Orbán: Nem adhatjuk meg magunkat

2016. szeptember 16. 08:41

A bevándorlás ügyében cselekednünk kell, nem megadni magunkat – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök szerint, ha az USA fizikai határokkal meg tudja védeni országát a migránsoktól, akkor erre az európaiak is képesek.

2016. szeptember 16. 08:41

A magyar álláspont szerint az illegális bevándorlás ügyében cselekedni kell, nem megadni magunkat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken sugárzott – az uniós csúcstalálkozó miatt csütörtökön rögzített – interjúban.

Orbán Viktor szerint igen a válasz arra a kérdésre, hogy meg lehet-e állítani az Európa felé tartó embertömeget fizikai akadályokkal. Magyarországnak persze az lenne a jó, ha a migránsok megállítása minél délebbre történne, ezért szívesen segít Szerbiának, Bulgáriának vagy éppen Macedóniának – tette hozzá.

A naivitás megbosszulja magát

A kormányfő azt a hozzáállást, hogy „úgysem tudjuk őket megállítani, jobb ha arról gondolkodunk, hogyan fogadjuk be őket, nihilizmusnak tartja. Bár jó szándékú emberek vannak Brüsszelben, csak naivak, de „egy ilyen helyzetben a naivitás megbosszulja magát” - fogalmazott.

Ha az Egyesült Államok a tőle délre eső területeket, ahonnan nagyon sokan szeretnének bejutni, képes elválasztani fizikai akadályokkal saját országától, akkor „nem látom be, hogy mi, európaiak miért ne lennénk erre képesek” – fogalmazott a miniszterelnök.

 A migrációs válság olyan ügy – folytatta –, amelyben teljesen nyilvánvaló, hogy az jelentheti a megoldást, „ha minden nemzetállamot segítünk abban, hogy a schengeni szerződésben vállalt határvédelmi kötelezettségét ő maga teljesítse”. Jelenleg azonban éppen fordítva van – mondta –, mert Brüsszel el akarja venni a nemzetállami jogosítványokat a migránsokkal kapcsolatban.

Sutba kell hajítani a pártszemüveget

Az október 2-i kvótareferendum ügyében úgy nyilatkozott: „nem babra megy a játék”, mert ha megvalósul a kötelező betelepítés, akkor „pénzt vesznek el tőlünk, pénzt kell odaadni az ideérkező migránsoknak”, akiket szét fognak osztani az országok és a települések között. Megjegyezte, ez a magyar baloldali városokat is fenyegeti.

Ezért ez nem párt-, hanem nemzeti ügy, minden magyar személyes ügye is – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki „a pártszemüvegek sutba hajítását” javasolta mindenkinek.

Példátlan eredményt érhetünk el

Magyarország azon dolgozik, hogy a migránsok szétosztásáról szóló európai bizottsági döntést, ha az Európai Parlamentben nem is, az Európai Tanácsban meg tudja állítani; ez „példátlan lenne, ha sikerülne” – fejtette ki.

A pénteki pozsonyi informális EU-csúcsról elmondta: szembe kell nézni az elmúlt időszakban elkövetett uniós hibákkal, amelyeknek két súlyos következménye a Brexit és az ellenőrizetlen bevándorlás megengedése miatt létrejött terrorhelyzet és kezelhetetlen közbiztonsági helyzet.

Utóbbiról, a migrációs válságról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy bár most jórészt Olaszország irányába zajlik az illegális bevándorlás, de az ősz beálltával, a tengeri útvonal nehezedésével várható, hogy a nyomás újra áthelyeződik a balkáni útvonalra, és „a határon emelt kerítéseknél nagy nyomással kell, hogy szembenézzünk”.

(MTI)

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2016. szeptember 16. 12:21
Hát ne is! "Nem adhatjuk meg magunkat"
Mich
2016. szeptember 16. 12:05
Nem adhatjuk meg magunkat - NEM. A naivitás megbosszulja magát - mint már annyiszor láttuk Sutba kell hajítani a pártszemüveget - bár anélkül meg VAK a libsibolsináci... Példátlan eredményt érhetünk el - ha sikerül megállítani a brüsszeli idiótákat. Ennyi.
csuka
2016. szeptember 16. 11:54
MINDEN BIRKA MENJEN S(Z)AVAZNI !
balbako_
2016. szeptember 16. 11:34
Kapott a pofájára Schultz elvtárs is Orbántól aki szólt neki, hogy több tiszteletet kell adnia Magyarországnak. (Az alulképzett alkoholista seggfej tudatmezejét csak úgy lehet elérni, ha egy szívlapáttal pofán vágják, de a diplomácia már csak ilyen.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!