Nem kérnek Aszadból az EU-s külügyminiszterek

2015. október 12. 18:03

Szíria jelenlegi vezetésével elképzelhetetlen a béke – jelenti ki az Európai Unió külügyminiszterei által hétfőn elfogadott zárónyilatkozat. A dokumentum hangsúlyozza, hogy az Aszad-rezsim nem lehet partner az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Aggályait fejezi ki a közelmúltban zajlott orosz katonai beavatkozással kapcsolatban. Az irat felszólít mindenkit, aki a közel-kelti háborús felekre befolyással bír, hogy vállaljon szerepet az erőszakspirál megfékezése érdekében.

2015. október 12. 18:03

Szíria jelenlegi vezetésével elképzelhetetlen a béke – jelenti ki az Európai Unió külügyminiszterei által hétfőn elfogadott zárónyilatkozat.

A dokumentum szerint csak a 2012-ben Genfben elindított folyamat elvei alapján, szíriai irányítással megvalósuló békés és nyitott politikai átmenet hozhat olyan megoldást, amely véget vet a konfliktusnak.

Az Aszad-rezsim nem lehet partner az Iszlám Állam el

„Az EU elítéli a túlzott, aránytalan és válogatás nélküli támadásokat, amelyeket a szíriai rezsim hajt végre saját népe ellen” - írja a zárónyilatkozat, egyértelművé téve, hogy a legtöbb halálos áldozatért az Aszad-rezsimet terheli a felelősség. A szöveg minden felet felszólít, hogy hagyják abba a civilek által lakott területek lövetését és bombázását. „Tömeges meneküléshez, valamint a Szíriában tevékenykedő terrorista csoportok virágzásához vezetett az, hogy a rezsim szisztematikusan célba veszi a polgári lakosságot” - hangsúlyozza a dokumentum. Az irat erőteljesen elítéli az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által elkövetett bűnöket és jogsértéseket, különösen a civilek, köztük a keresztények és más vallási csoportok ellen elkövetett „támadásokat, atrocitásokat, gyilkosságokat, a konfliktussal összefüggő szexuális erőszakot, az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog megsértését.

Az EU elítéli, hogy az Iszlám Állam szándékosan rombolja a kulturális örökséget Szíriában és Irakban, ami a nemzetközi jog értelmében háborús bűn” - jelenti ki a nyilatkozat.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy az Aszad-rezsim nem lehet partner az Iszlám Állam elleni küzdelemben. A terroristák elleni fellépést pedig nemzetközileg össze kell hangolni. Ezzel összefüggésben a nyilatkozat külön kitér az orosz katonai beavatkozásra. „Mély aggodalomra adnak okot a közelmúltbéli orosz katonai támadások, amelyen nem az Iszlám Állam vagy más, az ENSZ által megnevezett terrorcsoport ellen irányul, hanem például a mérsékelt ellenzék ellen, és ezeket azonnal abba kell hagyni” - jelenti ki az irat. A zárónyilatkozat felszólítja a szíriai feleket, hogy támogassák az ENSZ vezette folyamatot, a mérsékelt ellenzéket és a hozzájuk köthető fegyveres csoportokat pedig arra kéri, hogy jussanak közös nevezőre. Az EU fenntartja a mérsékelt ellenzék támogatását” - húzza alá a zárónyilatkozat. Az irat kiemeli, hogy az EU teljes politikai súlyával támogatja az ENSZ vezette nemzetközi erőfeszítéseket, s minden nemzetközi szereplőt is erre szólít fel. „Sürgetjük, hogy mindenki, aki a felekre befolyással bír, beleértve a szíriai rezsimet is, hogy vesse be befolyását a konstruktív szerepvállalás előmozdítására, az erőszakspirál megfékezése érdekében” - szólít fel az uniós zsargonban konklúziónak nevezett szöveg, amely Szaúd-Arábiát, Törökországot, Iránt és Irakot is kulcsszereplőnek nevezi a térségben.

Végezetül a zárónyilatkozat megemlíti, hogy az EU mennyi pénzt fordított eddig a válság kezelésére, s arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy növeljék anyagi hozzájárulásukat a szíriai válság rendezéséhez.

Magyar reakció

Szijjártó Péter attól tart, hogy terméketlen vita alakul ki a rezsim jövőbeni szerepéről. Mint mondta: a jövő kérdéseit a jövőben kell rendezni, a jelenlegi kérdés viszont az, hogy sikerül-e stabilitást és békét teremteni. A német kancellárra utalva megjegyezte: a lehető legszélesebb politikai tárgyalásokra van szükség. A külgazdasági és külügyminiszter szerint naiv illúzió, hogy a szíriai konfliktust Oroszország nélkül is meg lehetne oldani, és ezzel le kell számolni. Ehelyett pragmatikus és összehangolt együttműködésre van szükség Oroszország és a transzatlanti közösség között, mert anélkül „koordinálatlan akciók jönnek szakmányban”, ami csak mélyíti a káoszt.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2015. október 13. 12:08
"Lopott" szöveg, de osztom a véleményét: "Nagyon érdekes, hogy Európa vezetői nem akarnak számolni a továbbiakban Aszaddal, Szíria vezetőjével. Ez hogy is van? Ellenzéki terrorcsoportocskákkal számolnak, csak éppen az ország vezetőjével nem?! Lehet, hogy az amerikai megoldás hívei, miszerint a nekik nem tetsző vezetőt el kell tetetni láb alól ( Kadhafi - Szaddam ) és jöhet a teljes káosz, amiből szépen ki lehet hátrálni?"
polnemkor
2015. október 13. 11:33
Ezt érdemes megnézni: https://www.youtube.com/watch?t=148&v=8KNIk5MzLGM
balbako_
2015. október 13. 10:29
A szírek véleménye meg kit érdekel?
tango47
2015. október 13. 10:19
Ma már azok is visszasírják Kadhafit, akik elrendelték megsemmisítését - (except usa)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!