A déli jéghatáron vitorlázik Fa Nándor

2016. december 10. 16:06

A Dél-Indiai-óceánon, a jéghatár közelében vitorlázik a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen Fa Nándor. Közölte: az Antarktisz közelében egyre gorombábbak a szélviszonyok, a jéghatár közelében egyre hidegebb van és egyre nagyobb a hullámzás.

2016. december 10. 16:06

Fa Nándor a Dél-Indiai-óceánon, a jéghatár közelében is tartja 11. helyét a nyolcadik Vendeé Globe földkerülő vitorlásversenyen. „Meglehetősen nehéz körülmények között vitorlázom jelen pillanatban, 20 csomó fölötti sebességgel megy a hajó, helyenként 25-tel, a szél 34-36 csomó, nagy hullámok, óriási köd” - mondta szombati hangüzenetében Fa Nándor, aki eddig a táv 35 százalékát teljesítette.

„Nagyon érdekes, hogy szerencsétlen Kito de Pavant gazdátlanul sodródó hajója fölött vitorlázok éppen. Körülbelül harminc mérföldre alattam sodródik, ez nagyon érdekes gondolatokat vált ki az emberből itt, a Déli-óceánon. Egyébként minden rendben van, jól haladok, jó irányba, jó széllel. Nagyon remélem, nem veszítem el ezt a szelet, és néhány napig még tudok vele menni.”    

A magyar versenyző honlapjának beszámolójából kiderül, hogy az Antarktisz közelében egyre gorombábbak a szélviszonyok, a jéghatár közelében egyre hidegebb van és egyre nagyobb a hullámzás.

A világ legnehezebbnek tartott viadalán tíz ország 29 hajósa vágott neki a több mint 40 ezer kilométeres távnak, közülük továbbra is 22 hajó van versenyben. Az élen haladó francia Armel Le Cléach már a táv felét teljesítette, a magyar tervezésű és építésű Spirit of Hungary hajósának lemaradása hozzá képest 4370 tengeri mérföld.   

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szotyiratöbbpénzt
2016. december 12. 20:25
Hajrá! Csak egy személyes momentum, milyen ember Fa Nándor. Még egyetemistaként, ismeretlenül eljutottunk hozzá egy technológiai, gyártási problémával, s csak jófejségből, odafigyelve segített. Persze ingyen, sőt...
császár
2016. december 12. 19:56
Létezik az, hogy a néhány sunyi, gonosz kommentet olyanok írták akik az egyik, azóta főellenséggé vált szponzor cégének nevét kifogásolják a vitorlán? Nagyon kontra produktív dolog ez Árpi vagy Ottó.Nándi szegény örült, hogy összekalapozott kb századannyi pénzt mint a versenytársak Ki tudta akkor még ki a Geci? Rendes magyar most csak drukkolhat Fa Nándinak.
Illieral
2016. december 11. 21:23
Minden tiszteletem. Azt viszont nem értem, hogy a mezőny eleje, hogyan tudott így elmenni, a középmezőny és az élen állok között majd 8000 km távolság van? Valaki érti ezt??
császár
2016. december 11. 11:10
Az ugráló vágtató hajót rendszeresen végig kell járni a jeges szélben, amikor az ember keze már alig tud szorítani a hidegtől és több tonna hideg víz akarja lelökni a fedélzetről. Ez az alap.ha nincs semmi probléma. Nándi egyébként az árbócra is felmászik ha kell. Segítség nincs.Fizikai semmi, lelki is csak Csak az internetről Hála Istennek nincs baj és megy a hajó mint a veszedelem. Egy magyar, Közülünk aki kicsit megint szebbé teheti a magyar nevet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!