Mészároslőrincezéssel telt a földeladásos parlamenti vitanap – A Fidesz szerint kizárt a mutyi

2015. október 26. 16:21

Mészáros Lőrinc volt az egyik központi témája a földeladásokról tartott parlamenti vitanapnak, melyen az ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy hozzá közel álló nagybirtokosoknak, spekulánsoknak és külföldieknek játssza át az állami földvagyont. A Fidesz szerint az ellenzék akarja spekulánsoknak és külföldieknek átjátszani az állami földvagyont.

2015. október 26. 16:21

Az Országgyűlés az ellenzék kezdeményezésére hétfőn politikai vitanapot tartott az állami termőföldek értékesítéséről.

A Párbeszéd Magyarországért úgy vélekedett erről, a vitanap fontos, de csak pótcselekvés, mert a kormány „elbliccelte”, hogy valódi törvényjavaslat formájában nyújtsa be a „gyalázatos földprivatizációt” – mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján a párt elnökségi tagja.

Szabó Rebeka hangsúlyozta: törvény helyett egy kormányrendelet teszi lehetővé, hogy az állami földeket „kiárusíthassák és a saját érdekcsoportjaiknak adják oda”.
Arra is kitért, hogy kiírták a licitet a Felcsút környéki földekre, amelyeket – szavai szerint – most Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vehet meg, „elorozva végleg” a helyi gazdálkodók elől.

A politikus hazugságnak nevezte, hogy a most meghirdetett állami földeket nem vásárolhatják meg külföldiek, mert - véleménye szerint - egy kormányhatározattal bármikor felülírhatják a húsz évre szóló elidegenítési tilalmat. Arra is kitért, hogy a kormányzat állításaival szemben védett, például Natura 2000-es területeket is értékesítenek.

Az MSZP árulásról, gazemberségről és a külföldiek földszerzéséről beszél

Napirend előtt a szocialista Harangozó Gábor elmondta, a vidék elárulásának és a jövő kiárusításának tartják az állami földek eladását. Mint az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke elmondta, a kormány ki akarja árusítani az utolsó lehetőséget, amivel be lehetne avatkozni a mezőgazdaság működésébe, abba a káros folyamatba, amivel az uniós támogatáspolitika a kevésbé munkaigényes növények termesztésére ösztönöz. 

Azon véleményének is hangot adott, hogy a kormány néhány haver kezébe akarja juttatni a földeket. Ezt utóbb, sajtótájékoztatón mutyijellegűnek nevezte, azzal a magyarázattal, hogy egy hónap alatt akarják elárverezni a termőföldeket, így – véleménye szerint – az előre kiválasztottak nagyobb eséllyel juthatnak földhöz. Nincs megélhetés, nincs munka a magyar falvakban élő embereknek – tette hozzá, majd így folytatta: ezt a folyamatot meg kellene állítani, például egy olyan bérleti rendszerrel, amelyben előírnák, mire lehet hasznosítani a földeket. Szorgalmazta az önkormányzatok elővásárlási jogának biztosítását is a földek esetében. Ha kormányra kerülnek, a most eladott földeket vissza szeretnék vásárolni - jelezte.

Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára azt vetette a szocialisták szemére, hogy kormányzásuk alatt bezáratták az összes feldolgozóipari üzemet. Sajtpapírokon odaadták a földeket a haveroknak, és a haszonbérleteket sem kötötték a foglalkoztatás növeléséhez, mint ahogy azt a mostani kormánytól elvárnák – mondta. Azt is felvetette, hogy az MSZP folyamatosan keresztbe feküdt annak, hogy a gazdák megkaphassák a földet. Majd a lengyel választási eredményeket, a baloldal parlamenti kiesését ajánlotta a szocialisták figyelmébe, hogy hova vezet a baloldali, populista politika.

