Őrizetbe vették a HVIM erdélyi elnökét – felbujtással gyanúsítják

2015. december 29. 22:42

Menyasszonyától kézdivásárhelyi lakására, majd házkutatás után kihallgatásra Bukarestbe szállították a román hatóságok a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi elnökét, Szőcs Zoltánt kedden. Estére kiderült, felbujtással gyanúsítják azzal a feltételezett terrorcselekménnyel kapcsolatban, amire az ügyészség szerint Beke István helyi elnök készült. Szőcsöt őrizetbe vették és kezdeményezték az előzetes letartóztatását.

2015. december 29. 22:42

Az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére való felbujtással, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére való felbujtással gyanúsítja és őrizetbe vette Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökét a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó romániai ügyészség (DIICOT). Az ügyészség kezdeményezi Szőcs előzetes letartóztatását is, amelyről várhatóan szerda este dönt a bukaresti táblabíróság.

Az ügyészség honlapján megjelent kedd esti közlemény szerint Szőcs Zoltán biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének a tagjait arra, hogy házilag készítsenek robbanó szerkezetet, és azt robbantsák fel a román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson. A közlemény szerint Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a „megcsináljuk” kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére.

Véráldozat nélkül nem lehet

Az ügyészség Szőcs Zoltánt a „Székelyföld nem Románia!” szlogen népszerűsítőjeként mutatja be, aki azt vallja, hogy a HVIM céljait „véráldozat nélkül nem lehet” elérni. A DIICOT állítása szerint, a lehallgatott október 10-i tanácskozáson Szőcs „feladatul szabta a HVIM kézdivásárhelyi sejtje tagjainak a házi készítésű robbanó szerkezetek elhelyezését”. Három nappal a tanácskozás után Szőcs elhagyta Romániát, és csak december 20-án tért vissza az országba. Beke István december elsejei letartóztatása után azonban felvette a kapcsolatot a tanácskozás többi résztvevőjével, hogy egyeztesse velük a hatóságoknak előadandó változatot.

Az ügyészség közlése szerint a kézdivásárhelyi férfi „a szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Erdélyben kifejtett revizionista-szeparatista” céljait képviselte, és „Nagy-Magyarország visszaállítására” készült, „e folyamat részeként pedig a román állampolgárok és javaik elleni erőszakos cselekedetekkel, valamint a román hatóságoknak az úgynevezett Székelyföld fölötti ellenőrzése megnehezítésével/megakadályozásával” is számolt.

Wass Albert-könyveket találtak nála

A DIICOT tájékoztatása szerint kedden négy Szőcs Zoltán érdekeltségébe tartozó helyszínen tartottak házkutatást, és a gyanúsítottat Bukarestbe szállították kihallgatásra. A HVIM-mel kapcsolatos ügyekben jól értesült Székelyföld.ma portál azt közölte, hogy Szőcs lakásában az ügyészek Wass Albert-könyveket és nemzeti jelképeket foglaltak le.

A bukaresti táblabíróság december elsején harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét, akit az ügyészség merénylet előkészítésével gyanúsított meg. A DIICOT azt állította, hogy a kézdivásárhelyi férfi házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. A 40 éves fiatalembernél tartott házkutatások során azonban a hatóságok csak petárdákat találtak.
Székelyföldön sokan megalapozatlannak tartották a hatóság fellépését: Kézdivásárhelyen heteken át esténként felvonulással tiltakoztak a koholtnak vélt vád ellen. Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen is tüntettek Beke István mellett.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orvosok és mérnökök
2015. december 30. 09:03
Ciganyia 2015 Persze az EUSSR patkanyok itt nem fognak demokraciaert vonyitani.Ez nem lesz origo meg index vezeto hir
Mindjárt
2015. december 30. 05:48
A mocskos oláhok így akarják megfélemlíteni az önrendelkezésért kűzdő magyarokat. Minden tisztességes magyar ember felháborodik az oláhok mocskos viselkedése ellen de amint látom vannak köztünk magyarúl beszélő patkányok akik üdvüzlik az oláhok mocskoskodását.
Mich
2015. december 30. 01:51
Ezek a hitvány bérencek ott ártanak a magyaroknak, ahol csak tudnak...
thymian
2015. december 30. 00:42
Nincs bizonyíték, ezért Wass A. könyveket foglaltak le. Rohadt románok. "A tűzszerészeti vizsgálat megbukott! Hozzák nyilvánosságra a hangfelvételeket! Az erről döntő tárgyaláson természetesen megint nem tárták a bíróság elé a tűzszerészeti vizsgálat eredményét, még csak nem is említették ezt a nagyon fontos dokumentumot. Amit egyébként, a "terroristaügy" kirobbanásának első hetében egész Románia várt, hiszen folyamatosan arra hivatkozva halasztotta a fellebbezéseket az ügyészség, hogy meg kell várni a tűzszerészeti vizsgálat eredményét, mert abban olyan bizonyítékok lesznek, hogy egyértelmű lesz a Terrorveszély." https://kuruc.info/r/3/153113/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!