A minisztérium nem tud a GMO kísérletekről, mert titkosak

2016. augusztus 05. 12:08

Az LMP-s Sallai R. Benedek megkérdezte a Földművelésügyi Minisztériumot, hogy milyen kísérletek folynak Magyarországon génmódosított növényekkel. A tárca azt válaszolta, hogy ezt még géntechnológiai hatóságként sem tudja, mivel a kísérletek részleteit bizalmas megállapodások rögzítik. Korábbi sajtóértesülések szerint Fazekas miniszter amerikai útja során génmódosított vetőmagokat kért tanulmányozás céljából, de később ezt cáfolta.

2016. augusztus 05. 12:08

A génmódosított növényekkel kapcsolatos hazai kutatási tevékenység eredményének kezelését, nyilvántartását a szerződő felek bizalmas megállapodásában rögzítik, így erről a Földművelésügyi Minisztériumnak (FM) mint „géntechnológiai hatóságnak” nincs információja – idézi a Magyar Nemzet V. Németh Zsoltnak, az FM államtitkárának írásos válaszát, amelyet Sallai R. Benedek kérdésére adott.

Az LMP-s képviselő a magyarországi GMO-kísérletekről akart részleteket megtudni, miután korábban az MNO arról írt: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter amerikai útja során génmódosított vetőmagokat kérd tanulmányozás céljából, holott a magyar Alaptörvény garantálja a GMO-mentességet. Fazekas később cáfolta, hogy ilyen vetőmagokat kért volna, az MNO-nak viszont egy magyar kutató azt mondta: ő kapott feladatot arra, hogy összeállítsa, milyen vetőmagokkal lenne érdemes kísérletezni.

A tárca Sallai R. Benedek kérdésére még azt is közölte, hogy a génmódosított növényfajtákkal végzett kutatási célú tevékenység szigorú szabályozások között legálisan végezhető Magyarországon, az alkotmányban megfogalmazott GMO-mentesség ugyanis nem jelent teljes körű tilalmat.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. augusztus 06. 09:22
Hát akkor mi a f@xt jelent? Na ettől tákolmány az alkotmány. " az alkotmányban megfogalmazott GMO-mentesség ugyanis nem jelent teljes körű tilalmat."
Tintamin
2016. augusztus 05. 22:54
Istenem, basszus, ez a Fazekas a legnagyobb dilettáns a kormányban, focista petikével versenyezhet. Egy ostoba tinó. Viktor, bazmeg, hogy lehet ilyen seggarcokat miniszternek kinevezni??????
magnamater
2016. augusztus 05. 15:28
Titkos kísérlet, melyről nem tud a minisztérium? Itt valami bűzlik A titok, a piszok,és a politika hármas összefüggéséről Balzac zseniális megállapítása:"A politika piszkos dolgok titkos halmaza" Ezt a titkot ki kell kaparni!
madarasi.abel
2016. augusztus 05. 13:36
"A génmódosított növényekkel kapcsolatos hazai kutatási tevékenység eredményének kezelését, nyilvántartását a szerződő felek bizalmas megállapodásában rögzítik, így erről a Földművelésügyi Minisztériumnak (FM) mint „géntechnológiai hatóságnak” nincs információja" Szóval ma Magyarországon senki sem tudja megmondani, hogy hol, mivel, mekkora területen mi célból termesztenek génmódosított növényeket? Csak én érzem úgy, hogy ez így nem teljesen helyénvaló?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!