Alkalmatlan a Közgép a győri kikötő fejlesztésére

2015. december 10. 21:01

Az elsőfokú bíróság szerint alkalmatlan a Közgép a Győr-Gönyű kikötőhöz kapcsolódó munkák elvégzésére, mivel a cég nem felelt meg az alkalmassági követelményeknek, így az ajánlata is érvénytelen. A bíróság szerint azonban a Közgép nem volt tisztában azzal, hogy az általuk beadott adatok nem felelnek meg a valóságnak.

2015. december 10. 21:01

A bíróság megállapította, hogy a Közgép alkalmatlan a Győr-Gönyű kikötőhöz kapcsolódó munkák elvégzésére – közölte a Közbeszerzési Hatóság (KH) csütörtökön. A hatóság közleményében hangsúlyozta, az elsőfokú bíróság csütörtökön megállapította, hogy a Közgép nem felelt meg az előírt alkalmassági követelményeknek, ezért az ajánlata érvénytelen.

A per tárgya volt továbbá a hamis adatközlés miatti kizárás, ebben a kérdésben a bíróság nem jogerősen részben megváltoztatta a Közbeszerzési Döntőbizottság és az ajánlatkérő döntését – tette hozzá a hatóság.

A KH jelezte: a tanú, azaz a Közgép közbeszerzési igazgatójának vallomása szerint csak a tárgyaláson ismerte meg, hogy az alkalmassági feltétel igazolására általuk beadott adatok nem felelnek meg a valóságnak. Erre alapozza a bíróság, hogy a hamis adatközlés miatti kizárás nem volt jogszerű.

Közleményében a hatóság ismerteti: ugyanakkor a bíróság az ítélet indokolásában kiemelte, a Közbeszerzési Döntőbizottság helytállóan mutatott rá, hogy hamis adatszolgáltatásnak csak akkor van helye, ha az a verseny tisztaságát veszélyezteti, vagy jogtalan előny szerzését célozta meg.

A KH álláspontja szerint egy pályázónak tisztában kell lennie az általa beadott adatok valóságával, így a kérdéses műszaki paraméterekkel, hiszen ez szükséges az érvényes ajánlattételhez. A Közbeszerzési Döntőbizottság nem ért egyet az elsőfokú bíróság ítéletének azzal a részével, amely részben megváltoztatta a döntést, ellene a törvényes határidőn belül fellebbezést nyújt be – közölték.

Ahogy arról korábban a Mandiner is beszámolt, a csütörtökön kihirdetett ítélet azért fontos a Közgépnek, mert a hamis adatközlés a közbeszerzési eljárásokból való 3 éves kizárással jár.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kerwin72
2015. december 11. 17:27
Nem baj,van másik...Amíg g...ni nem kezd az is.
Berecskereki
2015. december 11. 08:24
Szerintem nem az a kérdés, hogy mikor ismerte meg a valós adatokat, hanem az; Lehetősége volt megismerni a pályázat készítésekor a valós adatokat. Mivel a többi pályázatnál ilyen probléma nem merült fel ez önmagában bizonyítja, hogy megvolt a lehetőség a pályázat készítésekor, a pályázat leadása előtt a valós adtok megismerésére, ennek felhasználására. A következő kérdés, hogy a valótlan adatok befolyásolhatták az ajánlattétel összegét, amely következtében fennállt a versenyelőny szerzése. A történetből – beleértve a bírósági indoklást is – arra lehet következtetni, hogy befolyásolhatta az eredményt, versenyelőnyt biztosíthatott a pályázó számára. Mindezek alapján arra a következtetésre lehet jutni, hogy a hamis adatközlés miatti kizárás jogszerű volt.
liberálzöld.
2015. december 11. 08:14
Nyugi, másodfokon minden rendben lesz. Elfelejtettek szólni a bírónak. A Lázár sem köteles megnevezni, hogy kit qrogatott napi 2 millióért, hiába kötelezte erre több bírói ítélet is. Csak oda kell kicsit figyelni a törvénykezésre és akkor rendben van minden.
liberálzöld.
2015. december 11. 08:10
A törvény az törvény, mindenkire egyaránt érvényes. Aki szerint Orbán egy geci, az nem alkalmas közbeszerzésen való indulásra. És kész. "Alkalmatlan a Közgép a győri kikötő fejlesztésére"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!