Magyarország továbbfejleszti nukleáris együttműködését Iránnal

2016. február 19. 11:45

Irán és Magyarország kutatási-tudományos együttműködést alakít ki a nukleáris energia békés felhasználása érdekében – mondta Szijjártó Péter Ali Akbar Szálehivel, az Iráni Iszlám Köztársaság alelnökével és az iráni atomenergia-szervezet vezetőjével folytatott megbeszélése után. A miniszter hozzátette: folytatják és bővítik az iráni nukleáris szakemberek képzését, valamint támogatják, hogy az EU segítse az iráni nukleáris oktatást.

2016. február 19. 11:45

Magyarország megállapodott Iránnal a nukleáris együttműködés továbbfejlesztéséről – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel pénteki sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető megbeszélést folyatott Ali Akbar Szálehivel, az Iráni Iszlám Köztársaság alelnökével és az iráni atomenergia-szervezet vezetőjével, majd úgy nyilatkozott: a megállapodás értelmében folytatják és bővítik az iráni nukleáris szakemberek képzését, támogatják, hogy az EU segítse az iráni nukleáris oktatást.

A két ország kutatási-tudományos együttműködést alakít ki a nukleáris energia békés célú felhasználása tekintetében, továbbá tárgyalásokat kezd a jövőben arról, hogy magyar vállalatok miként vehetnének részt az iráni szénhidrogénkincsek kitermelésében.

Ali Akbar Szálehi hangsúlyozta: mindenképpen fejleszteni kell a magyar-iráni kapcsolatokat ebben az új időszakban, az iráni nukleáris program ellenőrzéséről tavaly kötött nemzetközi megállapodás után.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trespass
2016. február 19. 15:50
Mi az hogy "továbbfejleszti"? Továbbfejleszteni csak azt lehet, ami már valamilyen szinten működött. Ezek szerint M.o. megszegte a nemzetközi szankciókat?
Strassnoff Ignác
2016. február 19. 14:16
A tiszta, jól követhető, gerinces orbáni politika újabb epizódja. Kár, hogy olyan kis légyszar vagyunk a térképen és kedves vezérünk egy olyan apró kis gombóc a híg fos tengerében, hogy az irániak nem követik nyomon a közzétett bölcsességeit. Ha erre vették volna a fáradtságot és olvasták volna a csüngőhasú véleményét a muszlimokról, akkor Szijjártónak most, életében először nem Orbán seggében lenne a feje, hanem a sajátjában, miután szertartásosan lemetélték a helyéről. Amúgy önbizalomban nincs hiány. Együttműködünk a szénhidrogénkincs kitermelésében, meg az atomiparban. (Kissé Torgyán doktor sikeres üzleteire emlékeztetnek ezek a remek elgondolások.) Meg eszembe jut róla a vicc, mikor az egér, meg az elefánt mennek át egy hídon. Felnéz büszkén az egér az elefántra: -Hallod Jumbó, hogyan dübörgünk? Esetleg gyárthatnánk Svájccal közösen zsebórákat! Ők az órát, mi az üres zsebet adnánk hozzá. Istenem, milyen szánalmas ez a nagypolitika karikatúráját játszó, tolvaj, törpehorda...
Laibach
2016. február 19. 13:32
Nehogy elkezdjenek meghalni azok a magyar szakemberek akik részt vesznek benne...
liberálzöld.
2016. február 19. 13:23
Nem semmi! Ha két atomnagyhatalom összefog, akkor aztán ott történnek ám csuda dolgok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!