Fordul a szél: a magyar álláspont diadalmaskodott az ENSZ-ben
„Ez azt jelenti, hogy teret nyert a régóta hangoztatott álláspontunk” – fogalmazott Szijjártó Péter.
Ugyanolyan rákkeltőek lehetnek a feldolgozott hústermékek és a vörös húsok, mint a cigaretta, vagy az azbeszt – tudatta az Egészségügyi Világszervezet rákkutató ügynöksége tanulmányában. Ez alapján egészségtelen a bacon, a kolbász, a sonka, de a friss sertés-, marha-, vagy bárányhús is.
A feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, és „valószínűleg” a vörös húsé is – derül ki az Egészségügyi Világszervezet rákkutató ügynökségének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányából.
„Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek” – mondta Christopher Wild, a kutatást végző párizsi székhelyű Nemzetközi Rákkutató Központ (IARC) igazgatója. Az ügynökség a vörös húsok közé sorolja a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.
(Képünkön a pár hónapja Romániában nagy port kavart Nagy-Magyarország-alakú hús látható, amely ezek szerint szintén rákkeltő)