Zselici Csillagpark

2016. október 18. 14:58

A Zselic szinte érintetlen erdejében, a falvak, városok zajától és fényétől távol húzódik meg a nemrég átadott Csillagpark.

2016. október 18. 14:58

A Zselic szinte érintetlen erdejében, a falvak, városok zajától és fényétől távol húzódik meg a nemrég átadott Csillagpark. Erdélyi-Gáspár Judit és Erdélyi Róbert építészek továbbá alkotótársaik egy egyedülálló komplex fejlesztési tervet valósítottak meg. Bán Dávid írásában mutatjuk be a 2014-es Média Építészeti Díján AUSTROTHERM energiahatékonysági különdíjjal jutalmazott tervet, mely most megépült.

A somogyi Zselic hegyvidék csendes, nyugodt, szinte eldugott erdei különleges lehetőséget nyújtanak az éjszakai égbolt megfigyelésére, mert hazai, de európai viszonylatban is rendkívül alacsony itt a fényszennyezés mértéke. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség Európában az elsők között adományozott 2009-ben a Zselici Tájvédelmi Körzetnek „csillagoségbolt-park” minősítést. A park komplex fejlesztése keretében a csillagvizsgáló-épület Erdélyi-Gáspár Judit és Erdélyi Róbert építészek, valamint Barna Orsolya, Pucsek Viktor és Balázs Mátyás belsőépítészek tervei alapján nemrég készült el, s nyár közepétől hivatalosan is várja látogatóit.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!