MSZP-s népszavazás: csak százezer aláírást gyűjtöttek, de beadják a parlamentnek

2016. május 07. 14:03

Benyújtja a 100-100 ezer aláírással támogatott két népszavazási kezdeményezését a parlamentnek az MSZP. A párt azt szeretné, hogy a kormány kvótareferendumával egyidejűleg legyen szavazás az állami szférában a bérplafon bevezetéséről és az állami földek eladásáról. Csak akkor lenne kötelező a népszavazást elrendelni, ha 200 ezer aláírást gyűjtöttek volna.

2016. május 07. 14:03

Az MSZP választmányi elnöke szerint közjogilag ugyanaz a helyzet a szocialisták által támogatott két népszavazás és a kormány kvótareferendumának ügyében, mindegyik kiírásáról az Országgyűlésnek kell döntenie, ezért a frakció hétfőn be is nyújtja határozati javaslatát a parlamentnek.

Botka László szombaton, Budapesten az MSZP választmányának ülése után tartott sajtótájékoztatón eredményesnek és sikeresnek értékelte a párt két népszavazási kezdeményezését, mert egy hónap alatt összegyűjtöttek 100-100 ezer aláírást az állami földek eladásának tilalmáról és az állami cégvezetők bérplafonjáról szóló kezdeményezésekhez. Szerinte ezért a parlamentnek napirendre kell tűznie ezt kérdést.

Ugyanakkor az alkotmány szerint a parlamentnek csak kétszázezer aláírással támogatott kezdeményezés esetén kötelező elrendelnie a népszavazást, százezer aláírás megléte esetén mérlegelhet. A szocialistáknak még lenne három hónapjuk arra, hogy a maradék százezer aláírást összegyűjtsék.

Botka László szerint minden logika azt mondja, hogy egy napon és egy szavazólapon kell lennie a három kérdésnek, nem néhány hónap eltéréssel kell azokat megtartani. A választmányi elnök felhívta arra a figyelmet, hogy egy népszavazás állami költsége több mint hatmilliárd forint. Hozzátette: bíznak abban, hogy a Fidesz politikai presztízskérdésből nem fog ennyi közpénzt kidobni az ablakon.

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Negue
2016. május 08. 00:42
Ezek tényleg szeretik kiröhögtetni magukat!
Kala pál
2016. május 07. 19:50
Nem egy nagy durranás a százezer aláírás. Pedig szorgalmasak voltak, március derekán neki fogtak az aláírás gyüjtésnek, kifújt, ennyien vagytok!http://oroscafe.hu/2016/03/17/allami-foldekert-es-vezetoi-berplafonert-gyujt-alairast-az-mszp/cikk/kezisrac
Tatulus
2016. május 07. 18:45
Egyszerű az ügy! Két eset van - vagy minket, választókat néznek hülyének, vagy ők maguk azok! Hajlok a második esetre!
balbako_
2016. május 07. 18:25
És nem hozott új neveket. Mert azért csinálták, hogy a roggyant táborukat frissítsék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!