Később Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese az említett sajtótájékoztatón azt mondta, a külföldiek földvásárlását akkor lehet megakadályozni, ha ezek a földek állami kézben maradnak. Minden más esetben legkésőbb húsz év múlva külföldi kezében kerülhetnek a most eladott földek – tette hozzá. Mint mondta, reméli, hogy a hétfő délután, a földeladásról tartott parlamenti vitanapon mindenki számára világossá válik: amire a Fidesz-kormány készül az elmúlt 25 év legnagyobb gazembersége.

Az azonnali kérdések órájában az ugyancsak MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó azon véleményének adott hangot, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és vállalkozásai lehetnek a kormány földértékesítési programjának a legnagyobb nyertesei. A sajtóhírek szerint a polgármester közel egymilliárd forint értékű földvagyonhoz juthat hozzá – mondta. Bitay Márton azt felelte, azt szeretnék, ha valaki megfelel a törvényi feltételnek és a liciten a legtöbbet ajánlja, az vásárolhassa meg a termőföldet. Egyúttal visszautasította azt az állítást, hogy bárkit is termőföldvagyonhoz juttatnának.

Az LMP szerint a pálya a jelenlegi bérlőknek lejt

Sallai R. Benedek LMP-s képviselő szintén az azonnali kérdések idején azt kifogásolta, hogy miközben az állami földeladásoknak 350-400 milliárd forintos a forrásigénye, a hozzá tartozó bankkonstrukcióban csak 150 milliárdos hitelkeret áll rendelkezésre. Az állam szerint a családi gazdálkodóknak 200 milliárd forint van a „párnájába varrva”? - kérdezte. Arra is kíváncsi volt, milyen kisvállalkozók azok, akiknek egy főre 300 millió forintos hitelkeretet biztosítanak. Arra is rámutatott, hogy a jelenlegi bérlők hiteléhez csak tíz, a többiekéhez viszont húsz százalék önerőre van szükség.

Bitay azt felelte, a 150 milliárd forint egy indulókeretet jelent és ha későbbiekben további hiteleket kell biztosítani, akkor az véleménye szerint nem fog problémát jelenteni. Hozzátette, reméli, a piaci szereplők is aktivizálják magukat az ügyben.
Azért 300 millió forintot lehet igényelni személyenként, mert országos átlagban körülbelül egymillió forintba kerül egy hektár és egy ember háromszáz hektárt vásárolhat – fejtette ki.

Sallai R. Benedek későbbi sajtótájékoztatóján elmondta, az LMP szerint nem pusztán a vidéki megélhetésről, az agráriumról, hanem egyúttal a magyar társadalomról és a magyarság jövőjéről is szól. Úgy fogalmazott: az elmúlt 25 évben mindenki azt lopta, amit ért a politikai elitből, és most azt lopják el, ami megmaradt, a legfontosabb természeti erőforrás-tartalékot. Szerinte azzal téveszti meg a kormány a magyar közvéleményt „Fazekas Sándor szájával”, hogy a szabályozás a kis- és középbirtokosok érdekeit szolgálja. 

A Jobbik minden árverésen ott lesz és figyelni fog

A Jobbik „figyelő osztagokat” állít fel az országban, és általuk minden földárverésen jelen lesz – mondta Magyar Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján. A politikus példátlannak nevezte, hogy egyes állami földterületek értékesítése miatt az ellenzéknek kellett parlamenti vitanapot kezdeményeznie, és az elmúlt hónapokban egyetlen meggyőző érv sem hangzott el a kormánytól az ügyben.

Magyar Zoltán arról számolt be, hogy minden jobbikos önkormányzati és országgyűlési képviselőnél lehet jelezni, ha valaki gyanús esetet fedez fel saját települése környékén, és ahol a korrupció, vagy belső átjátszás jelei látszanak, ott megteszik a jogi lépéseket.  Jelen lesznek a liciteken is, figyelik, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően történik-e, emellett vizsgálják, hogy a résztvevőknek milyen kormányzati kapcsolataik lehetnek – fejtette ki a Jobbik képviselője.

