptörvény-módosítás ügyébe avatkozzon be. Vona arra hivatkozott, hogy a köztársasági elnök feladata a nemzet egységének kifejezése, Áder azonban a kérést válaszlevelében ellentmondásosnak minősítette. Hangsúlyozta, hogy a felmerült politikai jellegű kezdeményezések véghezvitele a pártok feladata. Hozzátette, hogy az ő pozíciója nem áll a demokratikus keretek felett.

2016. december 02. 14:43

Áder János köztársasági elnök nem akar döntőbírája lenni a pártok közötti demokratikus vitáknak. Az államfő ezt Vona Gábor Jobbik-elnöknek címzett válaszlevelében közölte, amelyet pénteken juttatott el a Köztársasági Elnöki Hivatal Sajtóigazgatósága az MTI-hez.

Vona Gábor előző héten fordult levélben Áder Jánoshoz, arra kérve őt, avatkozzon be, vesse latba tekintélyét, a pozíciójából fakadó erőt az alaptörvény-módosítás és a letelepedési kötvények ügyében kialakult patthelyzet megoldása érdekében. A politikus személyes találkozót is kért az elnöktől. 

Áder: Ellentmondásos Vona Gábor kérése

Az elnök azt írta: a Jobbik elnöke által hivatkozott alkotmányos elv – miszerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét – csak akkor érvényesülhet, ha a mindenkori köztársasági elnök nem avatkozik be olyan vitákba, amelyeket a pártoknak az Országgyűlésben kell lefolytatniuk egymással.

Áder János rámutatott arra is: némi ellentmondás feszül Vona Gábor alkotmányos hivatkozása és a levelében ezzel egyidejűleg megfogalmazott politikai természetű kezdeményezés között. Biztosította ugyanakkor a pártelnököt: „alkotmányos kötelezettségeimmel összhangban továbbra sem kívánok döntőbírájává válni a pártok közötti demokratikus vitáknak.

A köztársasági elnök független marad

Az államszervezet demokratikus működését nem az fenyegeti, ha a pártok felhatalmazásukkal arányos módon részt vesznek a polgárok által rájuk bízott közügyek intézésében, hanem az, ha bárki  különösen a köztársasági elnök  úgy gondolná, ő felette áll az alaptörvényben rögzített szabályoknak” – hívta fel a figyelmet az államfő.

A Jobbik elnökének kérdéseivel kapcsolatban emlékeztette őt arra, hogy Magyarország demokratikus berendezkedése minden pártnak biztosítja a jogot és lehetőséget, hogy az általa vallott értékek és megoldások képviseletéhez megfelelő társadalmi támogatást gyűjtsön, és azzal arányos felhatalmazást kapjon a parlamentáris cselekvéshez.

„Jómagam (...) a parlamentáris demokrácia pártján állok, és az alaptörvény rendelkezéseit mindenkor maradéktalanul betartom. Remélem, ugyanezt joggal várhatom el másoktól is” – zárta válaszlevelét Áder János.  

(MTI)

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. december 03. 03:40
A nácik rossz vesztesek. Ezt tudjuk.
áfonya
2016. december 03. 01:06
Mélymagyar 2016-12-02 Mélymagyar Vona még mindig a szavazatok elgáncsolásában gondolkozik ,minden ami az ország haladását segíti akadályozná ha tehetné. http://www.echotv.hu/video/117119/20161202_Melymagyar
=nessuno=
2016. december 02. 20:14
Horgászat meg az ENSZ....
Harangláb
2016. december 02. 17:11
A Huzát elviszi a következő választás...repül a Dávid Ibolya után...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!