Rétvári: A pedagógussztrájk alatt is is kell fogadni a gyerekeket

2016. április 20. 08:42

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arra figyelmeztetett, hogy a sztrájktörvény értelmében a gyermekeket fogadni kell az iskolában, valamint az ebédet ugyanúgy biztosítani kell, mint egyébként. A politikus újfent nehezményezte, hogy a köznevelési kerekasztal célegyenesében kerül sor a szerdai sztrájkra.

2016. április 20. 08:42

Minden iskolában fogadni kell a szerdai országos pedagógussztrájk idején a gyerekeket és biztosítani kell az ellátásukat, felügyeletüket – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a TV2 Mokka című műsorában.

A pedagógusok sztrájkbizottsága reggel 8 órától hirdetett egész napos országos munkabeszüntetést és azt kérték, déli 12 órakor öt percre „álljon meg az élet”.

Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy a sztrájkmegállapodásban foglaltakat mindenkinek be kell tartania, nemcsak a kormánynak, hanem a sztrájkban résztvevő pedagógusoknak is. A megállapodásban azt rögzítették, hogy a gyerekeket fogadni kell, ellátásukat, felügyeletüket meg kell oldani – emlékeztetett. 

Miért a köznevelési kerekasztal célegyenesében sztrájkolnak?

Sok iskolában ugyanakkor hirdetményeket függesztettek ki, hogy aki tudja, ne vigye be gyermekét, vagy nyilatkoztatták a szülőket, hogy igénylik-e az ellátást. Volt olyan igazgató, aki azt jelezte, hogy még az ebédet is lemondja. Rétvári Bence kiemelte: ezt nem lehet megtenni. Azoknak a pedagógusoknak, akik felvennék a munkát, ezt a lehetőséget meg kell adni – rögzítette. 

Az államtitkár megerősítette nem kell szankcióra számítania annak, aki a sztrájk mellett dönt és a törvényeket betartja. A munkabeszüntetésnek van ugyanakkor egy olyan, sztrájktörvényben rögzített következménye, hogy arra a napra nem jár bér, ezt a sztrájkalapból igényelhetik az érintettek. Az államtitkár kitért arra is, hogy az elmúlt hónapokban intenzív tárgyalásokat folytattak a pedagógusszervezetekkel, a szülők, a diákok képviselőivel. 

Emlékeztetett a köznevelési kerekasztal életre hívására, amire mindenkit meghívtak. Van aki hajlandó eljönni, van aki nem – fogalmazott Rétvári Bence, aki úgy értékelte, hogy a tárgyalások szépen haladnak, jelentős eredményeket értek el. A követelt 25 pontból 20-ban megállapodtak, a célegyenesben vannak, ezért érthetetlen miért ilyenkor állnak fel a szakszervezetek.

A béremeléssel nincs gond

Szólt arról, hogy idén és jövő szeptemberben a pedagógusok bére egyaránt 3,5 százalékkal nő majd az életpálya alapján, és a jövő évi költségvetésben a köznevelés mintegy 100 milliárdos többlettel számolhat. Az alulfinanszírozottságból fakadó problémákat így szinte mind orvosolni tudják. 

A túlzott bürokrácia mostanra jelentősen mérséklődött, a minősítéssel összefüggő adminisztráció a harmadára csökkent, a nyugdíj előtt állóknak a pedagógus 2. fokozatba kerüléshez nem kell külön minősítési procedúrán átesniük, a fiatal gyakornok pedagógusok gyakorlati ideje beszámít az előmeneteli időbe – sorolta.

Kitért arra is, hogy a nem pedagógus dolgozók tavaly is kaptak 50 ezer forintos juttatást, és idén kétszer, júliusban, illetve decemberben 35-35 ezer forintot utalhatnak nekik. A tárca javaslata alapján jövőre 7+3 százalékos emelést kaphatnak majd.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2016. április 20. 11:04
Ezt nem én mondom, hanem a gyerekem: Van tanár aki átlag 2-3 órát tanít naponta. Van tanár aki szerdánként rendszeresen szabad, mert "jár neki"! A dolgozatokat 3-4 hétre sikerül kijavítania a tanároknak mert túl vannak terhelve?! Délután fél 3 kor már senki nincs a tanáriban. És mi többiek is követeljük a 20 hét fizetett szabadságot. Mi is követeljük, hogy csak heti 20 órát kelljen dolgozni a többit túlóraként számolják el. A qrva életbe!
Zokni
2016. április 20. 10:11
Ugye azt azért ne felejtsék el itt és másutt a kedves "hűséges jobboldali érzelmű kollégák" (alias hüjék), hogy a sok közül az egyik törvényi változtatás (egy "képviselői indítvány"*) még 2010-ben érvényesíthetetlenné tette a sztrájkjogot - főleg a közszférában, miután ott politikai érdekeket is sérthet. Természetesen, hiszen már akkor tudták, hogy megszorítások következnek. Ez azoknak szól, akik bután röhögcsélnek a tüntetők/sztrájkolók számán. Hogy okosabbak legyenek. * A sztrájkjogot sértő törvényt két mezei fideszes módosíttatta - vita, egyetértés, érdekképviseletek, ellenzék, demokratikus elvek, alapvető jogok stb. NUKU
motoros
2016. április 20. 10:09
Tudják ezek, hogy miért tüntetnek? Mindet elbocsátanám. Legyen képviseletük (van is), menjenek tárgyalni! Rájuk fér egy minőségvizsgálat, hulljon a férgese,legalább főszakmájuk lehet a felforgatás. Még hogy ne menjenek a gyerekek iskolába! Hová menjenek, romkocsmába?
blackened
2016. április 20. 09:26
Ki mondta,hogy a tanárok kapják?Ők kiállnak azok mellett is akik segítik a munkájukat.Na ez a szép dolog!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!