Együtt és DK: A kormány ezért felelni fog

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a Fidesz kiskirályok kezébe adja az állami földeket, és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester a legnagyobb gazdálkodó lehet Magyarországon – mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a párt alelnöke. Varju László úgy fogalmazott: a Fidesz kiadta a jelszót, „falut minden oligarchának”, és az évtizedek óta gazdálkodó emberek helyett olyanok vásárolhatják meg az állami földeket, akik eddig „kapát sem láttak a kezükben”.

A független képviselő szemfényvesztésnek nevezte azokat a kormányzati kijelentéseket, hogy a kistulajdonosok juthatnak földhöz. A DK szerint Mészáros Lőrinc az élő bizonyíték arra, hogy nem a gazdák, hanem a fideszes oligarchák kapják meg a földet. Ezért a helyzetért Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek el kell majd számolnia – tette hozzá.

Hasonlóan figyelmeztette a kormányt az Együtt is, amely a fideszes földosztást törvénytelennek tartja, és azt ígéri, a kormányváltás után vissza fogja venni az így elrabolt földeket. „A fideszes haveroknak és oligarcháknak pedig felelniük kell majd azért, hogy kormányzati segítséggel meglopták a magyar embereket” - írták.

Közleményük szerint a Fidesz új földesúri osztályt épít. Hozzátették: erről szól Orbán Viktor új Magyarországa. Miközben a magyar polgároknak egyre nehezebb megélni, a nyomor egyre nő, a fideszes vazallusok egyre csak híznak - fogalmaztak.

Fidesz: Mutyi kizárva

A Fidesz szerint az ellenzéki pártok nem értették meg a gazdatársadalomnak azt az üzenetét, hogy termőföldhöz szeretnének jutni – közölte Győrffy Balázs, a kormánypárt országgyűlési képviselője – egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A fideszes politikus hangsúlyozta: „a termőterület a magyar gazdák kezében van a legjobb helyen”.

Mutyi kizárva” – jelentette ki az értékesítésről szólva, jelezve, hogy a három hektárnál nagyobb földeket nyilvános árveréseken adják el, a kikiáltási ár pedig a helyi árnál tíz százalékkal magasabb. A spekulánsok kizárását húszéves terhelési és elidegenítési tilalom garantálja – tette hozzá.

Győrffy kiemelte továbbá, hogy Magyarországon 300 hektárnál több termőföldet senki sem szerezhet. Tájékoztatása szerint a most értékesítésre szánt állami területek körülbelül négyötöde tíz hektárnál kisebb. Arra a felvetésre, hogy Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere és családja jelentős területeket szerezhet majd meg, a kormánypárti képviselő úgy reagált: ahogyan minden más magyar állampolgár, úgy Mészáros Lőrinc is akkor tud vásárolni, ha földműves, és ebben az esetben is csak 300 hektárt.

Felfoghatatlan, hogy az ellenzéki pártok mutyit kiáltanak, amikor a kormány megteremtette a földeladás jogi és birtokpolitikai garanciáit – így Győrffy. A kormánypárti szónok úgy összegzett: az államnak nem az a feladata, hogy gazdálkodjon, hanem hogy megteremtse azokat feltételeket, hogy a dolgozni vágyó emberek boldoguljanak.

Fazekas: Ellenzéki gazdaellenes liga alakult

A földművelésügyi miniszter a magyar mezőgazdaság történelmi fordulópontjának tartja az állami szántóföldek értékesítését. Fazekas Sándor a parlamenti vitanapon azt mondta, a nemzeti ügyek kormánya a földeladással egy közel évszázados kisgazda elképzelést vált valóra.

