Azt mondják, olcsóbb lett a sertéshús

2016. február 02. 20:39

A szakemberek szerint megjelent a sertés tőkehúsok árában az áfacsökkentés hatása, de nem mindenhol egyforma mértékben.

2016. február 02. 20:39

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke szerint megjelent a sertés tőkehúsok árában az áfacsökkentés hatása, de nem mindenhol egyforma mértékben. Németh Antal kedden az M1-nek elmondta: a nagy kereskedelmi láncok szinte egy az egyben, vagy még az áfacsökkenés mértékét is megfejelve csökkentették a sertés tőkehúsok fogyasztói árát. A piacok, kisebb húsboltok közül egyesek csökkentették, mások a régi áron vagy annak közelében árulják a különböző tőkehúsokat.

Összességében azonban 17-22 százalékos különbséget tapasztaltak, ami igen lényeges eltérés a korábbi árakhoz viszonyítva, mondta. Németh Antal kitért arra is, hogy a kiskereskedelmi láncokban 20-30 százalékkal nőtt a sertéshúsforgalom, bár januárban, az ünnepek után vissza szokott esni.

A VHT elnöke csak részben ért egyet a Baromfi Terméktanács elnökének véleményével. Csorbai Attila azt mondta, a sertéshús és a baromfifélék helyettesítő termékek, ezért nem lehet csak az egyik esetében jelentősen változtatni az áfatartalmat, mert az kedvezőtlenül hathat más ágazatokra. Az évtizedek alatt kialakult szokásoknak nagy szerepük van: az irodában dolgozók a könnyebben emészthető húsokat, a fizikai munkát végzők a sertéshúst részesítik előnyben. A sertéshúsok ugyanakkor minőségben elérik a baromfihúsok szintjét, ma már jóval kevesebb zsírt, koleszterint tartalmaznak, ez is lehet az oka annak, hogy a fogyasztók nagyobb mennyiségben választják a sertéshúsokat, vélekedett Németh Antal.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. február 03. 01:04
Mszp dk ballibsik az áfa csökkentést is úgy szarják mint a rezsi csökkentést ,beindult a köpködés ,, a rezsinél gyurcsány idejében több mint 155-160 fornit volta gáz köbmétere,csökkent a villany ,a víz ára ,csökkentés után Orbánék levitték 116 forintra köbméterét....Azok a kommunisták ordítanak akik egyszer se csökkentették az árakat ,mindig emelték ,,most ezek a habzó szájak kiáltanak szegénységet ,,,ünnepekben tömve voltak a boltok vásárlókkal a nagy szegénységtől.
Paprépa Kinga
2016. február 02. 23:00
rosszkutya Az érdi Nemzeti Príma áruházban pont ma kúszott föl a desznyó ára. Aztán a Nemzetközi Dohány utcában mennyiér mérik a desznyóhúst?:)
Paprépa Kinga
2016. február 02. 22:59
zoltai, köves slomo fellélegezhet:)
yanoo
2016. február 02. 21:44
Disznózni nehéz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!