Közfoglalkoztatás helyett képzési programokat akar az LMP

2015. december 07. 09:25

Az LMP szakpolitikusa szerint a közfoglalkoztatást csak a foglalkoztatási adatok kozmetikázására használja a kormány, ráadásul egyes felmérések szerint csak a közmunkások 10 százaléka talál munkát az elsődleges munkaerőpiacon. Az LMP ezért inkább célzott képzési programokra fordítaná a közmunkára fordított milliárdokat.

2015. december 07. 09:25

A rohamosan bővülő, szegénységet konzerváló közfoglalkoztatás helyett olyan célzott képzési programokra van szükség, amelyek reális esélyt nyújtanak az embereknek, hogy visszajussanak a munkaerőpiacra – mondta Gertsmár Ferenc, az LMP szakpolitikusa az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. Az ellenzéki politikus úgy vélekedett: a kormány csupán a foglalkoztatási adatok kozmetikázásra használja a közfoglalkoztatást; idén augusztus és október között 232 ezer közfoglalkoztatott volt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A közfoglalkoztatásra költött pénz a 2011. évi 64 milliárdról 2015-ig 270 milliárdra nőtt, jövőre pedig 340 milliárd a terv. Így a kormány fél évtized alatt összesen mintegy 1200 milliárdot fog költeni közfoglalkoztatásra. Ezt a hatalmas összeget azonban sokkal jobban is fel lehetne használni. A felmérések szerint a közmunkások alig több mint 10 százaléka talál állást a munkaerőpiacon – fejtette ki az LMP önkormányzati szakszóvivője. Gertsmár Ferenc hozzátette: miközben Magyarországon a szegénységi küszöb havi 70 ezer forint, a közfoglalkoztatottak 52 ezret vihetnek haza.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
veletlen
2015. december 07. 18:31
Már csak az a kérdés, ambíciót hogyan adnának az embereknek? Hiszen a lehetőség önmagában még semmi.
Greffiti
2015. december 07. 16:05
Milyen képzést, hülye? A közfoglalkoztatottak 8o %-a írni sem tud. Semmire sem alkalmasak. Dolgoztam a képzéssel. Kész röhej, cégek gazdagodnak belőle, a hülye meg hülye marad.
bigyomail
2015. december 07. 14:33
Állami képzési programot? Minek? Most is van. Állami oktatásnak hívják és alkalmatlan tudással rendelkező embereket termel. Programozni képtelen programozókat és ügyetlen fémmegmunkálókat. Egy új munkavállalónál legalább fél év, hogy megtanulja azt a szakmát, amiről papírt szerzett. Erre felesleges költeni. Ha már akarunk valamit a munkanélküliséggel, akkor engedjük el minden új munkavállalónak az első fél évben a bérét terhelő adókat és a cégek majd maguk megszervezik, hogy az illető használható tudást szerezzen. Aki meg amúgy is képtelen új dolgokat megtanulni, azon meg sem ez, sem az nem segít.
kjkj945
2015. december 07. 12:25
És a képzés után munkahelyet is biztosit? Ja csak lumpen rizsa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!