Nyolcvanmilliárdos adócsökkentéssel számol a Nemzetgazdasági Minisztérium

2016. május 13. 08:19

A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint az áfacsökkentéssel 55 milliárd forint, a munkaerő-mobilitási csomaggal 9 milliárd forint, a vállalkozásbarát intézkedésekkel pedig további 16 milliárd forint maradhat a lakosságnál.

2016. május 13. 08:19

A vállalkozásbarát adócsomag és az új jövedéki adótörvény általános vitáját kezdi meg az Országgyűlés pénteken. Ha a parlamenti képviselők támogatják a gazdasági tárca mintegy 30 adótörvényt módosító javaslatát, akkor az adócsökkentés 80 milliárd forintot hagy majd a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken.

A törvényjavaslat szerint a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája 27 százalékról 5 százalékra esik, és 18 százalékra mérséklődik az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfája, aminek következtében legalább 55 milliárd forinttal marad több jövőre a lakosságnál.

Kiterjesztik a kiva létszámhatárát

A munkaerő-mobilitást ösztönző intézkedéscsomaggal a vállalkozások és a munkavállalók 9 milliárd forintot nyernek. A vállalkozások 16 milliárd forint adót takaríthatnak meg, miután rengeteg vállalkozásbarát intézkedést is tartalmaz a tavaszi adócsomag – emelte ki az NGM és példaként említi, hogy a kis- és közepes vállalkozások számára 2017-től megszűnnek a beruházásösztönző adókedvezmények korlátai, értékhatárai.

Jövőre a katásoknak nem kell a vállalkozás bevételének tekinteni a megkapott támogatásokat. A kisvállalati adó alapjának meghatározása pedig gyökeresen átalakul, kiszámíthatóbbá, egyszerűbbé és még kedvezőbbé válik, így még többeknek éri meg a kivát választani. Az alkalmazott létszámfeltételnek is több cég tud megfelelni jövőre, hiszen az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig választható a kiva.

Bürökráciacsökkentés jöhet az szja-fizetésben

A bürokratikus tehermentesítés nemcsak a vállalkozásokat, hanem a lakosságot is kedvezően érinti, ha az adminisztráció-csökkentés adócsomagját elfogadja az Országgyűlés. Már a törvény kihirdetését követő naptól több mint félmillió magánszemélyen segíthet az úgynevezett automatikus pótlékmentes szja részletfizetés.

Ha megszavazzák, akkor jövőre új fokozatba léphet a „magyar google-adó”, a módosítás „történelmi lehetőségként biztosítja, hogy a reklámtevékenységet végző világcégek kivegyék részüket a magyar közteherfizetési kötelezettségből” – hangsúlyozza az NGM közleménye.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2016. május 13. 12:29
Egy '14000 milliárdos büdzséből 80 milliárd a kerekítési kategóriába esik. Ennél jóval több állami támogatás jut a Vajna cégeinek, a MET-nek, stb. De ennél többe fog kerülni a miniszterelnöki hivatal és a minisztériumok várba költözése is. A focinak nyújtott támogatásról nem is beszélve. Szóval ez csak egy propaganda, kommunikációs adócsökkentés. Ráadásul azt majd még meglátjuk, hogy az 55 milliárdos ÁFA csökkenésből mennyi jut a lakosságnak és mennyit nyel le a kereskedelem.
balbako_
2016. május 13. 09:15
"az áfacsökkentéssel 55 milliárd forint, a munkaerő-mobilitási csomaggal 9 milliárd forint, a vállalkozásbarát intézkedésekkel pedig további 16 milliárd forint maradhat a lakosságnál." Bizony!
nick89
2016. május 13. 08:50
Kíváncsi vagyok, hogy a Tesco-nál ez hogyan fog megvalósulni. Ui. az utolsó nyilvános éves adóbevallása szerint 0 (mondom nulla!) ft társasági adót fizetett. Viszont benne volt az étolaj, cukor, szlováktej és társaik bizniszben nyakig. Vagy eztán mi fizetünk adót a Tesco-nak? Nooormális?!
djcs
2016. május 13. 08:50
Vállalkozásbarát adócsomag? Hol?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!