Lázár: Nagy kérdések kezelése áll előttünk 2018 után

2016. augusztus 18. 17:15

Olimpiáról, a mentősök életpálya-modelljéről, a gazdaság helyzetéről, Mengyi Roland ügyéről és persze a kvótanépszavazásról is beszélt a csütörtöki kormányinfón Lázár János. Orbán Viktor megbízásából egy kormánytag már azon dolgzik, tudnak kínálni az országnak 2018 és 2028 között.

2016. augusztus 18. 17:15

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerését fejezte ki valamennyi, a riói olimpián részt vevő magyar sportolónak. Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: minden magyar sportolóra büszkék lehetünk, az olimpiai szintek elérése önmagában elismerésre méltó teljesítmény. Beszámolt arról, hogy az olimpia után a kormány számadásra készül, elemzi a kiemelt szakágak működési feltételeit és áttekinti, miben segíthet a magyar sportnak.

A tárcavezető megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kormányküldöttség vezetőjeként Rióba utazott, az olimpia idején pedig sokan fontos munkát végeztek annak érdekében, hogy meggyőzzék a világot arról, hogy Budapest a legalkalmasabb egy olimpia megrendezésére.

Már a következő ciklusokra terveznének

Ősszel Orbán Viktor miniszterelnök azzal bíz meg egy kormánytagot, hogy állítson össze kormányzati programot arról, mit tudnak kínálni az országnak 2018 és 2028 között – mondta el Lázár János a kormányinfón.

A tárcavezető kiemelte: „nagy kérdések kezelése áll előttünk 2018 után”, hiszen például akkor zárul le egy uniós fejlesztési ciklus. Ezért közép- és hosszú távú társadalmi programot akarnak hirdetni a 2018 utáni időszakra – közölte Lázár János.

Életpálya-modell a mentőknek is

A kormány életpályamodellt indítana a mentők számára a velük folytatott konzultációt követően – közölte Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az új program 6-8 ezer embert érintene és jelentősen erősítené a mentésbiztonságot. Elmondta azt is, hogy a stratégiai kabinet döntése alapján 6 milliárd forint jut tucatnyi kórház félbemaradt beruházásának befejezésére uniós forrásból.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy áttekintették az e-számla helyzetét, a fizetési lehetőséget a tervek szerint 2018. január 1-jével vezetnék be.

Jól teljesít a gazdaság

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az első félévben jól teljesített a magyar gazdaság, ugyanis a gazdasági növekedés mellett folyamatosan csökken az adósság. Lázár János elmondta: a gazdasági növekedés a kormány által tervezett tartományban alakult a második negyedévben, pedig az EU-pénzek kifizetésének üteme csak a következő hónapokban pörög fel, vagyis a növekedés az uniós források nélkül is komoly teljesítménynek számít.

Ugyancsak fontos eredményként emelte ki, hogy az Eurostat szerint a 2010-es 11,6-ról 5,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta és 4,4 millió ember fizet adót a munkája után. Ez a kedvező tendencia tartani fog következő félévben is – mondta a miniszter.

A kormány egyedül gyenge ebben a küzdelemben

Ha a választópolgárok nem állítják meg Brüsszelt, az EU előbb-utóbb betelepít Magyarországra olyanokat, akik „nem közülünk valók”, és nem kérdezik meg a véleményünket, erről szól az októberi népszavazás – mondta Lázár János. 

Hangsúlyozta: a kormány „egyedül gyenge ebben a küzdelemben”.

Nagy hibának minősítette a részvétel ellen kampányolni, egy igazi demokratának ugyanis – mutatott rá - kötelessége a részvételre biztatni egy népszavazáson. A miniszter azt mondta, Magyarország megállította a bevándorlást és Európának is nagy szívességet tett azzal, hogy betartotta a szabályokat.

Lezárul a földárverés

Adósságcsökkentésre fordítaná a kormány azt a 270 milliárd forintot, amely állami földek értékesítéséből folyt be – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta, hogy az összeg sorsáról jövő héten dönt a kormány, ugyanakkor a kormánykabinetek azt javasolják, hogy „a szocialisták által felhalmozott nemzeti adósság” finanszírozására költsék azt.

Megerősítette, hogy a kormány szeptemberben törvényben zárja le a földárveréseket, amelyek során a meghirdetett 280 ezer hektárból 206 ezer kelt el. Mintegy 30 ezer vevő volt, akik közül 20 ezren 3 hektár alatti területet vásároltak – ismertette a miniszter.

Lázár nem örül a Mengyi-ügynek

A kormány belső vizsgálatában világos választ vár arra, hogy az uniós pályázati kiírásoknál lehetett-e érdemben befolyásolni a döntéshozókat – jelentette ki Lázár János, aki közölte azt is: nem kétli, hogy Mengyi Roland mentelmi jogát felfüggesztik, ugyanis a fideszes parlamenti képviselő maga is kezdeményezi azt.

Felidézte, hogy a miniszterelnök vizsgálatot rendelt el az ügyben, miután közpénz áll a vélelmezett bűncselekmény középpontjában. Jelezte ugyanakkor, hogy a szóban forgó pályázatot visszavonták, abban nem hirdettek nyertest.

Lázár János elmondta: egyáltalán nem örül a történteknek, hat év kormányzás után ez az első eset, hogy közvádas ügyben javasolja az ügyészség mentelmi jog felfüggesztését. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, a helyzet tisztázása pedig mindenkinek érdeke.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2016. augusztus 19. 11:58
""A kormány már 2018 utánra tervez" --- A tervezés lényege: Mennyit lophatnak 2018 után ?
kukagyerek
2016. augusztus 19. 10:53
"A kormány már 2018 utánra tervez" ---------------------- Teljes gőzzel folyik a zacskógyártás! A fax birka meg, csak néz. (Addig, amíg teljesen ki nem lopják a szemét!)
hajjaj
2016. augusztus 19. 10:00
Na,biztosan "utánna-nézett" a szlovákok mocska,energetikus. " Energetikus [Hozzászóló kiszűrése] 2016. február 25. 22:14 @beobachter utánna-olvashatnál az elejétöl ... - én úgy szoktam ..."
küllő
2016. augusztus 19. 08:46
Mit terveztek ? Mikor hívjátok majd beszélőre az asszonyt a Gyorskocsi utcába ????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!