Azonnal bevezethetnék a Civil Közoktatási Platform tizenkét pontját

2016. március 01. 16:29

Tizenkét pontban foglalta össze követeléseit a Civil Közoktatási Platform, melyekre március 10-ig várják a választ az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Olyan, az érettségire, szakképzésre valamint a diákok és a tanárok terhelésére vonatkozó változtatásokat javasoltak a minisztériumnak, melyek nem igényelnek hosszas előkészítést, így akár azonnal be lehetne őket vezetni.

2016. március 01. 16:29

A civil közoktatási platform 12 pontban fogalmazta meg elképzeléseit a közoktatás átalakításáról, az MTI-hez kedden eljuttatott kezdeményezések között szerepel a tanulói terhek mérséklése, a kötelező testnevelésórák számának csökkentése, a kötelező erkölcstan- és hittanórák megszüntetése. A szerveződés március 10-ig várja a kormányzat reagálását.

Az intézkedéscsomagban megfogalmazták, hogy az érettségire vonatkozó módosításokat halasszák el, a változások nem érinthetik hátrányosan a tanulókat, mindenkinek joga van a tanultak alapján letenni az érettségit.    

Kitértek arra is, hogy a középfokú szakképzési rendszerben a kormány által tervezett minden változtatást azonnal függesszenek fel, biztosítsák mindenkinek a lehetőséget a középfokú végzettség megszerzésére. Ne tegyék kötelezővé a szakközépiskolákban tanulóknak, hogy szakmai tárgyból emelt szintű érettségit tegyenek – írták.   

Kevesebb testnevelést, kisebb terhelést követelnek

Elvárják továbbá a tanulói terhek csökkentését, a diákok 16 óráig tartó, egységesen kötelező benntartózkodásának megszüntetését. A kötelező testnevelésórák számát szerintük heti ötről heti háromra kell csökkenteni, egyúttal mindenki számára elérhető délutáni tömegsport-lehetőségeket kell szervezni és finanszírozni. Hozzátették, az állami fenntartású iskolákban az önálló kötelező tanóraként szervezett erkölcstan- és hittanórákat meg kell szüntetni, és igény esetén a délutáni idősávban kell választható keretek között biztosítani. A különleges bánásmódot igénylő gyermekek méltányos és eredményes ellátásáért azonnali, kármentő intézkedések szükségesek – közölték.

Kezdeményezték, hogy a kormányzat tegyen azonnali intézkedéseket a roma tanulók növekvő szegregációjának visszaszorítása, a diszkrimináció minden formájának hatékony tilalma érdekében. Elvárásaik között szerepel a tankönyvválasztás tényleges szabadsága, valamint a pedagógus-életpályához kapcsolódó minősítés és a pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszerének azonnali felfüggesztése. 

A 12 pontban az is olvasható, hogy azonnali hatállyal teremtsék meg a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának jogszabályi kereteit, és szüntessék meg a létszámstopot, rögzítsék 22 órában a pedagógusok kötelező óraszámát. 

Akár azonnal bevezethetnék a változtatásokat

A platform jelezte: ezen intézkedések hosszas előkészítést nem igényelnek, a hatásukat és a következményeiket tekintve azonban véleményük szerint életbevágó azok jelentősége. Remélik, hogy ennek felelősségét a kormány is érzékeli, ezért március 10-ig várják a reagálást az Emberi Erőforrások Minisztériumához is eljuttatott szakmai anyaggal, egyben kinyilvánított tárgyalási szándékukkal kapcsolatban.

Közölték: a rendszerszintű átalakítás további hosszas folyamat, felelős tárgyalást igényel a társadalom, a szakma és a kormány részvételével. A civil közoktatási platform ennek az előkészítő anyagán már dolgozik – írták.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuzmics
2016. március 02. 06:38
Gombamód szaporodnak a közoktatási civilek!
tango47
2016. március 01. 22:09
Nagyszerű! Most már csak a Civil Közoktatási Platformnak indulni kell a választásokon, nyerni, AZUTÁN DIKTÁLHATNAK.
Onurisz
2016. március 01. 21:05
Aha! És mi köze van a testnevelésnek és a hit- és erkölcstannak a pedagógusok problémáihoz és a KLIK-hez? Olyan átlátszóak tetszenek lenni, mint az ablak. Csak sajnos kétszínűek is.
Harangláb
2016. március 01. 20:50
Népszerű követelések...hozzáírhatnák még az adók eltörlését és az örök életet is...Na meg az amnesztiát az ávós nagypapáknak és a köztörvényes családtagoknak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!