Arra számítunk, nyugdíjasként is dolgoznunk kell majd

2016. augusztus 04. 20:14

Az OTP felmérése szerint a magyar lakosság 64 százaléka úgy véli, dolgozni kényszerül majd nyugdíjas éveiben is – áll az OTP öngondoskodási index eredményeiben. A bank a számok értelmezésénél megragadta az alkalmat, hogy külön nyugdíj-megtakarításra ösztönözze a lakosságot.

2016. augusztus 04. 20:14

A lakosság 64 százaléka szerint nyugdíjas korában is dolgozni kényszerül majd, mindössze három százalékuk véli úgy, hogy biztosan meg fog tudni élni nyugdíjából – derült ki az OTP öngondoskodási index eredményeiből.

A tájékoztatás idézi Nagy Csabát, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: ez azt eredményezheti, hogy a ma ismert békés nyugdíjas évek eltűnnek, és az emberek jelentős részének kell majd  élete utolsó időszakát is munkával töltenie. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy ma 35 éves fiatal nyugdíjas koráig havi 5 ezer forintot félretesz, akkor a mai átlagnyugdíj 25 százalékával növelheti időskori bevételeit.

Ertl András, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati menedzsere ismertette: tízből mindössze négy 15 és 69 év közötti magyarnak van akármilyen megtakarítása. A harmincas éveikben járó megtakarítóknak mindössze 38 százaléka gondol a nyugdíjas korra, tehát minden ötödik-hatodik ember a korcsoportból. A nyugdíjhoz közeledő ötvenes korosztályon már jobban látszik az igyekezet, majdnem minden negyedik áldoz a gondtalan időskori évek érdekében - mondta.

Kiemelte, hogy érdemes időben megtenni az első lépést, hiszen 5 százalékos hozam mellett egy befektetés 10 év alatt 1,6-szorosára hízik, 30 év alatt viszont 4,3-szorosára.

A tájékoztatás szerint az OTP Nyugdíjpénztárhoz 2016-ban 7000 új tag csatlakozott, ami 17 százalékos emelkedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ugyanebben az időszakban az egy főre eső vagyon 3,3 százalékkal, 890 000 forintról 920 000 forintra emelkedett, a pénztár által kezelt vagyon összege pedig idén júniusban átlépte a 200 milliárd forintot - írták.

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
James
2016. augusztus 05. 16:46
Én raknék félre egy kis pénzt, ha nem félnék attól, hogy lenyúlják, ugyanis volt már rá példa a közelmúltban. Az akkori kormány kötelezett rá - a következő kormány elvette. (Megjegyzem 1998-ban voltam kénytelen belépni.) Más: 2007-ben kötöttem egy életbiztosítást 10 évre. 4 év múlva érdeklődtem, hogy miként is állok, nem volt pozitív a válasz. Kérdésemre, hogy a 10 évre kötött biztosításomból legalább annyit visszakapok-e, mint amit befizettem a válasz az volt, hogy arra nincs garancia. Ekkor mondtam azt, hogy köszönöm szépen kérem vissza a pénzt. 360.000-et fizettem be, kaptam 280.00,-Ft-ot. Ez volt az a pillanat, amikor azt mondtam, hogy a büdös életbe én semmilyen pénzintézetnek egy fillért sem vagyok hajlandó fizetni. Azóta már többször is hívtak innen-onnan, próbálják megmagyarázni, hogy ez már nem így működik, de engem csak egyszer verhetnek át, még egyszer nem hagyom. Vannak itt fiatalok, optimisták, madarak, verebek, akik elhiszik ezt, én már soha.
Tintamin
2016. augusztus 05. 09:45
Pedig hogy megvedte ez a barom kormany a nyugdijunkat!! Selmeczigabicza for president! 3000milliard omlott zsebbe, fasza. A magannyugdijpenztarak azota is magasan hatekonyabbak, mint az allam...
gonterl
2016. augusztus 05. 07:45
Az nem helyes, hogy az örökösök, terheletlenül örököljék az ingó és ingatlan vagyonokat, holott semmit nem tettek az örökhagyóért. Valamit tenni kellett ennek a helyzetnek a felszámolásáért. A Fidesz-nek ez a megoldása nekem se tetszik. A nyugdíjas életkor csak egy része az ember életének. A gyermekkort, a tanuló éveket, és az aktív munkás kort ugyan úgy figyelembe kell venni, mint a nyugdíjas éveket. Kimondható, hogy az emberek többsége átmegy ezeken az életkorokon, és aktív korában nem csak az államnak fizeti az adókat, hanem él, és ingó, meg ingatlan vagyonokra is szert tesz. Nyilvánvaló, hogy sem a gyermekkor kiadásait, sem a tanuló évek költségeit nem fedezheti a saját aktív kori bevételeiből. Ezeket a kiadásokat csak az elődei által befizetett adókból lehet fedezni. Az emberi élet aktív kori és nyugdíjas kori kiadásait, már a saját aktív kori jövedelméből lehet és kell finanszírozni. Tévedésnek tartom, ha valaki az elődök befizetéseit tekinti a nyugdíjak forrásának, és nem a saját befizetéseit. Szerintem a nyugdíjas kiadásait az aktív kori befizetéseiből, és az aktív korában megszerzett ingó és ingatlan vagyonából kell fedezni. Persze ez feltételez egyfajta értékállóságot, és egy kiterjedt jelzálogbank hálózatot. Amint látható, szerintem az állam azért nem vonulhat ki teljesen a nyugdíjak kifizetéséből, mert aktív korában a most nyugdíjat igénylő fizetése egy részét az államnak fizette be azért, hogy abból fedezze az öregkori kiadásainak egy részét, vagy egészét.
DFK
2016. augusztus 05. 06:04
A hiba ott van, hogy a mai nyugdíjaknak nincs fedezete. Valójában a mai nyugdíjasok a gyerekeik nyugdíját élik fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!