Ráduly Róbert szerint az RMDSZ szétesett

2016. február 25. 17:42

Nagy veszteséget szenvedett a székelyföldi autonómia mozgalom, ugyanis az elmúlt hónapokban jelképhasználatban és anyanyelvhasználatban is jelentős vereségeket könyvelt el a székelyföldi magyarság – mondta Ráduly Róbert egy csütörtöki interjújában. A volt csíkszeredai polgármester szerint ugyanakkor az RMDSZ teljesen szétesett.

2016. február 25. 17:42

Ráduly Róbert volt csíkszeredai polgármester szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szétesett, és a „választási keménykedésen” túl nem is létezik. A hivatali visszaéléssel vádolt, és ezért polgármesteri tisztségéről lemondott RMDSZ-es politikussal készült interjút a Krónika és a Székelyhon portál közölte csütörtökön. Ráduly Róbert úgy vélekedett, hogy a székelyföldi autonómiamozgalom nagy veszteséget szenvedett a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) gyergyószentmiklósi, csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi ügyei miatt. A 2015-ben indult ügyészségi eljárások nyomán Gyergyószentmiklóson Mezei János polgármestert, Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád polgármestert felfüggesztették hivatalából, Ráduly Róbert pedig a csíkszeredai vádemelés után lemondott tisztéről.

„Lassan már csak hármunkon áll, hogy az autonómia ügye újra közbeszéd témája lesz-e, mert amióta engem is elvittek, azóta a rettegésen és a hallgatáson túl különösebb fejlemény nincs – jelentette ki a volt elöljáró. Hozzátette: a jelképhasználat és az anyanyelvhasználat terén erőteljes vereségeket szenvedett el az elmúlt hónapokban a székelyföldi magyar közösség. 

„Látni kell, hogy az RMDSZ dezintegrálódott, gyakorlatilag a mostani, választási keménykedésen túl nem létezik. Én például szerettem volna, ha Verestóy Attila szenátor úr Bukarestben olyan kemény az autonómia ügyében vagy a nyelvhasználat kérdésében, ahogy Bunta Leventével, Székelyudvarhely polgármesterével szemben megmutatta, hogy tud kemény lenni – jelentette ki Ráduly Róbert. Arra utalt, hogy a Verestóy Attila által vezetett udvarhelyszéki RMDSZ-szervezet felülbírálta a székelyudvarhelyi RMDSZ-szervezet előválasztási szabályait, és olyanokat fogadott el, amelyek nem kedveztek annak, hogy ismét Bunta Levente legyen az RMDSZ polgármesterjelöltje.

Némelyik marosvásárhelyi üzletben nem mernek megszólalni magyarul az eladók

Ráduly felidézte azt a történetet, amikor 2012-ben a tűzoltóság vörös csillagot helyezett ki a csíkszeredai szovjet hősök emlékművére. „Felhívtam a tűzoltóparancsnokot, és leordítottam a fejét: fél órája van, hogy levegye. A csillag el is tűnt. Kíváncsi vagyok, ki lesz az a székely elöljáró, aki egy ilyen típusú történetben lépni mer, és megoldja. (...) Ettől más ma Csíkszereda, mint mondjuk Marosvásárhely – jelentette ki a volt elöljáró. Úgy vélte: az a tény, hogy Marosvásárhely főterén némelyik üzletben a magyar eladó nem mer megszólalni magyarul, ha az üzletben egy román is van, azzal függ össze, hogy ott a magyar képviselők az önkormányzati üléseken sem használják az anyanyelvüket. „Nekik most nem a választási listákról kellene beszélniük, hanem arról a tartásról, amit bevisznek a választás után a városházára, és onnan szétterítik a városra – fogalmazott a volt elöljáró.

Arra a kérdésre, hogy vállal-e újabb polgármester-jelöltséget, Ráduly Róbert azt felelte, hogy egy héttel ezelőtt még nemleges lett volna a válasza a kérdésre, de azután, hogy Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert is felfüggesztették a tisztségéből, „lassan mindenhol Fazekas Jánosok (székelyföldi kommunista káder, miniszter volt a Ceausescu-korszakban) lesznek, akiknek egyedüli gondjuk, hogy a székben maradjanak” – fogalmazott. „Nagy baj volna, ha ez a típusú magatartás teret hódítana Székelyföldön – jelentette ki Ráduly Róbert, aki 11 évig volt Csíkszereda RMDSZ-es polgármestere.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint Csíkszeredának szüksége van Rádulyra

A volt polgármester bírálatára Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke reagált a Maszol.ro portálnak adott nyilatkozatában. Kovács Péter emlékeztetett arra, hogy Ráduly mindig is élesen fogalmazott, és soha nem rejtette véka alá a véleményét. „Szerintem az RMDSZ-nek több Ráduly Róbertre lenne szüksége” – jelentette ki. Kovács Péter fontosnak tartotta, hogy Ráduly Róbertnek gondolkodik azon, hogy induljon a júniusi önkormányzati választásokon. „Én a nyilvánosság előtt is többször elmondtam, hogy Ráduly Róbertre Csíkszeredának szüksége van” – hangoztatta az ügyvezető elnök. 

Ráduly Róbert ellen 2015. június közepén emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. Ráduly még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről. Az ügyészség szerint azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. A vád szerint a polgármester azzal is hivatali visszaélést követett el, hogy egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Energetikus
2016. február 25. 19:02
nekem valahogy hiányzik a teljes felosztás a román Kárpátokon belüli területen: 1. román autonómia ... 2. magyar autonómia ... 3. cigány autonómia ... 4. székely autonómia ... 5. partiumi autonómia ... 6. bánsági autonómia ... 7. a maradék román köztársaság ... - van még valaki a szlovákokon kívül, akiröl megfeledkeztem ???
packó_
2016. február 25. 18:34
Független Erdélyt!
madarasi.abel
2016. február 25. 18:22
Szerencsére Szíjjártó habzó szájjal hívja rapportra minden alkalommal a román követet, és megvédi a külhoni testvéreinket. mikoris?
kukagyerek
2016. február 25. 18:07
Az erdélyi mszp-ért nem kár!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!