Csökken a bankadó felső kulcsa, a bankszektor terhei azonban nem változnak

2015. december 10. 21:57

Csökken a bankadó felső kulcsa 2016-ban, azonban a törvény módosításai miatt mégsem csökkennek majd a szektor egészének adóterhei, így az ideihez hasonló nagyságú lesz a költségvetés bankadóból származó bevétele.

2015. december 10. 21:57

A kormány az Európai Bizottság újabb informális jelzései alapján javasolta az Országgyűlésnek a bankadóról szóló törvénynek az EBRD egyetértési megállapodásának megfelelő módosítását – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön. 

A javaslat szerint az adó felső kulcsa további 7 százalékponttal csökken, így az eddigi 0,31 százalékos terv helyett 0,24 százalék lesz. Idén 0,53 százalékos volt ez a kulcs. Az alsó kulcs változatlan marad, 50 milliárd forintig 0,15 százalék. Az adó alapja – jövőre is – a bankok 2009-es módosított mérlegfőösszege maradna – ismertette a tárca.

Csökken az adókulcs, mégsem változnak a szektor terhei az NGM szerint

Az adókulcs módosítások mellett kikerült a javaslatból az a rész, hogy a különadó mértéke 2016-ban nem haladhatja meg a 2015. adóévben fizetett különadó összegének 45 százalékát. Emellett a módosító javaslat alapján nem kell figyelembe venni a hitelezési aktivitás növelését a 2016. adóévi adókötelezettség megállapításánál, míg ez a tervezettben szerepelt.

A módosításoknak köszönhetően – összhangban a kormány és az EBRD februárban kötött egyetértési megállapodásának szellemiségével – nem változik a szektor egészének adóterhe, 2016-ban a költségvetés bankadóból származó tervezett bevétele nem csökken, azaz a szektor a februári egyetértési megállapodásnak megfelelő adócsökkentésre számíthat - fogalmazott közleményében az NGM.

Folyamatosan egyeztettek

A kormány a javaslat kidolgozása során folyamatosan egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel, valamint az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságával, hogy a bankadó szabályozás mindenki számára elfogadható és az európai szabályoknak is megfelelő legyen – jelezték.

A kormány továbbra is elkötelezett az EBRD-megállapodás betartása mellett, amelynek megfelelően 2017-től a korábbiaknak megfelelően tovább csökkenne a bankadó teher – hangsúlyozta az NGM. Hozzátették, emellett a kormány olyan szabályozást kíván bevezetni, amely mind a magyar bankok, mind az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága számára elfogadható, és amely a bankok számára egy kedvezőbb, rugalmasabb és előremutatóbb megoldást kínál.

A kormány a 2017-re érvényes bankadó szabályozást 2016. első felében, a 2017. évi költségvetéssel párhuzamosan tervezi benyújtani az Országgyűlésnek. A tavaszig fennálló időtartam lehetőséget teremt egy olyan megoldás kialakítására, amely továbbra is megfelel az EBRD egyetértési megállapodás eszmerendszerének – közölte a tárca.

Az Index szerint nem ebben egyezett meg a kormány az EBRD-vel

Az Index eközben arról ír, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) azt ígérte a kormány: a bankadó mértéke 2016-tól kezdődően csökken, 2016-ban 31 bázispontra, 2017-től 2018 végére pedig 21 bázispontra, míg 2019-től a bankadó mértéke az EU-ban uralkodó normáknak megfelelő szinten lesz. Emellett a kormány abban egyezett meg az EBRD-vel, hogy 2016-tól kezdve a 2014. évi banki mérlegek alapján számolják ki a bankadó mértékét.

A Bankszövetség elnöke, Patai Mihály a napokban azt nyilatkozta, hogy az EU ellenvetései miatt még mindig tárgyalnak a kormánnyal a bankadó jövő évi szabályozásáról. 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajos_1
2015. december 11. 14:19
Érdekes, anno a bankadóra hivatkozva nem volt béremelés az egyik cégnél, Ez azóta is tart. A fizetéseken spórolnak, hogy a tulajdonosnak meglegyen az elvárt profitja. :-(
adam
2015. december 11. 09:16
Kívánok áldott karácsonyt (ha meg nem sértelek a semmihez ragaszkodó érzékenységedben), a jövő évre pedig több mákot a gubódba!
h.kovacs
2015. december 11. 06:45
ezt a rezsicsökkentés dumát tényleg csak a nagyon sötét hívők nyelik be
egyetmondok
2015. december 10. 22:25
2016-ban adót kivetni a 2009-es pénzügyi állapotra. Abnormális,de végül is,tönkre menne a magyar állam az abnormalitás nélkül, tehát, juhhhéééé,kit érdekel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!