Szijjártó szerint hazug és manipulatív az ENSZ-főbiztos

2016. szeptember 06. 14:54

Szijjártó Péter szerint Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa „földig rombolta” pozíciója tekintélyét, és alkalmatlanná vált bármilyen ENSZ-pozíció betöltésére, miután az általa populistának tartott politikusokat, többek között Orbán Viktort az Iszlám Állam ideológiájával kapcsolta össze Hágában.

2016. szeptember 06. 14:54

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az ENSZ emberi jogi főbiztosa a „populista” politikusokat bíráló nyilatkozatával alkalmatlanná vált arra, hogy bármilyen pozíciót is betöltsön az ENSZ-ben.    

A miniszter arra reagált, hogy Zeid Raad al-Husszein hétfő este Hágában a béke, a jog és a biztonság érdekében létrehozott alapítvány megnyitóján bírálta az általa populistának tartott politikusokat, leginkább a holland Szabadságpárt (PVV) vezetőjét, Geert Wilderst és Orbán Viktor miniszterelnököt is Wildershez hasonlította. Kijelentette, felháborítják a féligazságok, a hazugságok, a manipuláció és az olyan fajta félelem terjesztése, mint amilyet Geert Wilders nyíltan népszerűsít.

A jordániai herceg szerint sok a hasonlóság a holland politikus, Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje, Orbán Viktor, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, Miloš Zeman cseh államfő, Norbert Hofer osztrák szabadságpárti elnökjelölt és Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője, a Brexitet támogató egyik brit politikus között. A főbiztos úgy vélekedett, ezeknek a politikusoknak az ideológiája közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez. 

Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írta: bár a főbiztos kijelentette, hogy felháborítják a féligazságok, a hazugságok és a manipuláció, pont ezek a tulajdonságok jellemzik őt magát és nyilatkozatait a legjobban. A magyar tárcavezető elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte, hogy egy ENSZ-bürokrata az Iszlám Állam ideológiájához hasonlítgat egy demokratikusan megválasztott európai politikust. 

Szijjártó Péter közölte: Zeid Raad al-Husszein ezzel a nyilatkozatával teljesen alkalmatlanná vált arra, hogy bármilyen pozíciót is betöltsön az ENSZ-ben, illetve eddigi tevékenységével, ilyen és ehhez hasonló nyilatkozataival „földig rombolta” a menekültügyi főbiztosi pozíció hitelét és tekintélyét.

(MTI)

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2016. szeptember 07. 04:50
Petinek most igaza van
kiss.istvan770
2016. szeptember 07. 03:42
Ez a Jordán herceg, a Világbank egyik tanácsadója soha nem is volt alkalmas ENSZ tisztségre, az USA-t irányító milliárdos maffiától kapta jelenlegi posztját. A muszlim Jordánia nem akar több szíriai menekültet befogadni, ha nem kap anyagi segítséget. Ha megkapná a segítséget a menekültek ellátására, akkor kevesebben indulnának Európába. Mi lenne akkor az USA milliárdosainak tervével, Európa nemzeti identitás nélküli, vegyes lakosságúvá tételére?
VakzKommondor
2016. szeptember 06. 22:52
:)
Békanász a hasadon
2016. szeptember 06. 22:32
Az Ensz-herceg abba az oskolába járt, ahol olyan biznisz migránsok kaptak tanítási menedéket, mint Charles Gati, Bajnai Gordon, Simonyi András. Mindhárman a Johns Hopkins Egyetem alkalmazottjai akár egy alakuló árnyékkormány tagja is lehetnének. A Johns Hopkins a magyar ellenzék egyik legerősebb amerikai bástyája. Itt tanít Charles Gati, itt volt professzor a külügyminiszter-helyettes Philip Gordon, itt szerzett doktori címet Tomicah Tillemann, Tom Lantos unokája, Hillary Clinton tanácsadója.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!