Orbán győzelmét jósolja a luxemburgi külügyminiszter

2016. május 08. 16:16

A magyar miniszterelnök „meg fogja nyerni ezt a referendumot” – mondta a luxemburgi külügyminiszter az ARD német köztelevízióban a kvótaügyi népszavazással kapcsolatban. Jean Asselborn figyelmeztetett: az Európai Unió „meghal”, ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el.

2016. május 08. 16:16

Az Európai Unió „meghal”, ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el – mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az ARD német országos köztelevízió Europamagazin című műsorának hétvégi adásában.

A szocialista politikus elmondta: „Orbán Viktor Magyarországon most népszavazást tart, és azt mondja, hogy egy migráns sem jöhet Magyarországra”. A magyar miniszterelnök „meg fogja nyerni ezt a referendumot”, és ha Magyarország népszavazást tart, akkor talán más tagállamok is így tesznek, és „dobhatjuk a szemétdombra az Emberi Jogok Európai Egyezményét” - mondta Jean Asselborn.

Ha az utóbbi tíz évben kibontakozott folyamatok tovább tartanak, kialakul egy „mag-Európa”, és azon országok, amelyek nem akarnak ezzel a „sebességgel” haladni, kénytelenek lesznek a döntéshozatalban megelégedni egy „másmilyen jelentőséggel” - tette hozzá.

„Nem fogadhatjuk el, hogy a szolidaritás megszűnik az Európai Unióban”, és ebben a kérdésben minden tagállamnak állást kell foglalnia, „igennel vagy nemmel” - hangsúlyozta a luxemburgi külügyminiszter. Úgy vélte, el kell dönteni, hogy az EU „vonszolja-e magát tovább letargikusan”, vagy vegyen új lendületet. Ha egy ország azt mondja, hogy „nincs szükségünk Schengenre, az euróra, a szabad mozgásra, a szolidaritásra, a strukturális- és kohéziós alapokra”, akkor be kell látni, hogy „zárt intézménnyé” lehet tenni uniós tagállamokat.

(Kép: dpa, Nicolas Bouvy)

Összesen 424 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2016. május 09. 17:19
>Ha egy ország azt mondja, hogy „nincs szükségünk Schengenre, az euróra, a szabad mozgásra, a szolidaritásra, a strukturális- és kohéziós alapokra”< nem azt mondtuk, jean.
vendelin
2016. május 09. 15:11
Íme, az Unió két mondatban! Egy: "„Nem fogadhatjuk el, hogy a szolidaritás megszűnik az Európai Unióban” Ehhez képest kettő: "Ha az utóbbi tíz évben kibontakozott folyamatok tovább tartanak, kialakul egy „mag-Európa”, és azon országok, amelyek nem akarnak ezzel a „sebességgel” haladni, kénytelenek lesznek a döntéshozatalban megelégedni egy „másmilyen jelentőséggel” - tette hozzá. Tehát a szolidaritás csak azoknak a nem európaiaknak jár, akik iratok nélkül, minden szabályt megszegve özönlenek Európába. Azoknak az európai országoknak viszont nem, akik valami "őrülettől" vezérelve megkérdezik erről a saját népüket és horribile dictu tartják is magukat a nép döntéséhez (ami amúgy a demokrácia volna...) Gratulálok!
pollip
2016. május 09. 10:26
Mi nem ezt akarjuk!!!!!: http://magyarhirlap.hu/cikk/54778/Svedorszag_tul_gyenge_es_gyava
hannah
2016. május 09. 09:30
Orbán ekkora ember, hogy egy népszavazással kicsinálja az Uniót? Bezzeg a britek népszavazása a kilépésükről, az semmi sem volt. De a magyaroké majd megrengeti a világot. Nyilván... Ezek úgy be vannak tojva a nép véleményétől, hogy az félelmetes. Naggggyon demokratikus intézmény az EU. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!