Közölte, az állami földek 20 százalékát bízzák a gazdákra, ezzel megerősítik a családi gazdaságok, a földművesek gazdasági pozícióit és versenyképességét. Mint mondta, a földművesek érdekeit tartják szem előtt, mert tulajdonosként nem kell bérleti díjat fizetniük. A miniszter szerint a céljuk kisbirtokok megerősítése a nagybirtokokkal szemben, illetve az, hogy megvédjék magyar termőföldet a külföldi terjeszkedés veszélyétől.

A szaktárca vezetője szerint ellenzéki gazdaellenes liga alakult. Erről már sajtótájékoztatóján beszélt Fazekas, aki kiemelte: az ellenzék – függetlenül attól, hogy jobb vagy baloldali – mindent elkövet azért, hogy „a magyar föld bárkié legyen, csak ne a magyar gazdáké”. Mindent elkövetnek azért, hogy akár Brüsszelben, akár Alkotmánybíróságon történő megtámadással megakadályozzák, hogy a magyar állampolgárok, a magyar földművesek, a helyben lakó gazdák földet vásárolhassanak – tette hozzá.

A kormány határozatban is rögzítette, az a filozófiája, hogy a magyar föld legyen azoké, akik megművelik, a magyar földműveseké - mutatott rá a tárcavezető. Fazekas Sándor megerősítette: a kormány kitart eredeti elképzelései mellett, hogy az állami földeket nyilvános árverésen a helyben lakó gazdáknak kell megvásárolniuk.

A vitanappal összefüggésben jelezte: bízik abban, hogy a magyar közvéleményt és a gazdákat meg tudják győzni arról, hogy a kormány által választott út helyes, és az a céljuk, hogy a családi gazdaságok, helyben élők gazdák földművelési lehetőséghez tudjanak jutni.

Blikk: Mészáros Lőrinc nagy lehetősége

A Blikk hétfőn arról írt, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester végleg megszerezheti azokat az állami földeket, amelyeket eddig csak haszonbérbe kapott meg. A lap közlése szerint meghirdették azokat a Felcsút környéki földeket, amelyeket jelenleg családi cége, a Búzakalász 66 Kft., illetve felesége, Mészáros Beatrix és testvére, Mészáros János bérelhetnek. A Blikk arról számol be, hogy az állam mintegy 640 hektárnyi olyan területet értékesítene Fejér megyében, amelyet jelenleg Mészáros Lőrincék használnak.

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. október 27. 12:26
Miért bántják a Nemzet Strómanját??
Mindjárt
2015. október 27. 10:18
Kiváncsi lennék, hogy hányan kapnak a lopott haszonból azokból a zsideszblsikból akik itt védik a mocskos, tolvaj, gazember zsidesz politikusokat, családtagjaikat és benfenteseiket. Szerintem nagyon, nagyon kevesen vagy csak talán etgy vagy kettő aki lop. A többi valamilyen szerencsétlen párhűségből védi ezeket a tolvajokat akik mindenkit, őket is meglopnak. Miért védik ezeket? Ezek beteg emberek akikben nincs semmi önbecsület de azt hiszik, hgy ha védik ezeket a gazembereket akkor azok közé tartoznak. Tartoznak a francot. Ezek le se köpnének titeket mert ti semmit seszámítotok nekik mert ha számitanátok akkor nem lopnák ki a szemeiteket. Szánalmasak.
Bokros Birka
2015. október 27. 09:19
Van Vona-t és zömmel biztonsági őrökből álló tagsága akik azért lopnak, hogy szükség legyen rájuk. :D
Magyarvagyok?
2015. október 27. 08:33
Nem látok teljesen bele mi is történik, de amit látok az eléggé egyértelmű. A VEZÉR FÖLDET OSZT!! Ja hogy ez nem az Övé? Nem baj a Magyarok felhatalmazták, hogy védje meg az országot! Tudjuk!!! A legjobb ha ÉN lopom el mert akkor nem tudja más ellopni. Ez az Új magyar rend!!! Hihetetlen erkölcsi magaslatok. FIDESZ! Van még lejjebb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!