Őrizetbe vettek a törökök egy német tudósítót

2016. április 19. 13:23

Nem engedték belépni Törökországba az isztambuli reptéren Volker Schwencket, az ARD német közszolgálati televízió tudósítóját. Schwencket ehelyett őrizetbe vették, de arról nem adtak hivatalos tájékoztatást a török hatóságok, hogy miért.

2016. április 19. 13:23

Őrizetbe vették az isztambuli reptéren Volker Schwencket, a német ARD tudósítóját. Az újságírót nem engedték az országba beutazni, de hivatalos indoklást nem közöltek a török hatóságok. Schwenck az ARD kairói stúdiójából érkezett és a török-szír határhoz tartott, hogy szír menekültekkel beszéljen.

Schwenck a Twitteren azt írta: csak annyit mondtak neki, hogy volt egy feljegyzés a nevéhez. A tudósító jelenleg a kiutasításra váróknak fenntartott teremben várakozik.

Az ügyről a német külügyminisztérium és a törökországi német nagykövetség tájékozódik.

Az ARD szerkesztőbizottsága bírálta az őrizetbe vételt. Szerintük a tudósítójukkal szembeni eljárás is mutatja, hogy milyen állapotban van a szólás- és sajtószabadság Törökországban – foglalja össze a Tagesschau.

Korábban egyébként két német szatirikus műsorral is meggyűlt a bajuk a törököknek: egy Erdoğanról szóló dal diplomáciai botrányt váltott ki, egy viccesnek szánt alpári vers miatt pedig feljelentést is tett a török elnök.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2016. április 21. 14:53
Vajon mit követhetett el? De az is érdekes, hogy milyen nagy utat járt be Merkel a Mohamed-próféta karikatúráját elkészítő kitüntetésétől az Erdogánnal viccelődő német humorista fejének átadásáig. 2010. "A média szabadságát védő rendíthetetlen magatartásáért kapta meg Kurt Westergaard karikaturista Potsdam város médiadíját, az M100 díjat. A karikaturista öt évvel ezelőtt nagy botrányt kavart a Mohamedet gyújtózsinóros turbánnal ábrázoló rajzával. A 75 éves Westergaard, aki öt éve muzulmán szélsőségesek állandó fenyegetése alatt él, szigorú biztonsági intézkedések közepette vett részt a díjátadáson. A potsdami Sanssouci kastélyban rendezett ünnepségen Angela Merkel német kancellár adta át az elismerést. Merkel köszöntőjében kiemelte a sajtószabadság jelentőségét, és azt mondta, Európa olyan hely, ahol karikaturisták ilyen rajzot is készíthetnek." 2016. "A német kormány a török kormány kérésére felhatalmazza az igazságszolgáltatást a török államfőt sértegető német televíziós műsorvezető elleni eljárás megkezdésére, ugyanakkor kezdeményezi az ezt lehetővé tévő jogszabály megsemmisítését, jelentette be a német kancellár pénteken Berlinben. Angela Merkel sajtónyilatkozatában kiemelte: a felhatalmazás a külföldi országok intézményeinek és képviselőinek megsértése miatti büntetőeljárás megindítására nem jelenti azt, hogy a kormány már bűnösnek mondaná ki Jan Böhmermann humoristát, a német közszolgálati ZDF neo műsorvezetőjét, vagy állást foglalna abban a kérdésben, hogy hol húzódik a vélemény, a sajtó és a művészet szabadságának határa. "
redgreg
2016. április 21. 14:51
100 éve a Német Birodalom még csatahajókkal és rombolókkal ment volna.
Redrum
2016. április 20. 02:16
Felesleges volt letartóztatni, a szultán simán odaszólhatott volna Merkelnek, hogy vonják eljárás alá, ha hazaért. Egyszerűbb, kényelmesebb, hatékonyabb, és a jelek szerint 100 százalékosan működik.
Pinter68
2016. április 19. 23:18
Nem a Mutti reménysége, hanem a hozzátok hasonlóaké, akik a vérét szívjátok hogy miért nem viselkedik reálpolitikusként a menekültválság kapcsán. Most meg, hogy úgy viselkedik (pl. egyezkedik Erdogannal, aki kulcsfigura ebben az ügyben) az a bajotok. El kellene már dönteni, mit akartok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!