Egész napos pedagógussztrájk lesz április 20-án

2016. április 05. 12:27

Országos, egész napos pedagógussztrájkot tartanak április 20-án – jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. A sztrájkról már értesítették Orbán Viktort is. A tiltakozás oka, hogy bár a pedagógus-sztrájkbizottság és a kormány hétfői tárgyalásán több kérdésben történt előrelépés, a főbb problémákra továbbra sem született megoldás.

2016. április 05. 12:27

Egész napos, országos pedagógussztrájkot tartanak április 20-án – jelentette be Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke kijelentette: a sztrájkról értesítették Orbán Viktor miniszterelnököt is. 

Elmondása szerint a legutóbbi, hét órán át tartó tárgyaláson ugyan közelítettek egymáshoz az álláspontok, a főbb kérdésekben nem történt elmozdulás. 

A sztrájkbizottság követelései

Galló Istvánné megismételte a sztrájkbizottság követeléseit. Ezek közé tartozik az állami intézményfenntartó központ átszervezése, feladatainak meghatározása oly módon, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságát. 

Az iskolában pedagógus munkakörben alkalmazottak kötelező óraszámát szerintük heti 22 órában kell meghatározni, valamint követelik, hogy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők részesüljenek havi rendszeres, keresetükön felüli többletjuttatásban, függetlenül attól, hogy milyen intézménytípusban dolgoznak. A költségvetés tárgyalásakor ugyanakkor generálisan is kell foglalkozni az érintettek bérhelyzetével - mutatott rá. 

Álláspontjuk szerint meg kell teremteni továbbá annak feltételeit, hogy az intézményvezető minőségi munkavégzésért járó minőségi bérpótlékkal ismerhesse el az átlagon felüli munkateljesítményt.

Kedden küldik ki a sztrájk forgatókönyvét 

A sztrájk megszervezéséről és a menetéről kedden teljes forgatókönyvet küldenek ki az intézményeknek. 

A PSZ elnöke a még elégséges szolgáltatásokról azt mondta: minden tankerületnél egy intézményt kell kijelölni, ahol vigyáznak majd a tanulókra, és biztosítják nekik az étkezést is. Az önkormányzati fenntartású óvodákra ugyanez vonatkozik. A felügyeletet azok látják el, akik nem vesznek részt a sztrájkban, ilyenek biztosan lesznek - közölte. 

Összesen 270 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2016. április 06. 09:10
El kellene venni egy havi fizetésüket és csökkenteni a működésre szánt pénzt, hogy megnyugodjanak, mint Gyurcsótány tette velük. Nem szabad kinyalni a seggüket, ezek csak az ostort ismerik kádár apjuk óta.
Hober Marlow
2016. április 06. 06:30
Közvetlen tapasztalat. (azután vagy elhiszi valaki vagy nem) Iskolaigazgató barátomat a sztrájkhajlandóságról kérdeztem. Kértem, hogy csak számokat mondjon. Íme a NEM REPREZENTATÍV, de őszerinte jellemző eredmény: 1. Tantestület 42 fő. 2. Az intézményben a reprezentatív szakszervezet: A Gallóné féle PSZ. 3. Tagsága 3 fő az aktívak közül+ 4 fő nyugdíjas. 4. EDDIG neki, tehát az igazgató barátomnak még SENKI sem jelentette be, hogy sztrájkolna. 5. Ma délelőttre ígérte, hogy ha lesz valamiféle változás, akkor majd jelzi. Saját hozzáadott véleményem: Nem kellene globálisan a "tanárokat"kárhoztatni! A kétségtelenül meglévő hülyeségekre ráültek a ballibbantak és most éppen a pedagógusok nyakán állva hisztiznek.
Vezetéknév Utónév
2016. április 05. 23:25
Hajrá pedagógusok, kitartás!
Droite
2016. április 05. 20:48
Ebben a heti 22 oraban az is benne van hogy 3 honapig nyaron logatjak a labukat? Vagy az termeszetes hogy nekik 110 nap fizetett szabadsag van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!